In de serie kookbijbels van mijn uitgever is vorige maand Broodbijbel uitgekomen van Hiljo Hillebrand. Een supertof broodboek met heel veel recepten, kennis en handige info. Echt een musthave als je het leuk vindt om zelf brood te bakken. Als voorproefje mag ik de komende weken 4 recepten uit Broodbijbel delen, met vandaag dus deze heerlijke roombroodjes, ook wel puddingbroodjes genoemd. In Broodbijbel vind je trouwens ook heel veel how-to’s, waarin je stap voor stap ziet hoe je het beste deeg kunt maken, opbolt, broodjes vormt en nog veel meer. Met dit roombroodjes recept maak je 12 superlekkere roombroodjes!

Roombroodjes bakken
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 500 gr tarwebloem
 • 300 ml melk, lauwwarm
 • 25 gr verse gist
 • 50 gr boter, op kamertemperatuur
 • 25 gr witte basterdsuiker
 • 10 gr zout
 • Verder nodig
 • strooibloem
 • plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
 • 1 ei, losgeklopt
 • geklaarde boter (zie tip onderaan)
 • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Roombroodjes maken

Kneed van alle ingrediënten (behalve de boter) een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter vervolgens in etappes toe.

Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol ze glad op. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Leg de bolletjes op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol ze met een deegroller plat tot een ovaal plakje. Bestrijk de helft van het plakje met plantaardige olie en vouw het plakje dubbel. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 70 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Roombroodjes bakken

Verwarm de oven voor op 250 °C.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes in 8 tot 12 minuten.

Bestrijk de bolletjes na het bakken met geklaarde boter. Trek of snijd ze voorzichtig open en vul ze met banketbakkersroom. Dit gaat het mooist met een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Bestrooi ze tot slot met behulp van een theezeefje met poedersuiker.

Tip: Geklaarde boter maak je zo:

1 Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur.
2 De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht.
3 Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4 Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Lindsey 2018-05-10 07:41:10

Ik heb daar laatst de Challah (Joods vlechtbrood) uit gemaakt, die was echt heel lekker! Ik wil de puddingbroodjes ook een keertje maken, gewoon lekker voor bij de koffie. Het enige probleem; we zijn maar met z’n tweetjes; is er een andere goede manier deze broodjes te bewaren? Invriezen lijkt me in dit geval niet mogelijk denk ik....?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-05-14 21:12:39

De ongevulde gebakken broodjes kun je wel goed invriezen, maar gevuld niet.

Beantwoorden
Tjalline 2018-05-10 14:20:43

@lindsey de broodjes zonder de pudding invriezen zou ik dan doen

Ze staan hier nu te rijzen :)

Beantwoorden
TJ
Wil Roos-Mulder 2018-05-10 12:17:55

Ik probeer al een aantal jaren zelf brood te bakken. Omdat ik het leuk vind maar ook omdat ik het lekkerder vind. Toch is het mij nog nooit gelukt een mooi kruimig brood te krijgen. Het rijzen gaat naar mijn idee goed maar als ik het in het broodblik doe of op de plaat leg krijg ik tijdens het bakken geen ovenrijs.
Zou het met deze broodbijbel beter gaan. Geen idee wat er bij mij fout gaat. Ten langen leste ben ik er maar mee gestopt, helaas.
Groet Wil.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-05-14 21:11:18

In Broodbijbel staan zeker heel veel bruikbare tips en how-to's waarmee het beter zou moeten gaan.

Beantwoorden
Tieneke 2018-05-11 19:36:49

Wil Roos-Mulder, als je geen ovenrijs krijgt, heb je de broodjes te lang laten rijzen. Je moet ze zolang laten rijzen dat wanneer je er met een vinger in drukt, de afdruk nog heel langzaam terugveert. Als de afdruk blijft staan, zijn ze te ver gerezen.
Succes met brood bakken en niet opgeven hoor: het is zo leuk!

Beantwoorden
TI
Peter 2018-05-11 19:53:58

er staat "Trek of snijd ze voorzichtig open", maar als ik de foto bekijk zijn deze dubbelgevouwen. Lukt dat dubbelvouwen (zonder dat het brood samengedrukt wordt op het buigpunt)? en moet het brood niet eerst afkoelen voordat je de pudding erop doet?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-05-14 21:07:12

Doordat de deeglapjes voordat ze dichtgevouwen worden met olie worden bestreken bakken ze niet aan elkaar vast. Zo kun je ze na het bakken weer heel makkelijk van elkaar krijgen. Het is inderdaad wel heel belangrijk dat de broodjes afgekoeld zijn voordat je de banketbakkersroom erop doet.

Beantwoorden
Ineke 2021-07-01 13:47:09

Moeten de broodjes ook afgedekt worden tijdens de tweede keer rijzen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-07-06 09:12:28

je kunt ze losjes afdekken met plasticfolie, om uitdrogen van het deeg te voorkomen.

Beantwoorden
Geertje 2021-11-30 13:40:40

Kun je de broodjes een dag van tevoren maken? Pas de dag erna de broodjes vullen met room?

Beantwoorden
GE
Bert 2022-03-12 14:14:40

ik heb weleens puddingbroodjes gemaakt van een gewoon puntbroodje want ik had nooit het juiste recept voor het broodje zelf, dus wat dat betreft bedank voor het recept. maar het volgende ik maakte altijd de pudding uit een zakje maar iets gaat er fout want gemaakt ziet het er goed uit en stevig ook op het broodje maar na 5 minuten word het weer vloeibaar en loopt uit het broodje ?? wat doe ik fout of wat is de oplossing.

Beantwoorden
BE
Jolanda 2022-04-15 22:54:54

Banketbakkersroom is zo makkelijk te maken waarom zou je dit uit een zakje doen. Daarnaast vind ik het zelf gemaakt veel lekkerder en je weet precies wat er in zit. Ik gebruik altijd het recept van Rutger.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-13 12:30:30

Hi. Ik heb zelf geen ervaring met de banketbakkersroom uit zakjes, daar kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.