- Voor het brood
- 500 gr volkorenmeel
- 10 gr zout
- 15 gr boter
- 9 gr gedroogde gist
- 300 ml water, lauwwarm
- Voor de vulling
- 50 gr blanke hazelnoten
- 1 appel, in kleine stukjes
- ¼ citroen, sap
- 25 gr bruine basterdsuiker
- ½ tl kaneel
- 125 gr rozijnen, geweld in 30 ml water
- 200 gr muesli
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Volkorenbrood wordt in Nederland al eeuwen gebakken en het werd vroeger vooral gegeten door het minder koopkrachtige deel van de bevolking; de witte variant was te duur. Tegenwoordig kiest men steeds bewuster voor volkorenbrood vanwege zijn gezonde imago. Dit volkoren appel-mueslibrood sluit daar goed bij aan, het is verrijkt met vruchten en granen. Dit brood is echt heel lekker, zowel voor bij het ontbijt als in de lunchtrommel. Wil je gewoon volkorenbrood bakken? Check dan dit recept voor volkorenbrood in blik!
Volkoren appel brood bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een broodvorm van 25 centimeter in. Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed door, minstens 10 minuten. Laat dit afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Rooster intussen op een droge bakplaat de hazelnoten in ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven, schep de hazelnoten op een houten plank en maak ze kleiner door er met de onderkant van een pan kort op te duwen. Meng de appel met het citroensap, de basterdsuiker en de kaneel. Kneed de noten, de uitgelekte rozijnen, appel en 100 gram van de muesli door het brooddeeg. Duw het deeg plat en rol dit op tot een rol die zo direct in de broodvorm past. Verdeel de overige muesli over je werkvlak en rol daar het brooddeeg doorheen, zodat de buitenkant bedekt is met een lekkere mueslilaag.
Plaats het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en haal rozijnen die aan de bovenkant uitsteken weg omdat die anders in de oven zullen verbranden. Laat het brood 1 uur rijzen op een warme plaats.
Bak het brood in 40 tot 45 minuten goudbruin. Stort het appel-mueslibrood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Foto: Harold Pereira












