Pannenkoeken zijn een heerlijke lekkernij die je in een handomdraai op tafel zet zodra je het juiste pannenkoeken recept hebt gevonden en het bakken onder de knie hebt. Om je op weg te helpen vertel ik in dit artikel alles over pannenkoeken. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor beslag zonder klontjes? Misschien wil je weten hoe je een stapel pannenkoeken warm kunt houden of waarom die eerste pannenkoek toch altijd mislukt. Of het nu gaat om het beslag, het bakken of het bewaren: ik beantwoord de meest gestelde vragen. 

Ben je vooral benieuwd naar het beste recept om zelf pannenkoeken te maken? Die vind je niet hier, maar in mijn pannenkoeken recept. Voor alle andere vragen: lees snel verder!

8x veelgestelde vragen over pannenkoeken

Hoe krijg ik klontjes uit mijn pannenkoekenbeslag?

Hoe krijg je een glad pannenkoekenbeslag zonder klontjes? Voor een klontvrij en glad pannenkoekenbeslag gebruik je tijdens het mixen niet gelijk alle melk, maar begin je met de helft. Het is dan namelijk makkelijker om je ingrediënten tot een klontjesvrij beslag te roeren. Krijg je de klontjes er met een garde niet uit, dan kan je eventueel een (hand)mixer met gardes gebruiken. Voeg de rest van de melk pas toe als het beslag glad is. 

Voeg je alle melk toe terwijl je beslag nog klonterig is? Dan wordt het echt lastig om de klontjes eruit te halen. Overigens zijn enkele kleine klontjes in je beslag geen groot probleem; je pannenkoek zal er niet minder lekker om gaan smaken. 

Kun je pannenkoeken zonder ei maken? 

In standaard pannenkoekenbeslag zitten eieren, maar kun je ook pannenkoeken zonder ei maken? Ja, dat kan prima. Als je uitgaat van dit basisrecept voor pannenkoeken, gebruik dan 600 milliliter melk (in plaats van 500 ml melk en 3 eieren) en voeg 1½ theelepel bakpoeder toe aan het beslag. 

8x veelgestelde vragen over pannenkoeken

Kun je pannenkoeken zonder melk maken?

Wat als je geen melk wilt gebruiken in je pannenkoekenbeslag? Ook dan kun je nog steeds pannenkoeken maken. In plaats van de melk in mijn pannenkoeken recept kun je water gebruiken. Of gebruik eenzelfde hoeveelheid plantaardige melk, zoals haver-, soja of amandelmelk.  

Waarom mislukt de eerste pannenkoek?

Hoe kan het dat de eerste pannenkoek altijd mislukt: het is een van de meest gestelde vragen uit dit rijtje. Het is algemeen bekend dat de eerste pannenkoek vaak mislukt. Maar dat hoeft niet! Als je eerste pannenkoek mislukt, komt dit vrijwel altijd door een pan die niet heet genoeg is. 

Hoe je dus voorkomt dat die eerste pannenkoek mislukt? Zorg dat de pan echt goed heet is voordat je het beslag erin doet. Laat de pan goed en lang voorverwarmen. En ja, als die dan toch mislukt, dan is de gescheurde pannenkoek perfect om alvast even voor te proeven! Zorg er verder voor dat je een goede koekenpan gebruikt en dat je voldoende boter of olie gebruikt om de pannenkoeken in te bakken. 

Hoe kun je pannenkoeken warmhouden?

Ga je een hele stapel pannenkoeken bakken? Dan is het natuurlijk zonde dat de eerste pannenkoeken alweer koud zijn zodra je de laatste pannenkoek op de stapel schuift. Gelukkig kan je de pannenkoeken warmhouden op verschillende manieren:

  • De makkelijkste manier is door een grote pan met een laagje water op te zetten tot het water kookt. Zet het vuur laag, zodat het water nog wel blijft koken. Plaats een groot (hittebestendig) bord of schaal op de pan. Deze zal warm gehouden worden door de damp van het kokende water. Leg de gebakken pannenkoeken op het bord of de schaal en dek ze af met een grote deksel, een ander bord of een stuk aluminiumfolie. 
  • Je kunt de pannenkoeken tijdens het bakken ook warmhouden in de oven. Verwarm de oven voor op 80 °C. Zet een hittebestendig bord of schaal in de oven en leg de pannenkoeken daarop. Dek de pannenkoeken tussendoor af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze uitdrogen. 
Lekkerste zoete pannenkoeken

Hoelang kun je pannenkoeken bewaren?

Wat kan je doen als je een hele stapel pannenkoeken hebt gemaakt (en weet hoe je ze warm houdt), maar er blijven een aantal over? Dan bewaar je ze! Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie. De bewaarde pannenkoeken kun je koud eten (superlekker met bijvoorbeeld chocolade-hazelnootpasta) of voor het serveren opwarmen. 

Hoe kun je pannenkoeken weer verwarmen?

Heb je pannenkoeken van tevoren gebakken of wil je overgebleven pannenkoeken opwarmen? Dit kan je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is de pannenkoeken opwarmen in de magnetron. Als je geen magnetron hebt, dan kun je de pannenkoeken ook kort in een droge koekenpan verwarmen op middelhoog vuur.

Kun je pannenkoeken invriezen?

Wil je pannenkoeken in de vriezer bewaren? Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Na het invriezen kun je de pannenkoeken 2-3 maanden bewaren.

Ga je ze gebruiken? Laat de bevroren pannenkoeken ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur en verwarm ze naar wens voor het serveren. Je kunt het ontdooien versnellen door de bevroren pannenkoeken in de magnetron te verwarmen. 

Als je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin hebt gekregen in pannenkoeken, bekijk dan mijn overzichtspagina van al mijn pannenkoeken recepten voor meer inspiratie.

8x veelgestelde vragen over pannenkoeken
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Marije 2022-04-16 15:44:16

Ik vind het prima recepten. Maar het valt me tegen dat al jou dingen perfect zijn en de mijne niet hoe kan dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-21 10:00:41

Dat kan ik lastig zeggen, veel oefenen, dan wordt het steeds mooier.

Beantwoorden
Frits 2022-04-23 18:43:24

Geachte Rutger, Wat een onvoorstelbare leuke website is dit en tegelijkertijd zéér inspirerend, ik kwam er toevallig op terecht. Ik heb gelijk een vraag hoe kan ik een grote pannenkoek omkeren ? Je kan de pannenkoek op een ingevet bord laten glijden en de koekenpan omkeren en op het bord drukken en het hele zaakje omkeren OF een ingevet bord op de pannenkoek en op de koekenpan leggen en het zaakje omkeren en vervolgens de pannenkoek in de koekenpan laten glijden. Maar de koekenpan is flink heet, met als gevolg dat het gauw mis kan gaan op allerlei manieren. Ik heb bij bol.com gekeken naar een deksel, maar ze hebben of een opstaande rand of te veel ribbels omdat ze gemaakt zijn voor verschillende maten pannen. En dan heb ik het nog niet eens over een appelpannenkoek. Deze deel ik in de pan in vieren en keer deze in de pan om, met een grote spatel gaat dat redelijk goed, maar het ziet er wel wat raar uit. Alvast bedankt Frits.

Beantwoorden
FR
Jolanda scheepers 2022-05-02 12:50:27

Hoi ik maak altijd protein pannenkoekjes en draaien doe ik op een grote pandeksel werkt perfect .. ik maak ze ook vega met Soja melk supergezond 👍🏻👍🏻

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-04-25 09:44:30

Hallo Frits. Ik gebruik inderdaad de manier met het bord. Ik laat de pannenkoek op een groot bord glijden, leg daar de koekenpan omgekeerd op en draai alles dan in 1 snelle beweging om.

Beantwoorden