Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 550 gr volkorenmeel
  • 375 gr water, lauwwarm
  • 16,5 gr verse gist
  • 10 gr boter, op kamertemperatuur
  • 6 gr suiker
  • 8 gr zout
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten

Dit zelfgebakken volkoren brood smaakt echt alsof het vers van de bakker komt. Het volkoren brood recept is afkomstig uit Broodbijbel van Hiljo Hillebrand. Dat staat vol met heerlijke broodrecepten, van klein- tot grootbrood en van pizza tot vlaai. Dit volkoren brood is één van de basisbroden die erin staan, erg goed te maken en superlekker.

Volkoren brood in blik – recept

Bereiding: Volkoren brood in blik

Los de gist op in een beetje van het water. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed afgekneed deeg. Geef het deeg een voorrijs van 20 minuten.

Punt het deeg op (zie tip onderaan) en laat het opgepunte deeg nog 50 minuten rijzen. Maak het deeg vervolgens lang (zie tip onderaan) en leg het in een ingevet broodblik. Laat het deeg nog 90 minuten narijzen. Het deeg moet boven het broodblik bol staan.

Zet een ovenschaal die voor de helft gevuld is met water in de oven of gebruik de stoomfunctie van je oven. Verwarm de oven voor op 230 °C.

Zet het broodblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 °C. Bak het brood in 40 minuten met veel stoom. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd de ovendeur, zodat de stoom kan ontsnappen, en verwijder de ovenschaal met water.

Deeg oppunten doe je zo:

  • Maak het deeg lang.
  • Vouw de buitenste punten van het deeg naar het midden.
  • Rol het deeg op.
  • Leg het opgepunte deeg met de naad naar beneden neer.

(in Broodbijbel vind je ook stap-voor-stap foto’s bij deze verschillende stappen)

Deeg lang maken doe je zo:

  • Leg het opgepunte deeg met de sluiting naar boven op het werkblad. Sla de lucht uit de punt.
  • Druk het deeg verder plat tot je een rechthoekig plat model hebt.
  • Sla de buitenkanten naar binnen.
  • Rol de plak regelmatig op. Let erop dat de sluiting van het deeg onder ligt.
  • Leg het langgemaakte brood in het ingevette broodblik.

(in Broodbijbel vind je ook stap-voor-stap foto’s bij deze verschillende stappen)

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
eric 2018-12-22 19:20:14

hallo, wat is de functie van de stoom. ik zie dit niet bij het basis wit brood staan!

Beantwoorden
ER
Rutger 2018-12-24 13:16:09

Die zorgt dat het brood extra rijst en dat de korst mooi knapperig wordt.

Beantwoorden
Gtst 2018-11-16 09:10:38

Waarom zo lang (eigenlijk 3x) laten rijzen? Van welke omgevingstemperatuur ga je dan uit? Kan dat ook met instantgist?

Beantwoorden
GT
Rutger 2018-11-19 14:35:56

Hoi. Tijdens het rijzen ontwikkeld de smaak en textuur zich van het brood. Hoe langer, hoe lekkerder. Ik ga gewoon uit van kamertemperatuur, zo'n 20 graden. Het kan ook met instantgist. Alles over het omrekenen daarvan lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Jolijn T 2018-09-25 20:55:19

Hoe lang blijft dit brood lekker?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-27 12:42:27

De dag van bakken en de dag daarna is het brood het lekkerste. Om het langer te bewaren zou ik het (gesneden) invriezen.

Beantwoorden
Rijk Jansonius 2018-06-02 21:51:30

ik heb ook geen facebook, Rutger!

Beantwoorden
RI
Gerard van Bilsem 2018-06-01 13:13:30

en wat als je geen facebook heb ben je dan uitgesloten?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-06-03 14:59:52

Dat wordt voor deze winactie helaas lastig ja.

Beantwoorden
Miranda 2018-06-01 11:55:26

Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-06-03 15:01:55

Die is ongeveer 23*13 centimeter.

Beantwoorden