- Voor het deeg
- 500 gr tarwebloem
- 300 ml melk, lauwwarm
- 25 gr verse gist
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 25 gr witte basterdsuiker
- 10 gr zout
- Voor de vulling
- 1 recept banketbakkersroom
- Verder nodig
- strooibloem
- plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- 1 ei, losgeklopt
- geklaarde boter (zie tip onderaan)
- poedersuiker, om te bestuiven
In de serie kookbijbels van mijn uitgever is vorige maand Broodbijbel uitgekomen van Hiljo Hillebrand. Een supertof broodboek met heel veel recepten, kennis en handige info. Echt een musthave als je het leuk vindt om zelf brood te bakken. Als voorproefje mag ik de komende weken 4 recepten uit Broodbijbel delen, met vandaag dus deze heerlijke roombroodjes, ook wel puddingbroodjes genoemd. In Broodbijbel vind je trouwens ook heel veel how-to’s, waarin je stap voor stap ziet hoe je het beste deeg kunt maken, opbolt, broodjes vormt en nog veel meer. Met dit roombroodjes recept maak je 12 superlekkere roombroodjes!
Bereiding: Roombroodjes
Kneed van alle ingrediënten (behalve de boter) een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter vervolgens in etappes toe.
Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol ze glad op (zie tip onderaan). Leg de bolletjes op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.
Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol ze met een deegroller plat tot een ovaal plakje. Bestrijk de helft van het plakje met plantaardige olie en vouw het plakje dubbel. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 70 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes in 8 tot 12 minuten.
Bestrijk de bolletjes na het bakken met geklaarde boter. Trek of snijd ze voorzichtig open en vul ze met banketbakkersroom. Dit gaat het mooist met een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Bestrooi ze tot slot met behulp van een theezeefje met poedersuiker.
Tip: Kleine broodjes opbollen doe je zo!
1 Verdeel het deeg in gelijke stukjes.
2 Bol de deegstukjes op: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje.
3 Rol de opgebolde deegbolletjes met een deegroller uit tot een plat rechthoekig model.
4 Vouw de buitenste puntjes van het deeg naar het midden.
5 Rol het deeg op.
(in Broodbijbel vind je ook de foto’s die bij deze stappen horen)
Tip: Geklaarde boter maak je zo:
1 Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur.
2 De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht.
3 Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4 Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.
Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk


