Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Met agar agar kun je mousses en puddingen mooi luchtig laten opstijven. Je kunt er ook een stevige gelei mee maken of sauzen en jams dikker mee maken. Omdat agar agar plantaardig is, is het ideaal voor mensen die vegetarisch of vegan eten.
Wil je weten wat agar agar precies, waar je het voor gebruikt en hoe je het gebruikt voor het beste resultaat? In dit artikel lees je er alles over!
Wat is agar agar?
Agar agar is een plantaardig product dat je meestal koopt in poedervorm. Het wordt gemaakt van gedroogd roodwier (een soort alg), maar wees niet bang: daar proef je helemaal niets van.
De smaak en geur van agar agar is heel neutraal en je kunt het dus net zo goed voor zoete recepten als voor hartige gerechten gebruiken. Dit vegan alternatief voor gelatine wordt al heel lang in de Aziatische keuken gebruikt. De opstijvende eigenschap van het roodwier werd al in de 17e eeuw in Japan ontdekt. Ook handig om te weten: agar agar is glutenvrij.
Agar agar kopen
Ga je agar agar kopen? Je koopt dan meestal agar agar poeder. Maar je kunt het soms ook in de vorm van vlokken, staafjes of stangen en vellen krijgen. In welke vorm je agar agar ook koopt, het is altijd wittig van kleur en iets transparant.
Op zoek naar dit vegan geleermiddel? Je kunt agar agar kopen in sommige (grotere) supermarkten, in de toko of in een biologische supermarkt. Je kunt agar agar ook hier online kopen.
Sterke bindkracht agar agar
Agar agar heeft een sterke bindkracht en is zelfs een iets sterker bindmiddel dan gelatine. Dat betekent dat je minder agar agar nodig hebt dan gelatine in een recept. De bindkracht kan wel per merk agar agar verschillen.
Is agar agar goed voor je?
Of agar agar gezond is, is niet eenduidig te beantwoorden. Het ingrediënt bevat vezels en mineralen zoals magnesium, mangaan en ijzer, een kleine hoeveelheid zink, calcium, kalium, koper, foliumzuur en vitamines E en K. Maar aangezien je bij het gebruik maar zo weinig agar agar per keer nodig hebt, zal het gezondheidseffect niet zo heel groot zijn.
Hoe gebruik je agar agar?
- Gebruik je agar agar poeder? Het voordeel van agar agar poeder, is dat het sneller oplost dan de vlokken en makkelijker af te wegen is.
- Kies je voor staafjes, stangen of vellen? Deze moet je eerst een tijdje weken voor gebruik.
- Je kunt staafjes, stangen en vellen ook fijnmalen in de keukenmachine. Dan hoef je de agar agar niet meer te weken, maar kun je het net zo gebruiken als poeder.
Een zakje of pakje agar agar blijft lang goed. Als je het goed afgesloten bewaart op kamertemperatuur, is het zeker 2 jaar goed houdbaar. Daarna zal de bindkracht langzaam afnemen.
Agar agar activeren
Om agar agar te gebruiken, moet je het eerst activeren. Dit doe je door de agar agar eerst op te lossen in (een deel van) de benodigde vloeistof. Vervolgens breng je het samen met de vloeistof aan de kook.
Laat het mengsel 1-2 minuten goed borrelend koken. Het resultaat is dat je vloeistof na het afkoelen mooi opstijft. Agar agar bindt net zo helder als gelatine, maar wordt na het opstijven iets minder zacht en flexibel.
Opstijven agar agar
Agar agar stolt en stijft op bij ± 45°C. Je hoeft het mengsel dus niet in de koelkast te zetten om het op te laten stijven. Dit opstijven duurt wel een tijdje. Pas na ongeveer 3 uur bereikt agar agar zijn maximale stijfheid. Na een dag of drie zal de agar agar langzaam stevigheid verliezen.
Heb je te weinig agar agar gebruikt en stolt je mengsel niet genoeg? Dan kun je het gewoon weer opwarmen en wat extra agar agar toevoegen. Laat het mengsel dan opnieuw 1-2 minuten goed koken om de agar agar zijn werk te laten doen.
Werking van agar agar met andere ingrediënten
Agar agar kan minder goed werken bij bepaalde vette of zure ingrediënten. En net zoals bij gelatine wordt de bindkracht van agar agar bijvoorbeeld afgebroken door enzymen in bepaalde fruitsoorten. Kiwi, ananas, vijgen, papaja, mango en ook perziken zul je eerst moeten koken om die enzymen af te breken. Daarna kun je er pas een luchtige mousse of pudding van maken.
Hoeveel agar agar heb je nodig?
De bindkracht van agar agar verschilt per merk. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor je aan de slag gaat.
Over het algemeen geldt dat ± 2 gram agar agar genoeg is om 250 ml vocht te binden tot een stevige, puddingachtige dikte. Omdat kleine hoeveelheden lastig af te wegen zijn op een standaard keukenweegschaal, kun je het beste een standaard theelepel (5 ml inhoud) of eetlepel (15 ml inhoud) gebruiken. Houd dan het volgende aan:
- 2 gram agar agar poeder staat gelijk aan 1 standaard theelepel
- 2 gram agar agar vlokken staat gelijk aan 1 standaard eetlepel
Wil je je mousse, pudding of andere lekkernij steviger hebben, gebruik dan ¼ theelepel poeder of ¼ eetlepel vlokken extra per 250 ml vloeistof.
Let op: zure vloeistoffen (zoals bijvoorbeeld zuur fruitsap) hebben net een beetje meer nodig. Gebruik per 250 ml vloeistof dan een mespunt (1/16 tl ) poeder extra.
Gelatine vervangen door agar agar
Agar agar kun je heel goed gebruiken om gelatine mee te vervangen. Maar hoeveel agar agar heb je dan nodig? Het verschilt per merk hoeveel agar agar je precies nodig hebt om gelatine te vervangen. Over het algemeen geldt:
- 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram gelatine) vervangen door ± 2 gram agar-agar (1 theelepel agar agar poeder of 1 eetlepel agar agar vlokken).
Kleinere hoeveelheden zijn op een gewone keukenweegschaal lastig af te wegen. Als je een heel nauwkeurige weegschaal hebt, kun je 0,7 gram agar agar afwegen om 1 blaadje gelatine van 1,65 gram te vervangen.
Waar kun je agar agar voor gebruiken?
Agar agar is een plantaardig bindmiddel en een goed alternatief voor gelatine. Je kunt het product gebruiken om een pudding of mousse te laten opstijven, zoals bijvoorbeeld bij deze panna cotta met agar agar. Het is dus ideaal voor toetjes en desserts, maar je kunt het ook gebruiken als je soepen of sauzen wilt binden.
Dit artikel is geschreven door Dosia Brewer
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)