- Voor het deeg
- 400 gr bloem
- 200 ml melk, lauwwarm
- 1 ei
- 8 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 40 gr witte basterdsuiker
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de vulling
- 100 gr blanke rozijnen
- 75 gr gedroogde cranberry’s
- 50 ml amandellikeur
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr bruine basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 25 gr bloem
- 1 tl speculaaskruiden
- snuf zout
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- boter, om in te vetten
- 75 gr poedersuiker
- 1 ½ el water
Versgebakken brood bij het ontbijt is heerlijk, maar een nadeel is wel dat je heel vroeg op moet staan om ze zelf te bakken. Doordat het deeg twee keer moet rijzen en natuurlijk gebakken moet worden ben je zo een paar uur verder, voordat je kunt genieten van je zelfgebakken broodjes. Maar met dit recept is dat niet het geval! Deze gevulde opgerolde broodjes maak je namelijk de avond van tevoren al en je geeft ze hun tweede rijs ’s nachts in de koelkast. Zo hoef je ze ’s morgens alleen nog maar af te bakken en kun je vervolgens genieten van versgebakken broodjes!
Bereiding: Opgerolde ontbijtbroodjes
Wel voor de vulling de rozijnen en cranberry’s enkele uren in de amandellikeur. Je kunt hier ook water of bijvoorbeeld appelsap voor gebruiken.
Kneed ’s avonds van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng ondertussen voor de vulling het amandelmeel, de bruine basterdsuiker, de citroenrasp, de boter, het ei, de bloem, de speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar tot een glad geheel.
Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 45 bij 30 centimeter. Strijk daar de vulling op en strooi daar vervolgens de gewelde rozijnen en cranberry’s over. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd de rol in 10 plakken en leg deze op hun zij in een ingevette springvorm van 24 centimeter. Dek de springvorm af met plasticfolie en plaats deze over de nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de springvorm alvast uit de koelkast. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de broodjes daarna uit hun vorm en laat ze iets afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de opgerolde broodjes.
Foto’s: Erik Spronk








