- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 90 gr suiker
- 5 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 75 gr boter, koud en in kleine blokjes
- 2 eieren
- 175 ml karnemelk
- Verder nodig
- bloem, voor het uitrollen
- 1 ei, losgeklopt
Een high tea is niet compleet zonder scones! En niet voor niks, goed gebakken zijn ze erg lekker! In Engeland worden scones traditioneel geserveerd met clotted cream en jam. Helaas is clotted cream in Nederland moeilijk te verkrijgen. Om die reden maak ik vaak mijn eigen ‘clotted’ cream, door 125 milliliter slagroom lobbig te kloppen en daar dan 125 gram mascarpone door te kloppen. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet de echte clotted cream.
Toen ik pas geleden de maakster van Scoontjes-room, de Dutch clotted cream ontmoette was ik dan ook echt verrast. Ik wist niet dat het in Nederland ook geproduceerd werd. Geïnspireerd op de clotted cream uit Engeland is Marijke van Middelaar van de Kastanjeboom aan de slag gegaan om een soortgelijk product te maken in Nederland. Zij vertelt mij dat het een behoorlijke zoektocht was naar de juiste bereidingswijze van clotted cream. De vetsamenstelling van de Scoontjes-room is erg belangrijk, maar na veel proberen en verder perfectioneren is het haar gelukt. Het hele proces nam ruim vier jaar in beslag, waarbij ze ook in Ierland en Engeland is gaan onderzoeken hoe het daar wordt geproduceerd. Het viel haar op dat er ook daar heel geheimzinnig wordt gedaan over de productie van clotted cream en er heerst een gezonde strijd tussen de graafschappen Cornwall en Devon (Devonshire Cream of Cornish Cream). In Cornwall beginnen ze met jam en eindigen met clotted cream, in graafschap Devon beginnen ze met clotted cream en eindigen met jam.
Het hele productieproces duurt 10 uur, van koe tot potje. De verse melk van eigen boerderij wordt op een bepaalde manier ingekookt waardoor deze indikt. De uiteindelijke Scoontjes-room heeft een vetpercentage van zo’n 55-60%. En van 100 liter melk houdt Marijke 20 potjes van de room over. Mocht je een keer bij haar in de buurt zijn, dan zou ik zeker een potje meenemen!
Scones maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in en een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden!).
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 1 1/2-2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker van 5-6 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones met clotted cream en aardbeienjam. Ze smaken ook heel lekker met zelfgemaakte lemon curd!
Tip: Je kunt 125 gram rozijnen toevoegen aan dit recept! Spoel deze dan eerst af onder de kraan en laat ze uitlekken in een zeef.
Foto’s: Erik Spronk


























