Met dit basisrecept voor tartelette bodems maak je de lekkerste tartelettes. Ga je voor tartelettes met banketbakkersroom en vers fruit, met lemoncurd en Italiaanse meringue of met karamel en chocolade ganache.

Tartelettes

Met dit basisrecept heb je de perfecte basis voor de lekkerste tartelettes! Het is genoeg voor 8-12 tartelettebodems met een doorsnede van 8-10 centimeter. Zowel het deeg als de gebakken ongevulde taartbodems kun je – luchtdicht verpakt – heel goed invriezen.

Masterclass tartelettes

Wil je tartelettes bakken zonder tarteletteringen? In dit recept laat je zien hoe je kleine tarteletjes bakt met behulp van een cupcakevorm.

tartelettes
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt

Tartelette bodems

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor de tartelettebodempjes vormpjes of ringen van 8-10 centimeter doorsnede en 2-2½ centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast.

Tartelettes bakken

Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (39)
Helene 2019-02-15 17:47:05

Is het niet nodig om de tartelletes blind te bakken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-02-17 19:35:06

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Janny Wols 2019-02-16 13:09:31

In het recept voor tartelettes bodems maken staat 30 gr. Amandelmeel. Is dit voor de smaak of voor iets anders?? Ik hou nl niet zo van amandelsmaak. Kan ik hiervoor iets anders gebruiken??

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-02-17 19:33:16

Het is vooral voor de structuur en om te zorgen dat de zijkanten niet naar beneden glijden.

Beantwoorden
Jacob 2019-02-18 17:49:36

Je hebt het recept een beetje gewijzigd t.o.v. het recept in je 'Bakbijbel'.
2 eidooiers naar een half ei, poedersuiker en amandelmeel wat minder, iets meer boter. Wat is de invloed hiervan op het eindproduct? Ik wil graag de theorie hierachter weten.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-02-19 10:09:34

Ik ben er achter gekomen dat deze bodems net iets mooier bakken. De zijkanten blijven mooier omhoog staan en de structuur is lekkerder.

Beantwoorden
Gerrie 2021-06-12 10:32:07

Dag Rutger,
Ik ben benieuwd of dit soort aanpassingen, door inmiddels jaren lange ervaring en voortschrijdend inzicht, meegenomen zijn in “De Zilveren Bakbijbel”.

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-06-14 08:52:04

De inhoud van de zilveren Bakbijbel is onveranderd. Het is echt enkel de cover die om de 20e druk te vieren anders is.

Beantwoorden
Anja 2019-02-25 10:20:35

Ik heb ze vorige week gemaakt, maar ondanks inprikken komen de bodems helemaal omhoog. Kan het eraan liggen dat ik voor het deeg alles in één keer in de kom en door elkaar gekneed heb? Of heb je andere tips? Ze smaakten overigens heerlijk!

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-03-04 17:36:14

Tijdens het bakken kun je - als de bodems bol gaan staan - ze nogmaals inprikken met een vork. Dan zakken ze weer en krijg je prachtige taartbodempjes.

Beantwoorden
Elsbeth 2019-03-03 10:12:42

Hoi Rutger, dank voor je super recepten. Altijd feest als er een nieuw recept online komt. Ik heb voor de tartelettes je recept gevolgd, maar ook bij mij kwam de bodem omhoog. Heb je een idee hoe dit kan komen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-03-04 17:28:56

Heb je de bodem voor het bakken ingeprikt met een vork. Eventueel kun je dit halverwege tijdens het bakken ook nog een keer doen, als je merkt dat de bodem bol gaat staan.

Beantwoorden
Janine 2019-03-03 12:18:05

Dag Rutger,

Omdat mijn man en ik koolhydraatarm eten, vraag ik me af of je de bloem kunt vervangen door bv lijnzaadmeel.
De tartelettes zien er heerlijk uit.
Vast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-03-04 17:26:24

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Gerdien 2019-03-05 15:08:54

Hoi Rutger,
Denk je dat ik ook een sloffenring kan gebruiken bij dit recept?
Alvast bedankt :)

Beantwoorden
GE
Gerdien 2019-03-05 15:10:21

Dag Rutger,
Kun je hiervoor ook een sloffenring gebruiken?
Alvast bedankt :)

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-03-11 17:35:44

Dan krijg je wel een hele grote tartelette, maar het zou moeten kunnen.

Beantwoorden
José 2019-05-02 09:30:43

Moet er amadelmeel erin? Zo ja, waarom dan?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-05-07 14:12:20

Het maakt het lekker van structuur, geeft extra stevigheid aan het deeg en draagt bij aan de smaak.

Beantwoorden
Elza 2020-02-06 19:07:28

Is het mogelijk om de suiker te vervangen door honing?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-02-11 12:51:57

Dat is helaas niet mogelijk in dit recept.

Beantwoorden
Mariska 2020-02-10 22:16:45

Hoi Rutger,
Als ik mijn tartalettes wil maken. Hoe is dan de baktijd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-02-11 12:42:37

Zoals in het recept beschreven staat: 14-19 minuten.

Beantwoorden
Anne 2020-03-10 13:44:03

Hallo rutger, ik wil voor een high tea mini tartelettes maken. Moet ik dan dezelfde baktijd aanhouden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-03-16 09:25:53

Er is gisteren een recept voor kleinere tartelettes online gekomen: https://rutgerbakt.nl/how-tos/tartelettes-bakken-in-een-cupcake-vorm/

Beantwoorden
Iris 2020-05-18 18:00:39

Hoi Rutgher,

Ik vond de tartelettes vrij hard. Kan het zijn dat ik ze toch iets te lang gebakken heb?

Groetjes Iris

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-05-20 11:21:40

Dat kan. Let er wel op dat ze door de vulling weer iets zachter kunnen worden. Heb je hete lucht gebruikt? Ook daardoor kunnen de tartelette bodems harder worden.

Beantwoorden
Anoniem 2020-05-19 12:05:23

Lekker man

Beantwoorden
AN
Jannie 2020-07-13 13:20:20

Hoi Rutger,
Zojuist dit met cupcakes geprobeerd. Moet je ze dan met steunvulling bakken?
En wanneer ik ze op de buitenkant bak zakt de rand helemaal naar beneden en laat los van de bodem.
Wat doe ik fout. Ik heb precies het recept gevolgd en ook 2x laten rusten/ koelen. Met 11 minuten waren ze al goed gaar. Is mijn oven te heet?

Beantwoorden
JA
Dave 2020-08-09 23:22:55

Ik heb het zelfde probleem gehad, zet de zeg in de vorm en daarn 20 minuten in de koeling of vriezer 😎

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-07-20 10:43:08

Hoi. Ze hoeven niet met blindbakvulling gebakken te worden. Heb je onder en bovenwarmte gebruikt? En het deeg echt lang genoeg laten koelen? Zeker de tweede keer?

Beantwoorden
Tom 2020-07-23 16:19:04

Ha Rutger, dank voor het duidelijke en goede recept. Tartelletes kwamen er mooi uit, lekker knapperig en bros tegelijk. Bij mij hielp het wel om het beslag uit te rollen tussen twee vellen bakpapier, omdat het erg plakkerig was.

Beantwoorden
TO
Rutger 2020-08-02 10:17:40

Dat is een handige tip! Heb je het deeg goed laten koelen tussendoor? Dat kan er ook voor zorgen dat het deeg minder plakkerig is.

Beantwoorden
Hasna 2021-01-12 12:03:33

Moeten de vormpjes vantevoren bebloemd worden?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-01-18 09:25:26

Dat is niet nodig voor dit recept.

Beantwoorden
Marisca 2021-06-04 11:56:08

IK heb dit deeg nu al 2x gemaakt maar beide keren is het erg zacht, ik kan het bijna niet uitrollen blijft helemaal plakken en scheurt kapot. Als ik het in de vormpjes doe is het ook heel dun en als ik het een beetje aandruk komt er alweer een gat in, hoe kan ik het wat steviger maken?

Beantwoorden
MA
Abdel 2021-09-15 18:38:38

Jij moet de deeg een dag ervoor en in koelkast laat rusten

Beantwoorden
AB
Rutger 2021-06-06 13:08:56

Heb je het tussendoor laten rusten? Als het deeg te warm is wordt het zacht, daar kun je weinig aan doen. Je zou extra bloem kunnen toevoegen, maar dat verandert wel de uiteindelijke structuur van de tartelettes.

Beantwoorden
Sofie Houssin 2021-06-09 20:32:53

Hoi,

Ik wil verschillende soorten tartelettes maken voor een feest (vulling banketbakkersroom, ganache, lemoncurd)
Kan ik deze taartjes de dag voordien al vullen of worden ze dan te slap?

Alvast bedankt voor je tips

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-06-14 09:02:11

Het kan wel, maar het lekkerste is om de taartjes op de dag zelf te vullen. Ze worden naar verloop van tijd toch altijd iets minder knapperig.

Beantwoorden
Saskia 2021-06-24 19:54:23

Hoi Rutger, op hoeveel graden en minuten kan ik ze bakken in een combi/ heteluchtoven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-06-27 12:45:53

De temperatuur en tijd blijven ongeveer hetzelfde. Kijk goed naar de kleur, ze moeten goudbruin zijn.

Beantwoorden
febe 2021-07-14 18:46:26

Hoi! Kan je tartelettes met lemoncurd invriezen of lukt dit enkel met de bodem apart?

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-07-21 14:07:27

Curd invriezen is geen succes. De ongevulde taartbodempjes kun je wel invriezen.

Beantwoorden
B 2021-10-08 17:23:41

Mijn deeg blijft heel zacht ik moet er veel bloem bij toevoegen om het te kunnen verwerken

Beantwoorden
B
Rutger 2021-10-13 10:46:13

Heb je het lang genoeg laten rusten in de koelkast? Extra bloem toevoegen hoort niet nodig te zijn.

Beantwoorden
Brigitte 2021-11-17 08:16:14

Kan ik deze hoeveelheden ook aanhouden als ik het deeg in een quichevorm van 24 cm wil bakken? Ik kan zo snel geen aangepast recept vinden.

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-11-25 15:20:45

Dat kan prima.

Beantwoorden
Sonja 2021-11-27 17:01:54

Ik heb beide vormen gebruikt: de ringen en de tarteletvormpjes. Maar bij beide had ik een aantal waar de bodem opbelde. Dus aan de onderkant zagen ze er hol uit. Hoe kan dit gebeuren?

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-11-30 13:47:00

Tijdens het bakken komt er stoom vrij uit het deeg en dat wil ontsnappen. Inprikken van het deeg met een vork helpt, maar vaak moet je dat halverwege het bakproces in de oven dan nogmaals doen. Een geperforeerd siliconen bakmatje onder de tartelettes werkt nog beter.

Beantwoorden
Marinde 2021-12-10 23:30:08

Ik lees dat je de afgebakken tartelettes goed kunt invriezen. Kun je ze dan het beste voor het vullen ontdooien in de koelkast, op kamertemperatuur of nog in de luchtdichte verpakking? Ik hoor het graag :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-14 08:41:46

Ontdooien kan op kamertemperatuur, nog wel luchtdicht verpakt.

Beantwoorden
Kato 2021-12-11 14:12:15

Dag Rutger

Ik heb je recept en alle tips uit de masterclass gevolgd. Mijn deeg was, denk ik, niet overbewerkt en ik heb de gevulde vormpjes minimum een half uur in de koelkast gezet voor ze de oven in gingen.Toch zakken de randen in mijn vormpjes naar beneden. Wat kan ik nog meer doen om dit te voorkomen?

Groetjes
Kato

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-12-14 08:30:25

Hoi. Dat is heel jammer! Je kunt nog twee dingen proberen. De vormpjes in de vriezer zetten voor het bakken, in plaats van de koelkast. En de oven op hete lucht zetten in plaats van onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Angélique 2021-12-22 15:27:25

Hoi!
Hoe lang kan je de bodems zonder in te vriezen bewaren?

Beantwoorden
AN
Iris 2022-01-02 14:13:02

Hoi Rutger,
Ik ben allergisch voor amandel meel.
Kan ik dat vervangen voor gewone bloem?

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-01-04 14:22:04

Dat kan prima.

Beantwoorden
Janne 2022-01-05 09:34:24

Dag Rutger,
Ik zou graag eens een chocolade versie van de tartelettes maken. Moet ik dan gewoon een deel bloem vervangen door cacaopoeder?
Bedankt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-01-11 09:55:36

Inderdaad! Ik zou zo'n 20-25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Riet 2022-02-28 17:05:26

Het lijktmij heel erg lekker te zijn ‘dus ga ik het ook doen

Beantwoorden
RI
Viktoria 2022-03-24 09:20:14

Hallo,

Welke maat ei gebruikt u hiervoor M of L? En als ik er gaatjes in prik moet er dan als nog zo'n geperforeerde mat onder of dan niet nodig?

Beantwoorden
VI
Rutger 2022-03-28 11:09:16

Hi. Alles over de ingredienten lees je hier:https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/ Gaatjes prikken is voldoende.

Beantwoorden
Marleen 2022-05-11 22:24:53

Weer zó’n heerlijk recept dit en perfect gelukt dankzij de goede uitleg. Wat ik alleen nog héél graag zou willen weten is hoeveel gram zout jij bedoeld met een ‘snuf’?? In de meeste recepten gebruik je namelijk de maatlepeltjes en daar ben ik altijd zo blij mee want dan klopt de smaak precies ;)

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-16 14:31:03

Een snuf is eigenlijk nog iets minder dan 1/8 theelepel.

Beantwoorden
Marleen 2022-06-09 18:56:50

Dank, alleen snap ik dan niet zo goed het grote verschil. In het recept van de tartellete met karamel en ganache gevuld staat namelijk 1/4 theel zout bij het deeg en ik heb de ingrediënten en hoeveelheden vergeleken met dit recept en die zijn haast gelijk. Klopt het dan wel dat er zó’n groot verschil zit in de hoeveelheid zout in beiden recepten of klopt 1 van beiden niet, dat dit recept mogelijk toch ook 1/4 theel zout mag hebben ipv een ‘snuf’?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-14 14:26:35

Hi. Zo'n kleine hoeveelheid zout aangeven is inderdaad lastig. Deze snuf is net iets minder dan 1/4 tl, maar iets dat je tussen duim en wijsvinger pakt.

Beantwoorden
Eline 2022-05-29 21:27:55

Hoelang kan je de tartelettes bewaren? (Ongevuld)
Grts Eline

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-06-06 09:36:02

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker een week! Je kunt ze ook ongevuld invriezen.

Beantwoorden
Monique 2022-06-06 21:42:05

Hoe voorkom ik dat de bodem zacht wordt nadat ik ze gevuld heb met Lemoncurd?
Of kan ik dat echt pas kort van te voren doen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-06-14 14:36:39

Dat is lastig te voorkomen. Je kunt de tartelettes eerst bestrijken met een dun laagje witte chocolade, maar helemaal voorkomen dat het deeg minder krokant wordt kan niet.

Beantwoorden
Eline 2022-06-11 23:09:06

Ik heb er een laagje chocolade opgedaan voor het vullen

Beantwoorden
EL
Rita 2022-06-11 09:29:38

Leuk, ga ik uitproberen.
Alleen hoezo poedersuiker?
Kan ik dit vervangen voor een andere zoetstof. Wij eten zo min mogelijk geraffineerde suikers.
Super bedankt voor je leuke recepten

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-06-14 14:19:09

Met andere suikervervangers heb ik voor dit recept geen ervaring. Naast de smaak draagt suiker ook bij aan de textuur van de tartelettes.

Beantwoorden
Tharisa 2022-06-26 13:53:14

Hoi! Kan ik het deeg ook met een staande mixer maken met een deeghaak?

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-06-27 13:30:26

Hoi. Ik zou dan de platte menghaak gebruiken.

Beantwoorden
Loes Vossen 2022-07-21 11:57:12

Ben lange tijd op zoek naar een recept met veel meer amandelmeel.
Kan ik de verhouding bloem/amandelmeel. ongestraft, veranderen?
Loes

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-07-25 15:30:22

Hoi. Als je de verhouding gaat veranderen wordt de structuur ook anders en brosser. Je kunt er mee experimenteren, maar voor mij is dit de juiste verhouding tussen bloem en amandelmeel.

Beantwoorden
Wanda 2022-09-07 23:03:11

Ik heb vandaag de tartelettes. Ze zijn heerlijk maar ik krijg ze niet heel uit de bakringen. Nog tips en tricks om ze heel eruit te krijgen?

Beantwoorden
WA
Rutger 2022-09-14 19:46:50

Wat voor ringen heb je gebruikt? Of het algemeen laten ze echt vanzelf los. Invetten doe ik juist niet, omdat het deeg dan tijdens het bakken sneller omlaag zakt.

Beantwoorden
Jacqueline 2022-11-03 22:33:50

Niet slecht gelukt voor de 1e keer.
Klopt het dat er niet heel veel smaak aan zit of kan dit ook nog komen door het gebruik van patentbloem?
Wel heerlijk knapperig, bros maar niet te kruimelig. Thanks voor dit recept

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-11-19 09:45:15

De smaak is vrij neutraal inderdaad, omdat de tartelettes die krijgen door de vulling. Je kunt naar wens bijvoorbeeld vanille of citroenrasp toevoegen.

Beantwoorden
Marleen 2022-11-14 21:37:16

Kun je het amandel meel ook vervangen? Mijn dochter is allergisch voor amandelen helaas.
Alvast bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 08:43:43

Je kunt ook dezelfde hoeveelheid gewone bloem gebruiken in plaats van het amandelmeel.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.