De tompouce is een van de bekendste gebakjes in Nederland en dat is niet zonder reden. Knapperig bladerdeeg, een romige vulling van en glanzend glazuur: met dit gebakje zit je altijd goed. Versgemaakt vind ik de tompouce het allerlekkerst, dan is het contrast tussen het bladerdeeg en de romige vulling ideaal.

Wist je trouwens dat mijn liefde voor bakken is begonnen met tompoezen? Al was dat eigenlijk nog geen bakken te noemen. Mijn moeder haalde regelmatig voor het weekend een doosje ‘zelf-nog-in-elkaar-te-zetten-tompoezen’. Geweldig vond ik dat. Hoewel het eigenlijk niet veel voorstelde, ik mengde twee bakjes water met een zakje poeder en smeerde dat vervolgens tussen het voorgebakken bladerdeeg , maar toch gaf het veel voldoening en trots. Ik had ze toch maar even ‘zelf’ gemaakt! Tegenwoordig kom hier niet meer mee weg en maak ik ze ook liever helemaal zelf. Met dit recept maak jij ook zelf de lekkerste tompoezen. Daarnaast geef ik een aantal handige tips en vertel ik het een en ander over de oorsprong van dit gebakje.

Met dit recept kun je 8 tompoezen maken. 

Wat is een tompouce precies?

De tompouce is een Nederlands gebakje met Franse wortels. Het gebakje lijkt namelijk verrassend veel op de millefeuille, een Frans gebakje. Waar de tompouce bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen een laag room, heeft een klassieke millefeuille drie lagen bladerdeeg met twee lagen (banketbakkers)room. 

Waar komt de naam tompouce vandaan?

Waar de tompouce zijn naam precies aan te danken heeft, is niet helemaal bekend. Er doen verschillende verhalen de ronde. Zo kan de naam terug te leiden zijn naar Tom Pouce, wat een Franse vertaling was van de Engelse naam Tom Thumb (Tom Duim). Dit was een personage die voorkwam in kinderverhalen in Engeland in de zeventiende eeuw. Een ander oorsprongsverhaal is dat de eerste tompouce werd gemaakt door een Amsterdamse banketbakker, die zijn inspiratie voor dit gebakje haalde uit een optreden van een circusartiest genaamd General Tom Pouce. Wat de exacte oorsprong van de naam ook is, de tompouce is vandaag de dag nog steeds ontzettend populair.

Tompouce of tompoes

De een schrijft ‘tompouce’, de ander ‘tompoes’: wat is de juiste spelling van deze romige lekkernij? Volgens de officiële spelling zijn zowel tompouce als tompoes juist om te gebruiken. Tompouce is de Franse spelling, terwijl tompoes de vernederlandste variant is. In het meervoud zijn zowel ‘tompouces’ als ‘tompoezen’ juist.

Tompouce recept

Hoe eet je een tompoes?

Niet alleen over de spelling van dit gebakje verschillen de meningen. Ook over de manier waarop je een tompouce eet zijn de meningen verdeeld. Er is natuurlijk geen goed of fout, als je er maar van geniet. Maar het is onwijs leuk om op feestjes te zien hoe iedereen op zijn eigen wijze een tompouce opeet.

De een hapt in de tompouce, terwijl een ander met een vork door de tompouce prikt (rechtop of op zijn kant) om in één hap zowel glazuur, bladerdeeg als room te hebben. Weer iemand anders haalt de hele tompouce uit elkaar en eet alle lagen los van elkaar op. Hoe eet jij je tompouce het liefst?

Tompouce recept

4 handige tips voor de lekkerste tompoezen

  • Veel tompoezen zijn gevuld met banketbakkersroom, maar je kunt ook versies vinden met een laag Zwitserse room. Kan je niet kiezen? Dan is dit recept ideaal, want zelf vind ik tompoezen het lekkerst met een laag banketbakkersroom én een laag slagroom. 
  • In dit tompouce recept gebruik ik zelfgemaakt bladerdeeg. Je kunt bladerdeeg maken op de Franse methode of mijn snel bladerdeeg recept gebruiken. Heb je geen zin of tijd om zelf bladerdeeg te maken, dan kun je ook een rol koelvers bladerdeeg gebruiken. 
  • Het bladerdeeg kun je al enkele dagen van tevoren bakken. Verpak de afgekoelde bladerdeegplakken luchtdicht en bewaar ze op kamertemperatuur tot je ze gebruikt. 
  • Tompoezen zijn versgemaakt, op de dag zelf het allerlekkerst. Wil je ze van tevoren maken of houd je wat van deze gebakjes over? Je kunt de zelfgemaakte tompoezen maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Tompouce invriezen is geen succes, daar worden ze niet lekkerder van. 

Zoek je gebakjes voor Koningsdag? Bekijk dan mijn recept voor oranje tompoezen. Deze zijn gevuld met Zwitserse room!

Oranje tompouce - Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het glazuur
  • 125 gr poedersuiker
  • ¼-½ tl bietensap of enkele druppels roze kleurstof
  • 1½ -2½ el heet water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner mobiel

Zelf tompouce maken

Ga je zelf tompoezen maken? In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je ieder onderdeel van een tompouce maakt: van de bladerdeeg en romige vulling tot de glazuurlaag. 

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bladerdeeg lagen maken

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 40×25 centimeter. Gebruik je koelvers bladerdeeg, rol dat dan uit en leg dit met bakpapier en al op de bakplaat. Snijd het deeg in de lengte doormidden, zodat je twee lange banen deeg krijgt. Prik het bladerdeeg om de paar centimeter in met een vork, zodat het tijdens het bakken niet bol gaat staan. 

Bak het bladerdeeg 8 minuten op 200 °C. Verlaag de oventemperatuur daarna naar 180 °C en leg een metalen (taart- of oven)rooster op het bladerdeeg. Druk het deeg hiermee plat en laat het rooster erop liggen, zodat de plak plat blijft. Bak het deeg met het rooster erop nog 15-20 minuten tot het mooi goudbruin is. Verwijder het rooster en laat het bladerdeeg afkoelen op een ander rooster.

Tompouce vulling maken

Klop de banketbakkersroom met een (hand)mixer met garde(s) los en verdeel deze met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter over 1 plak gebakken bladerdeeg.

Klop vervolgens de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger met een (hand)mixer met garde(s) stijf op en doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter. Verdeel ¾ van de slagroom over de banketbakkersroom. Bedek de slagroom met de andere bladerdeegplak, met de meest gladde kant naar boven. Druk de plak voorzichtig iets aan en strijk de vulling aan alle zijkanten glad af.

Glazuurlaag maken

Meng de poedersuiker, het bietensap of de kleurstof en het hete water tot een soepel glazuur en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegplak daarmee. Zet de tompoezen minimaal een ½ uur in de koelkast om op te stijven.

Tompoezen snijden en garneren

Snijd de strook in 8 gelijke tompoezen, van ongeveer 4,5×10 centimeter. Doe dit door met een scherp gekarteld mes eerst de bovenste plak in 1-2 keer door te snijden en vervolgens de vulling en de onderste plak. 

Doe de overige slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en garneer de tompoezen daarmee.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Annemieke 2023-02-12 10:54:53

Ohhh deze ga ik heel snel maken!!! De enige echte tompouce is de dubbeldekker, dus met zowel gele room als slagroom tussen het bladerdeeg! Top dat er eindelijk een recept is😍

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-02-13 07:26:54

Geniet er van!

Beantwoorden
theo 2023-02-12 15:10:59

yammie, iedere dag mag t van me.

Beantwoorden
TH
Joke 2023-02-13 12:18:08

Ik vind de roze glazuur gemaakt van frambozen bij je tompoucetaart, toch het allerlekkerste!

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-02-20 07:46:26

Die kun je natuurlijk ook gebruiken bij dit recept!

Beantwoorden
Michèle 2023-04-20 20:48:50

Lijkt me heerlijk... Maar wat is de reden dat je eerst de tompoezen vult en daarna pas snijdt? Het lijkt me makkelijker om het gebakken bladerdeeg eerst op maat te snijden en dan 8 losse tompoezen te maken, of niet?
Groetjes!

Beantwoorden
MI
Rutger 2023-04-24 07:29:34

Hoi! Door de tompoucen pas na het vullen en opstijven te snijden worden ze veel strakker. Zo maakt de bakker ze ook. Het is wellicht niet de makkelijkste manier, maar wel de optie voor de mooiste en best gevulde tompoezen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.