- Voor het deeg
- 400 gr bloem
- 200 ml melk, lauwwarm
- 1 ei
- 8 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 40 gr witte basterdsuiker
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de vulling
- 100 gr blanke rozijnen
- 75 gr gedroogde cranberry’s
- 50 ml amandellikeur
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr bruine basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 25 gr bloem
- 1 tl speculaaskruiden
- snuf zout
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- boter, om in te vetten
- 75 gr poedersuiker
- 1 ½ el water
Versgebakken brood bij het ontbijt is heerlijk, maar een nadeel is wel dat je heel vroeg op moet staan om ze zelf te bakken. Doordat het deeg twee keer moet rijzen en natuurlijk gebakken moet worden ben je zo een paar uur verder, voordat je kunt genieten van je zelfgebakken broodjes. Maar met dit recept is dat niet het geval! Deze gevulde opgerolde broodjes maak je namelijk de avond van tevoren al en je geeft ze hun tweede rijs ’s nachts in de koelkast. Zo hoef je ze ’s morgens alleen nog maar af te bakken en kun je vervolgens genieten van versgebakken broodjes!
Bereiding: Opgerolde ontbijtbroodjes
Wel voor de vulling de rozijnen en cranberry’s enkele uren in de amandellikeur. Je kunt hier ook water of bijvoorbeeld appelsap voor gebruiken.
Kneed ’s avonds van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng ondertussen voor de vulling het amandelmeel, de bruine basterdsuiker, de citroenrasp, de boter, het ei, de bloem, de speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar tot een glad geheel.
Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 45 bij 30 centimeter. Strijk daar de vulling op en strooi daar vervolgens de gewelde rozijnen en cranberry’s over. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd de rol in 10 plakken en leg deze op hun zij in een ingevette springvorm van 24 centimeter. Dek de springvorm af met plasticfolie en plaats deze over de nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C en haal de springvorm alvast uit de koelkast. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de broodjes daarna uit hun vorm en laat ze iets afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de opgerolde broodjes.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoe lang duurt de Overnight ongeveer? Stel dat ik het om 19uur wil kneden en volgende morgen pas om 9 uur wil afbakken is dat dan te lang?
Beantwoorden
Kan je het deeg ook voor broodjes zonder vulling de avond ervoor maken?
BeantwoordenWat een geweldig idee, dit ga ik proberen komende Kerstdagen :)
BeantwoordenBedankt Rutger voor dit recept!
Gisterenavond aan begonnen, ik had zin om te bakken om even mijn gedachte te verzetten.
Maar wat is dit een heerlijk brood geworden! ❤️
Deze ga ik voor de kerst nog een keer maken.
Fijne kerstdagen en dat je nog maar veel recepten mag plaatsen!
Al zijn je boeken ook geweldig hoor!
Kunnen de broodjes rechtstreeks vanuit de koelkast de oven in, of moeten deze eerst op kamertemperatuur komen?
BeantwoordenAls je de tijd hebt zou ik ze eerst op kamertemperatuur laten komen, maar anders kunnen ze ook direct uit de koelkast in de oven.
Beantwoorden
Hi Rutger! Als iemand die af en toe om 6 uur 's ochtends naar werk moet (waar gelukkig een oven staat) hierbij superbedankt namens mij en mijn collega's voor een versgebakken ontbijtje in de ochtend!
BeantwoordenHallo Rugter - dank voor dit recept. Deze rozijnenkoeken zijn in Vlaamse bakkerijen op veel plaatsen standaard verkrijgbaar op zaterdag en zondag, meestal met een laagje gele room tussen de laagjes.
Ik heb de mijne gisteravond gemaakt, maar er leek iets niet helemaal juist met de droge en vochtige delen van het deel (tenzij ik verkeerd gewogen zou hebben). Het deeg was veel te nat - ik heb bloem toegevoegd. Is de verhouding van dit recept 400gr bloem en 300gr vocht (ei, melk, boter) juist in de beschrijving?
Ik probeer binnenkort opnieuw!
Hallo Filip. Wat jammer dat het niet lukte. De verhoudingen kloppen wel. Boter mag je niet echt meetellen met de natte ingrediënten. Het deeg is wel wat plakkerig, maar heel goed te verwerken.
Beantwoorden
Ze zijn wel gelukt hoor met wat meer bloem. Ik probeer het opnieuw :-). Dank voor je antwoord.
BeantwoordenIk had precies hetzelfde probleem, nu twee keer. Ik moest beide keren echt bloem toevoegen. Ondanks dat het echt not done is. Maar ze waren heerlijk luchtig en zacht.
Beantwoorden25min op 190°C hete lucht was voor mij voldoende. Ik gebruikte ook sinaasappelzeste ipv citroen zeste.
BeantwoordenKan ik het ook in de middag rond 17 uur in de koelkast zetten en rond 8.30 afbakken of is dat te lang?
BeantwoordenHallo,
Wat een heerlijke broodjes! Ik had alleen het volgende; teveel ruimte in een 26cm blik dus de kleinere gepakt 18cm. Maar dit wilde maar niet gaar worden.
Maar in de 26cm kon ik de stukken echt niet kwijt zoals hier zo mooi op de foto staat..
Hi Rutger,
Echt een super lekker recept! En handig dat je dan in de ochtend alleen nog maar hoeft af te bakken. Kun je dit met meer broodrecepten doen? Bijvoorbeeld met de cinamonbuns? Of moet ik dan een aanpassing doen in de hoeveelheid gist?
Das natuurlijk ideaal voor Pasen!
Hi. Deze methode kun je zeker ook bij andere recepten toepassen. Soms kun je iets minder gist gebruiken, maar het is niet noodzakelijk
Beantwoorden
