Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 ml water
  • 50 gr boter
  • 1 el suiker
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 4 eieren
  • 40 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 40 gr blanke rozijnen
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • poedersuiker om te bestuiven

Sneeuwballen zijn veel minder bekend dan oliebollen en appelflappen, maar toch is dit ook een perfect recept op te bakken met Oud & Nieuw. Met dit sneeuwballen recept maak je heerlijk luchtig gefrituurd gebak, dat gevuld wordt met abrikozenjam en Zwitserse room. Het deeg voor de sneeuwballen lijkt op soezendeeg, waardoor het gebak ook flink groter wordt tijdens het bakken. De rozijnen en stukjes abrikoos in deze sneeuwballen maken ze nog lekkerder! Met dit recept bak je er ongeveer 15.

Bereiding: Sneeuwballen

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Doe het water, de boter, de suiker en het zout in een pan. Breng dit langzaam aan de kook zodat alle boter gesmolten is als het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur af en voeg in één keer de bloem toe. Roer het goed door en plaats de pan terug op het vuur. Gaar de bloem 2 tot 3 minuten op het vuur onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat het deeg enkele minuten afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Meng daarna de abrikozenstukjes en rozijnen door het beslag.

Sneeuwballen bakken

Maak met een kleine ijslepel of met behulp van twee eetlepels bolletjes van het beslag en bak deze in de hete olie, ongeveer 8 tot 11 minuten, tot ze goudgeel zijn. Bak niet te veel sneeuwballen tegelijk, ze rijzen nog flink tijdens het bakken. Als de sneeuwballen zich niet vanzelf omdraaien in de olie, keer ze dan halverwege. Laat de sneeuwballen uitlekken op een paar lagen keukenpapier en laat ze vervolgens afkoelen.

Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Snijd de sneeuwballen in het midden verticaal in, maar niet helemaal doormidden. Doe er 1 theelepel abrikozenjam in en spuit de sneeuwballen op met de Zwitserse room. Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Gert 2019-01-21 18:54:39

Iemand dit recept al geprobeerd? Lijkt me erg vloeibaar gezien de hoeveelheid boter, water en ei ten opzichte van de hoeveelheid bloem.

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-01-28 10:18:10

Het heeft ook de substantie van een soezendeeg, dat ik ook redelijk vloeibaar.

Beantwoorden
Adie 2019-01-01 09:01:11

Ik dacht dat je in oktober je site zou veranderen, ik wilde die sneeuwballen uit-printen maar nu kreeg ik weer allerlei papieren waar ik niets aan heb en het recept stond stond er niet volledig op. Jammer heel jammer want het kost aardig wat papier waar ik niets aan heb
heb Rutger.

Beantwoorden
AD
Donna 2018-12-29 11:17:13

Ik kan me vergissen hoor maar ik dacht dat sneeuwballen gevuld zijn met slagroom en berlinerbollen gevuld met Zwitsers room.

Beantwoorden
DO
Joni 2018-12-30 22:01:37

Misschien is het per regio verschillend? Hier zijn het soesjes die gevuld zijn met slagroom, roombroodjes met zwitserse room. En berlinerbollen met jam.

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-01-06 16:57:49

Sneeuwballen kunnen zowel met slagroom als met Zwitserse room gevuld zijn. Het deeg voor Berlinerbollen is heel anders dan dit deeg voor sneeuwballen.

Beantwoorden
Anca 2018-12-28 20:04:58

Hoi Rutger, kunnen de sneeuwballen ook in de oven gebakken worden?

Beantwoorden
AN