- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- ¼ tl zout
- 1½ tl bakpoeder
- Voor de stroopvulling
- 60 gr boter
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr keukenstroop
- ½ tl kaneel
Iedere maand bak ik jullie verzoeknummer in Rutger Bakt wat jij wilt! Vandaag stroopkoeken! Superlekker en makkelijk zelf te maken. Wat willen jullie dat ik volgende maand ga bakken? Laat je suggesties achter in een reactie op dit bericht.
Als ik op de markt loop en alleen al de geur ruik van versgebakken stroopwafels, dan ben ik niet meer te houden. Ik moet er dan één scoren, zo’n grote warme stroopwafel waar de stroop nog uitdruipt. Deze stroopkoeken zijn makkelijk thuis te maken en minstens zo lekker. Met de vorm van de koeken van je alle kanten op. Steek gewone rondjes uit het deeg, met karteltjes, andere figuren of gebruik een koekstempel voor een vrolijke bovenkant. Als je deze koekjes eenmaal gebakken hebt wil je nooit meer anders!
Stroopkoeken maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Kneed vooral niet te lang door, als je van het deeg een bal kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2 à 3 millimeter dikte en steek er rondjes uit van ongeveer 7 centimeter doorsnee. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13 tot 18 minuten licht goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Laat voor de vulling de boter smelten in een steelpan en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen. Bestrijk de helft van de koekjes met de stroop en plaats daar een ander koekje op. Laat de stroopkoeken nog kort rusten en eet ze vervolgens zo vers mogelijk!
Foto’s: Erik Spronk







