Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1-2 tl rode kleurstof
  • 15 gr cacaopoeder
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Voor de roomkaascrème
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

De red velvet taart is een echte Amerikaanse klassieker, die je tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland tegenkomt. De rode kleur van de red velvet cake ontstond vroeger vanzelf tijdens het bakken, door een wisselwerking tussen de azijn, karnemelk en het toen nog minder bewerkte cacaopoeder. Tegenwoordig wordt voor de rode kleur eigenlijk altijd kleurstof gebruikt. Met dit red velvet taart recept bak je een taart waar je met 12 tot 16 personen van kunt genieten.

Red velvet taart bakken – recept

Bereiding: Red velvet taart

Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 25-30 minuten gaar. Stort ze op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Snijd de drie cakes aan de bovenkant recht bij. Verkruimel de afsnijdsels en bewaar deze. Leg één cake op een bord en strijk daar een laag van de crème over. Bedek dit met de tweede cake en strijk ook daar een laag roomkaascrème over. Dek dit af met de derde cake en bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een dun laagje crème. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestrijk de taart met de rest van de roomkaascrème en strooi de achtergehouden cakekruimels erbovenop.

Red velvet taart bakken – recept

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (62)
Melanie 2021-09-16 16:26:09

Haha die van mij is niet rood en de roomkaas geel.. Snap er niks van😂 Oh en hij ziet er ook nog eens niet uit haha

Beantwoorden
ME
Sandra Pipping 2021-08-10 21:50:33

Hoi! Mijn taart is niet rood geworden dus ik heb een vraag over de kleurstof zodat die de volgende keer goed lukt: gebruik je van de “BrandNewCake Druppel Kleurstof Super Rood” de vloeistof of de poeder?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-08-16 15:04:04

Ik gebruik de gelkleurstof super rood.

Beantwoorden
Kook girl 2021-07-27 22:09:31

Echt een leuk recept ik heb ook all red velvet koekjes gemaakt messchien een leuk recept voor dit blog maar de taart is echt lekker ik ben zelf maar 12 maar kan nu all best goet kokken 😄

Beantwoorden
KO
Rutger 2021-07-28 08:42:57

Wat leuk! Red velvet koekjes klinken ook heerlijk!

Beantwoorden
Sweetness 2021-07-16 20:45:37

Hoi Rutger,

Kan ik de boter vervangen met olie, zo ja hoeveel olie moet ik dan gebruiken?

Beantwoorden
SW
Rutger 2021-07-21 14:04:09

Daar heb ik geen ervaring mee bij dit recept.

Beantwoorden
Renate 2021-07-05 22:30:11

Hi Rutger, lekkere taart hoor! Ik had wel nog een vraagje. Ik maak wel vaker (gevulde) taarten zoals deze, maar bij mij wordt de bovenkant altijd luchtig en is de cake aan de onderkant vrij compact. Heb jij enig idee hoe dat komt? Dat heb ik ook vaak met een biscuitbeslag, als ik daar een gevulde laagjestaart mee wil maken.

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-07-06 08:39:31

Hoi! Dat is gek. Bak je het in dit geval wel in losse vormen? En gebruik je onder en boven-warmte? Je kunt de vorm iets lager in de oven zetten, zodat het iets meer warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Renate 2021-07-07 23:20:14

Ja wel losse vormen en onder en bovenwarmte. Ik zal het eens proberen om 'm lager te zetten. Dankje!

Beantwoorden
RE
Jasmijn 2021-07-02 16:58:21

Hoi! Zou je bij de roomkaascreme ook gesmolten witte chocola kunnen toevoegen als extra? Of veranderd de textuur dan teveel?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-06 08:57:22

Dat heb ik in dit recept nog nooit gedaan, dat zou je echt uit moeten proberen/

Beantwoorden
Marije 2021-06-26 20:13:00

Echt heerlijk! Misschien ben ik iets te tot royaal geweest met de crème want dat was echt te weinig om als tussenlaag en afdeklaag te doen, dus heb nog de helft extra gemaakt (of heb ik stiekem te veel opgelikt? Niet te weerstand zo lekker)

Beantwoorden
MA
Silvia 2021-06-26 07:44:53

Hoi Rutger,

Ik heb al veel van je taarten uit de Bakbijbel gebakken, maar deze is echt mijn favoriet! Nu gebruik ik voor dit recept altijd witte basterdsuiker, maar volgens mij wordt er in de Bakbijbel met suiker juist kristalsuiker bedoeld. Maakt het uit welke suiker ik voor deze red velvet gebruik?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-06-27 12:40:28

Wat leuk om te horen. Het maakt voor dit recept niet heel veel uit. Ik gebruik hier gewone suiker, maar witte basterdsuiker kan ook prima!

Beantwoorden
Hilbert 2021-09-12 12:53:36

Basterdsuiker lost makkelijker op. Daarom wordt het altijd gebruikt in te bakken producten.

Beantwoorden
HI
Rutger 2021-09-13 07:35:50

Dat klopt, daarom wordt het vooral voor koekjes veel gebruikt. Deze van oorsprong Amerikaanse taart wordt meestal met gewone suiker gemaakt. In de USA kennen ze ook niet de basterdsuiker zoals wij die hebben.

Beantwoorden
Lisa 2021-06-23 13:01:13

Hallo!
Welke boter moet ik gebruiken??

Gr,
Lisa

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-27 12:56:06

Gewoon roomboter.

Beantwoorden
levi 2021-06-19 18:52:21

hoe hoog moeten de bakvormen zijn, en kan dit ook met boterkoekbakvormen? ik heb het de vorige keer gedaan met een gewone taartvorm

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-06-22 10:20:00

Boterkoekvormen zijn te laag. De vorm moet zo'n 5 centimeter hoog zijn.

Beantwoorden
Ineke 2021-06-18 13:10:41

Hi Rutger

Kun je de cake ook in zijn geheel bakken en later in 3 lagen snijden?

Grs

Ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-06-22 10:27:11

Dat is lastig, de cake moet dan veel langer (en lager) bakken, waardoor deze droger en minder lekker van structuur wordt.

Beantwoorden
Ineke 2021-06-18 12:00:34

Hi Rutger

Heb deze taart al 2 x eerder gemaakt en vanwege je heldere uitleg, met fantastisch resultaat.
Ik bakte steeds 3 aparte lagen. Mijn vraag is nu, kun je ook 1 cake maken en die later in 3'en verdelen.
Of krijg je dan n heel ander resultaat?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-06-22 10:27:30

Dat is lastig, de cake moet dan veel langer (en lager) bakken, waardoor deze droger en minder lekker van structuur wordt.

Beantwoorden
Benno en Raf 2021-06-16 20:04:06

Beste Rutger,
Wij hebben deze taart ook gemaakt. Alleen was onze Red velvet taart niet red!!
Maar eerder bruin zijn hier verklaringen voor?

Groetjes,
Benno en Raf

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-06-22 10:32:22

Vaak ligt dat aan de kleurstof, die moet echt goed rood zijn en je moet er niet te zuinig mee zijn.

Beantwoorden
Ez 2021-05-27 12:35:13

Hi Rutger,

Ik wil de cake bakken in de stoomoven.
Houd ik dan dezelfde temperatuur en tijd aan?

Beantwoorden
EZ
Rutger 2021-05-31 10:27:58

Ik heb daar geen ervaring me. Maar als je de stoom achterwege laat, dan kun je het volgens mij met dezelfde temperatuur en tijd bakken.

Beantwoorden
Ellen 2021-05-24 10:25:14

Hallo, het resultaat van de cake was aardig vast. Toen ik de bakingsoda en azijn toevoegde, begon het direct te bruisen, voor mijn gevoel was de lucht al weg voordat ik het door het beslag kon mengen. Is het beter eerst de bakingsoda door te mengen en dan de azijn erdoor?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-05-31 10:45:01

Als je ze direct bij elkaar doet gaat het bruisen ja, ik zou proberen te voorkomen dat ze elkaar direct raken.

Beantwoorden
Wendy Vincenten 2021-05-13 06:46:13

Hoi Rutger, kan ik de cakes ook van tevoren bakken en invriezen of verandert de structuur dan heel erg?

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-05-17 09:33:41

Dat kan prima! De vulling zou ik er nog niet op doen.

Beantwoorden
Mita 2021-04-28 09:49:56

Hallo, kan ik deze taart ook met glutenvrije bloem maken of moet ik dan extra ingrediënten toevoegen?

Groetjes, Mita

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-05-03 09:05:08

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar volgens mij moet het lukken met een glutenvrije bloemmix.

Beantwoorden
Ishana 2021-04-15 12:44:45

Hoi, ik ga vandaag deze taart maken. Zou ik hier tarwebloem voor kunnen gebruiken?

Beantwoorden
IS
Rutger 2021-04-19 17:22:01

Dat kan prima.

Beantwoorden
Barbara 2021-04-04 13:35:07

Hoi de taart was heel lekker

Beantwoorden
BA
Rutger 2021-04-05 10:58:41

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Peter Emile 2021-03-24 21:43:13

Hoi Rutger,
Deze heerlijke taart heb ik nu al zo'n 5 keer gemaakt in de afgelopen paar maanden. Steeds met succes en tot grote vreugde van mijn partner. Maar steeds vraag ik me bij het toepassen van het recept het volgende af: een kwart theelepeltje zout op een totale hoeveelheid van ruim een kilo overige ingrediënten, is natuurlijk bijna niks. Toch neem ik aan, dat deze hoeveelheid, hoe minimaal ook, een functie heeft. Mijn vraag: wat is eigenlijk de functie van zout in zoete bakproducten? In de YouTube-filmpjes van de onvolprezen Cees Holtkamp waarin hij zoete baksels maakt, hoor ik hem ook steeds zeggen dat er een vleugje zout in moet. Hij legt dan meestal niet uit waarom.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-03-29 19:55:17

Hoi! Goed om te horen dat de taart in de smaak viel. Zout is een smaakversterker en hoe weinig het ook lijkt, toch maakt het de smaak net wat lekkerder. Een cake zonder zout mist voor mij altijd net dat extra's. Op deze hoeveelheid is een kwart theelepel inderdaad niet veel, maar wel genoeg om juist dat beetje extra te doen.

Beantwoorden
Harry 2021-03-20 14:37:14

Hoi Rutger,

Eindelijk durfde ik de stap te wagen om m’n eigen red velvet taart te bakken. Smaak is prima. Maar de cake is te weinig gerezen en te bruin. Gezien alle vorige reacties begrijp ik dat de cacao minder kan voor de kleur, misschien dan toch nog een half lepeltje meer kleurstof. Zal wel experimenteren blijven.
Maar om de cake wat luchtigere krijgen dacht een volgende keer zelfrijzend bakmeel te nemen. Heb jij hier ervaring mee? Misschien klinkt dit als vloeken in de kerk voor een echte banketbakker maar ik als beginnend thuisbakker had even een hersenspinsel.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-03-21 13:11:47

Hoi! In princiepe is de combinatie van baking soda en karnemelk genoeg om de taart goed te laten rijzen. Met zelfrijzend bakmeel kan de taart ook te luchtig worden, waardoor deze juist inzakt.

Beantwoorden
Femke 2021-02-28 12:47:49

Welke grootte kwa bakvorm?

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-03-08 10:41:04

Zoals in het recept beschreven staat, drie bakvormen van 20 centimeter

Beantwoorden
Marieke 2021-02-17 12:00:59

Hoi Rutger.

Ik zou graag de hoeveelheid in 1 keer willen bakken in 1 bakvorm.
Hoe lang moet de taart dan bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-21 09:25:19

Dat gaat bij deze taart heel lastig. Het is bijna niet te doen om al het beslag goed gaar te krijgen zonder dat de cake te droog wordt. Ik zou echt aanraden om het in verschillende keren te bakken.

Beantwoorden
Gerrit Jan 2021-02-13 13:05:13

Beste Rutger,
Kan ik met dit recept ook 1 hoge cake maken, en die in plakken snijden?
M VR gr Gerrit Jan

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-02-15 13:46:45

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Handan 2021-02-09 22:11:06

Hallo welke kleurstof heb jij gebruikt welke is het beter om deze kleur te krijgen.
Alvast bedankt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-02-15 14:04:09

Alles over de kleurstof, ook voor red velvet, lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Marit 2021-01-30 12:13:01

Hoi hoi, wat voor roomkaas kan ik hiervoor gebruiken? Als ik zoek naar "roomkaas" online (ik maak graag aan de hand van de website van de supermarkt een lijstje voordat ik er heen ga) krijg ik alleen roomkaas met kruiden en dat lijkt me niet de bedoeling.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:12:43

Hoi, gewoon naturel roomkaas. Zoals philadelphia of monchou.

Beantwoorden
Melinda 2021-01-26 16:18:00

Hi Rutger,

De taart was heerlijk echter werd hij bij mij, ondanks het gebruik van kleurstof, bruin ipv rood.. Ik heb de kleurstof van Dr. Oetker gebruikt. Weet jij misschien wat er mis is gegaan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-02-01 11:43:22

Die kleurstof is helaas niet heel sterk, waardoor de cacao overheerste.

Beantwoorden
Hanna 2021-01-21 16:13:20

Kan je in plaats van wijnazijn ook normale azijn gebruiken?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-01-25 08:52:40

Dat kan prima volgens mij.

Beantwoorden
riann 2021-01-20 15:52:01

goedemiddag,

Ik wil deze taart maken, maar dan heb ik een 24 cm bakvorm
hoe kan ik dit precies doen qua ingeredienten

Beantwoorden
RI
shabeera 2021-01-11 14:45:33

Mega lekkere redvelvet taart!!!! Ik heb deze inmiddels al 5/6 keer gemaakt en iedereen vraagt altijd om het recept :) ook is deze taart altijd super snel op omdat hij zo lekker is.

Beantwoorden
SH
Jos Verhaert 2021-01-04 17:38:26

Jos,
Heb de Red Velvet cake gebakken en als kleurstof 2 koffielepels sap van rode biet gebruikt.
De cake zag er goed uit maar was absoluut niet luchtig. Na 25 min in de oven kleefde het deeg nog aan mijn testpriem. Dan telkens nog 10 min langer in de oven gelaten tot uiteindelijk de cake na 60 min klaar was.
Met hete lucht oven op 180 °. Wat kon hier fout lopen ? Resultaat zware niet luchtig cake.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-11 10:52:28

Heb je wel de karnemelk gebruikt? Het lijkt mij dat door 2 lepels sap het beslag niet te vloeibaar geworden kan zijn. Lastig om vanuit hier te zien waar het misging.

Beantwoorden
Taartmuts 2021-03-03 20:53:24

Op hete lucht 180 is de buitenkant sneller klaar dan de binnenkant.. ik zou onder - bovenwarmte 160 doen, dat gaat perfect. Succes!

Beantwoorden
TA
Bianca 2021-01-03 22:57:51

Hoi Rutger,
Wat een geweldige lekker recept is dit zeg!!
Ik heb al heel wat taarten mogen maken in mijn leven, maar deze Red velvet is gewoon de fantastische.
We gaan zeker nog vaak van je recept genieten!!

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-01-11 10:54:59

Heel leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Peter Emile 2020-12-31 21:41:44

Dag Rutger,

Wellicht een beetje 'off-topic', maar toch ook weer niet:
Sinds een maand drie ben ik een enthousiast volger en lezer van jullie site. Mede door de corona-ellende zijn mijn partner & ik meer dan ooit aan huis gebonden, hetgeen mijn bak-activiteiten significant heeft doen toenemen. Ik heb in de afgelopen maanden talloze recepten van 'Rutgerbakt' uitgeprobeerd, meestal met succes.
Echter: in de gootsteen van mijn keuken is de boel volkomen verstopt geraakt na het bakken van de 'Red velvet'-taart uit je recepten-lijst. Een paar weken daarvoor was het ook al gebeurd, na het bakken van de kaneelbroodjes. Dat is in de afgelopen 27 jaar dat ik in dit appartement woon, nog nooit voorgekomen; pas toen ik fanatiek begon te stoeien met bloem & boter, is het begonnen.

Wat ik me nu afvraag: is het een bekend verschijnsel dat als je bijvoorbeeld gemorste bloem met je keukensponsje van het aanrecht in je gootsteen veegt, of wanneer je je glazen schaal met deegresten onder de hete kraan schoonspoelt, dat de boel dan verstopt raakt? Enig idee, misschien, hoe je dit kunt tegengaan?...

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-11 11:28:56

Hoi! Helaas is dit een bekend probleem. Meel, bloem, boter en ei zijn geen fijne dingen om door te spoelen, maar het is wel nodig helaas. Bij ons komt de loodgieter dan ook iets vaker dan in een gemiddeld huis. Probeer restjes beslag en deeg zoveel mogelijk weg te gooien in de prullenbak of groene bak, in plaats van het door te spoelen. Ook kun je eens in de zoveel tijd een gootsteenontstopper gebruiken om de leidingen schoon te houden.

Beantwoorden
Jack 2021-01-15 14:27:34

Hoi ik ben fan van je taaryen

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-01-18 09:07:42

Tof! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Jessica W 2021-05-19 15:23:07

Peter, ik bak naast taarten iedere week minimaal 4 broden. Beslag / deeg nooit door de gootsteen spoelen. Veeg zoveel mogelijk af met een keukenpapier en gooi dat weg.
Daarnaast 1 keer per week gootsteen doorspoelen met soda en kokend water.

Beantwoorden
JE
Peter Emile 2020-12-31 01:05:31

Nou, het is gelukt hoor... Tenminste, grotendeels.
Mijn simpele, nagelnieuwe Moulinex-oventje blijft me parten spelen: na 30 minuten baktijd met 180 graden, was de cake na het prikken van binnen nog een kleverige derrie. Ik heb gemerkt dat ik met deze oven elke baktijd die op de recepten op deze site staat aangegeven, met minstens 15 minuten moet verlengen.

Verder heb ik het recept uiterst nauwkeurig gevolgd, en de firma 'Baktotaal' volledig geplunderd, maar het rijzen van de cakes viel - zoals bij mij wel vaker het geval is - toch tegen, waardoor ik niet verder kwam dan twee lagen, in plaats van drie. Gek genoeg was de cake wel luchtig.
De kleur was niet zo mooi diep-rood als op de voorbeeld-foto, ondanks de maximum aangegeven hoeveelheid kleurstof (van 'Baktotaal') van twee theelepels.

Maar al met al waren de 'oooh's' en de 'aaah's' niet van de lucht nadat ik wat foto's van het resultaat heb rondgestuurd via WhatsApp.

En niet helemaal onbelangrijk: de taart smaakte prima!

Beantwoorden
PE
Jessica Carrion 2020-12-30 13:55:28

Hola que lata que no escriban las recetas en español soy de santiago de Chile gracias saludos

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-01-11 11:46:39

You can use google translate for the recipes!

Beantwoorden
George dominique 2020-12-26 12:25:24

Ik heb de red Velvet cake gemaakt voor een vriendin en die was blijkbaar niet te eten hij was veel te hard. Wat is er fout gegaan het zag er nochtans super uit. Bedankt

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-30 09:50:52

Was de cake te hard of de topping? Heb je op hete lucht gebakken? Dat kan zorgen dat de cake iets droger/harder wordt.

Beantwoorden
Lotte 2020-12-25 20:25:57

Hoihoi Rutger,

Ik heb de taart helemaal volgens recept gemaakt (ook met de kleurstof), maar mijn taart is niet rood geworden maar bruin door de cacao. Hoe kan ik de taart wel rood krijgen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-30 09:57:01

Het verschilt per kleurstof, sommige werken beter dan anderen. Eventueel kun je ook iets minder cacao gebruiken, zodat het bruin minder overheerst.

Beantwoorden
Marco de Jong 2020-12-25 13:57:20

Nu al 2x succesvol gemaakt en uitgedeeld, en iedereen was zeer enthausiast!
Heb alleen iets meer cacaopoeder gebruikt, en op de plakken cake bosvruchtenjam gesmeerd (beetje wat de HEMA ook doet).

Beantwoorden
MA
Agnes 2020-12-24 12:58:23

Ik wil hem graag glutenvrij maken, kan ik de 300 gram bloem gewoon vervangen door een willekeurig glutenvrij meel? Of raad je een specifiek glutenvrij meel aan?

Beantwoorden
AG
Rutger 2020-12-30 10:05:51

Volgens mij moet dat kunnen. Gebruik bij voorkeur een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor cake.

Beantwoorden
Lies 2021-07-18 17:47:04

Hoi Agnes, ik wil deze taart ook graag glutenvrij maken. Hoe is dat bij jou gegaan en welke glutenvrije mix heb je gebruikt ipv bloem?

Beantwoorden
LI
Noor 2020-12-20 21:47:55

Hoi Rutger,
Kan ik met dit recept ook cupcakes maken? Is de structuur van de cake compact of juist luchtig? Alvast bedankt?

Beantwoorden
NO
Rutger 2020-12-22 10:28:50

Ik heb ook een red velvet cupcake recept: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/red-velvet-cupcakes/

Beantwoorden
Ha 2020-12-20 15:31:50

Hallo Rutiger,
Kan ik halfvolle melk gebruiken ipv karnemelk. En bakpoeder ipv backing soda?
Kan ik de wittewijnazijn weg laten of moet ik hem vervagen met iets anders?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-22 10:40:31

Je kunt de ingredienten vast vervangen, maar de verhoudingen worden dan wel anders. De baking soda reageert met het zuur van de karnemelk en en azijn. Dat geeft het zijn typische structuur. Ook hoor de witte azijn voor de smaak van een echte red velvet cake.

Beantwoorden
Frederieke 2020-12-20 14:14:03

Hoi Rutger,

Ik wil de taart graag voor kerst maken, maar ik heb twee springvormen van een doorsnede van 24cm. Moet ik iets aanpassen aan de hoeveelheid cake oid?

Alvast bedankt voor je reactie en fijne feestdagen!

Groetjes,

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-12-22 10:45:17

Op deze pagina kun je zien hoe je de hoeveelheid beslag kunt omrekenen. Fijne dagen!

Beantwoorden
Ria 2020-12-19 10:15:32

Heb onlangs gemaakt in 2 lagen omdat Ik 2 vormen heb. Wil toch graag 3 lagen. Maar een zelfde vorm is echter niet te vinden Kan ik beslag voor 1 laag apart houden? Dus eerste 2 lagen bakken en daarna na ongeveer b3 kwartierde derde laag of moet het direct als het klaar is de oven in?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-12-20 08:50:51

Dat kan prima!

Beantwoorden
Poppi 2020-12-14 10:36:54

Hoi Rutger,

Waar haal jij de roomkaas? En is dat de zelfde roomkaas voor op je brood of is het monchou?

Groetjes

Beantwoorden
PO
Peter Emile 2020-12-20 00:45:54

Gewoon, bij de super: Philadephia roomkaas ('Original')

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-12-20 09:29:12

Meestal gebruik ik Philadelphia, maar Monchou kan ook prima!

Beantwoorden
eline 2020-12-08 11:56:07

Hoi Rutger,
Kun je ook in plaats van vanille extract vanille aroma gebruiken?
Groetjes

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-13 13:43:09

Dat kan prima!

Beantwoorden
Marion 2020-11-26 12:13:41

Hoi Rutger,

Kun je de Red Velvet taart ook 1 of 2 dagen van tevoren maken?

Groet,
Marion

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:42:50

Zeker! Bewaar de taart in de koelkast en haal deze 1/2-1 uur voor het serveren uit de koelkast.

Beantwoorden
Shirley 2020-11-16 10:24:21

Hoi Rutger, deze taart bewaren in de koelkast of beter erbuiten laten?

Hartelijke groet, Shirley

Beantwoorden
SH
Rutger 2020-11-22 10:03:12

Vanwege de topping is het wel aan te raden om de taart in de koelkast te bewaren. Het lekkerst is ie wel als je de taart een half uur voor het serveren uit de koelkast haalt.

Beantwoorden
Esmée 2020-11-13 09:57:22

Dag Rutger, ik heb gister deze taart gebakken, maar hij heeft helemaal niet gerijst. Ik heb drie taartjes van ongeveer een centimeter hoog, wat ging hier mis?
Groet, Esmée

Beantwoorden
ES
Maaike 2020-11-15 16:13:03

Ja daar had ik ook last van erg jammer vind ik dat.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:41:54

Dat is heel gek. Was je baking soda nog goed houdbaar en niet te lang geopend. En heb je karnemelk gebruikt?

Beantwoorden
Annemarie 2021-07-19 12:18:18

Kan het compact worden van de cake ook liggen aan dat de baking soda en witte wijnazijn in dezelfde stap worden toegevoegd? Bij mij begon dat namelijk ook te bruisen en was mijn beslag uiteindelijk niet luchtig. Als ik kijk op het zakje bakingsoda zegt de instructie dat je die eerst met de bloem moet mengen voordat je de andere ingrediënten toevoegt. En dat het direct werkt dus gelijk de oven in moet. Ik zal het later in ieder geval nog eens proberen om te kijken of dat het is.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-21 13:53:08

Als je het echt rechtstreeks met elkaar mengt dan is het niet goed inderdaad, maar als je ze los van elkaar toevoegt en tegelijk door spatelt, dan gaat het bij mij prima.

Beantwoorden
Manja 2020-11-10 21:00:41

Beste Rutger,

Kun je dit ook maken met gewone half volle melk.
Waarom wordt er eigenlijk karnemelk gebruikt?
Ik zou dat heel graag willen weten.

Groeten Manja

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:52:45

Hoi. Om het beslag goed te laten rijzen is er een zuur nodig, in combinatie met de baking soda. Als je gewone melk gebruikt, voeg dan wat extra azijn of citroensap toe.

Beantwoorden
Amber 2021-03-25 19:07:26

Dat doe je omdat je dan een goeie veterenden smaak krijgt.

Beantwoorden
AM
Alice 2020-11-04 09:53:33

Hoi Rutger,

Ik vroeg me af of het ook mogelijk is om een ‘white velvet’ taart te maken, door de cacaopoeder en kleurstof weg te laten. Is dit mogelijk?

Groetjes,

Alice

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-11-09 10:55:05

Dat kan prima! Het wordt alleen niet spierwit, het krijgt gewoon de kleur van cake.

Beantwoorden
Alice 2020-11-15 12:36:37

Dank je wel! Ik ga het uitproberen!

Beantwoorden
AL
Liv 2020-10-20 11:24:43

Hou Rutger. Deze taart lijkt me super lekker!

Beantwoorden
LI
Gabrielle 2020-09-04 15:35:05

Hey! Wat voor vloeistof gebruik je? Lijkt op poedervorm, hoe werkt dat?

Beantwoorden
GA
Rutger 2020-09-06 11:30:20

Bedoel je kleurstof? Ik gebruik deze: https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurstof-gel-super-rood-35gr

Beantwoorden
Berta jansen 2020-12-23 20:51:42

Ha Rutger,
Het zou fijn zijn als je aangeeft dat het poeder kleurstof moet zijn, want ik heb vloeibare gebruikt. Nu is het een Brown velvet taart!!

Mvg,
Berta jansen

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-12-30 10:22:13

Hoi! Het kan ook prima met vloeibare- of gelkleurstof, als je maar voldoende gebruikt. Zelf gebruik ik altijd gelkleurstof. Wel kan het soort kleurstof per merk verschillen. Meer over de verschillende kleurstoffen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Berta jansen 2021-01-10 00:16:19

Hoi!! Heel erg bedankt woor de goeie wijze les. Ik zal de volgende keer deze kennis toepassen. Oh en nog een gelukkig Nieuwjaar, bak er wat moois van in 2021.
Veel liefs, Berta ♡

Beantwoorden
BE
Marian 2020-07-17 12:13:39

Hoi! Kan het beslag ook in 1 vorm bakken en daarna in laagjes snijden en vullen??

Groetjes Marian

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-20 10:34:54

Dat gaat niet heel goed. De baktijd voor de hele taart is veel langer en daardoor wordt de cake minder luchtig en minder lekker van structuur.

Beantwoorden
Evelien 2020-06-01 12:50:15

Wat voor kleur wordt de cake zonder kleurstof?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-06-04 14:48:25

Heel licht bruin, door het cacaopoeder.

Beantwoorden
Ingrid 2020-05-28 12:02:28

Beste Rutger, hier in Zweden kun je geen karnemelk kopen. Heb je tips voor alternatief of zelf te maken?

Beantwoorden
IN
Karla 2020-05-31 20:48:11

Ik heb ipv karnemelk, 125ml yoghurt en 125ml melk gebruikt. De taart is goed gelukt en was erg lekker.

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-06-01 10:43:01

je kunt gewone melk gebruiken en een klein beetje citroensap toevoegen. Dat zuur is nodig om de taart goed te laten rijzen.

Beantwoorden
jodie 2020-01-29 22:12:50

kan ik dit recept ook gebruiken voor cupcakes/muffins?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-02-03 09:21:38

Met de perfecte red velvet cupcakes ben ik nog bezig! Die komen binnenkort online!

Beantwoorden
Lisa 2020-05-05 13:03:55

Ik hoop dat ze snel komen! Kijk er naar uit!!

Beantwoorden
LI
Maud 2020-01-19 20:24:57

Hallo Ruther. Klopt het dat de cake/taart best vast van structuur is

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:13:22

Hij is niet zo luchtig als bijvoorbeeld biscuit, het lijkt eigenlijk qua structuur het meest op 'gewone' cake.

Beantwoorden
Heidi 2019-12-24 12:07:12

Ha Rutger, kun je de cake ook in 1x bakken en dan in 3 stukken 'zagen'? Of moet het dan langer in de oven?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-12-24 14:15:53

Dat is wel lastig, om 'm dan goed gaar en niet te droog te krijgen.

Beantwoorden
Sila 2019-12-22 23:55:07

Hoi hoi
Welke roomkaas crème gebruik je

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-12-24 10:07:20

Ik heb hier Philadelphia gebruikt.

Beantwoorden
lizet 2019-09-04 09:51:38

Hoi Rutger,

kan je mij vertellen welke maat eieren je hebt gebruikt voor dit recept.

mvg,
lizet

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-15 10:30:48

Voor alle recepten gebruik ik M eieren. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Floris 2019-04-15 18:46:24

Vanmiddag ook de taart gemaakt. Ook bij mij viel de kleur tegen.. smaak was erg goed

Beantwoorden
FL
Rutger 2019-04-16 18:11:56

Voor een volgende keer zou je iets meer rode kleurstof, of minder cacaopoeder kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Floris 2019-04-19 17:31:19

Bedankt voor je reactie, ga ik doen!

Beantwoorden
FL
Debby 2019-04-12 09:56:31

Hoi Rutger,

Wat ziet de taart er geweldig uit. Mijn neefje wilde graag zo'n taart maken. Erg lekker, maar ik vond de kleur tegen vallen. Wat voor kleurstof gebruik jij? Poeder / gel / vloeibaar? Heb je eventueel een merk?
Bedankt voor het recept, dit wordt vast de volgende poging.

Beantwoorden
DE
Noortje 2019-04-12 21:55:52

Ik lees graag even mee, want deze vraag had ik ook.

Beantwoorden
NO
Chantal 2019-04-12 22:18:02

Dat probleem had ik dus ook met een recept van Cully (zag het recept niet op je blog) door de cacao word hij niet mooi rood.

Beantwoorden
CH
john 2020-12-19 08:32:49

ik heb kleurstof bij jamin gekocht en die wordt echt rood.

Beantwoorden
JO
Chantal 2019-04-12 22:20:59

Ik heb hetzelfde probleem, ik lees mee.

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-04-16 18:21:50

Hoi Debby. Ik gebruikte gel kleurstof van Wilton, super rood heet het. Ook daar heb je best wel wat van nodig om de taart echt mooi rood te krijgen. Ik ben in het recept al laag gaan zitten met de hoeveelheid cacaopoeder. Als je daar te veel van gebruikt is het ook lastig om een mooie rode cake te krijgen.

Beantwoorden
Debby 2019-04-17 10:34:36

Super bedankt voor de reactie Rutger, weet ik waar het aan ligt en waar ik naar op zoek kan. ;)

Beantwoorden
DE