Brownies! Wie houdt er niet van?! Deze schuldvrije brownies zijn op basis van gezondere ingrediënten dan mijn ultieme brownies, waardoor je er zonder schuldgevoel een extra stukje van kunt nemen. Het recept voor deze schuldvrije brownies komt uit het boek Puur zoet van Mariette van Tuyl (van zoetrecepten). In dit boek vind je zoete baksels op basis van pure en voedzame ingrediënten. Daarnaast zijn heel veel recepten gluten- en lactosevrij, en een aantal is zelfs vegan. Deze brownies zijn niet vegan, maar wel gluten- en lactosevrij. Voor extra bite in de brownies heb ik de hazelnoten eerst 7 minuten op 180 °C geroosterd in de oven, voordat ik ze door het browniebeslag mengde.

- Voor de schuldvrije brownies
- 250 gr dadels
- 250 ml appelmoes
- 75 gr cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 150 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 150 gr hazelnoten
- 150 gr extra pure chocolade
Schuldvrije brownies
Week de ontpitte dadels in kokendheet water tot ze zacht zijn. Giet af en maal ze samen met de appelmoes fijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik van 20×20 centimeter in en bekleed hem met bakpapier (kijk hier voor tips).
Giet het dadelmengsel in een kom en mix het cacaopoeder en het vanille-extract er doorheen. Mix ook de eieren erdoor en, wanneer deze goed zijn opgenomen, het amandelmeel en bakpoeder.
Hak de hazelnoten grof en zet 50 gram apart. Meng 100 gram door het beslag en giet dit in de bakvorm. Bak de brownies in 45 minuten gaar. Dek de brownies na 25 minuten bakken af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
Laat de brownies volledig afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Giet de gesmolten chocolade over de brownie, strijk glad en strooi de overgebleven hazelnoten erover. Laat de chocolade stevige worden voordat je de brownies aansnijdt.
Nieuwsgierig geworden naar Puur zoet? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ze lijken me lekker, maar wat een vreselijke term, “schuldvrije” brownies. Als ik een brownie eet, voel ik me allerminst “schuldig”, anders eet ik hem niet. Ik vind schuldvrije sowieso geen term die bij eten hoort. Gezondere brownies was een betere term geweest.
Beantwoorden
Al je recepten zijn om te smullen en worden heel veel gemaakt, kunnen deze brownies ook met witte chocolade worden gemaakt?
Ik ben nl allergisch ( geen geintje) voor gewone chocolade.
Lekkere brownies! Ik heb de chocolade in stukjes gehakt en over de brownie gestrooid toen hij net uit de oven kwam. Het smelt dan vanzelf, lekker makkelijk.
BeantwoordenDeze heerlijke brownies maak ik regelmatig. Nu heb ik ze gemaakt met sinaasappel! Een hele sinaasappel, met schil en al zacht gekookt en gepureerd. Deel van de appelmoes vervangen door de sinaasappel. Super lekker icm de chocolade!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.