Ingrediëntenlijst
  • Voor oma's appelcake
  • 5 grote appels
  • 2 el citroensap
  • 3 tl kaneel
  • 450 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 60 ml melk
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 1 el vanille-extract
  • 375 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Appelcake is altijd een succes, zeker als het recept van oma afkomstig is. Het recept voor deze geweldige appelcake komt van Anne Shooter. Onlangs schreef ik deze review over Kaneel & Kardemom. Het recept voor deze appelcake viel mij gelijk op en wilde ik zeker gaan maken. Anne Shooter heeft het recept duidelijk beschreven en de cake smaakt heerlijk! Alsof oma hem heeft gebakken… Heb je trouwens liever een appelcake met stukjes appel er bovenop, check dan dit recept!

Bereiding: Oma’s Appelcake

Verwarm de oven voor tot 170 °C. Vet een springvorm van 20 x 8 centimeter of een cakevorm met losse bodem in met boter en bekleed met bakpapier.

Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor en snijd de appels daarna zonder ze te schillen in dunne plakjes. Doe de plakjes met het citroensap, de kaneel en 5 eetlepels van de suiker in een kom en schud goed om.

Klop de eieren met de rest van de kristalsuiker in een kom en voeg de zonnebloemolie, de melk, het sinaasappelsap en het vanille-extract toe. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer door tot een vrij dun beslag.

Nu kun je de laagjes gaan maken. Schenk een kwart van het beslag in de cakevorm en verdeel er een derde van de appels over. Herhaal met de rest van de appels en beslag. Schenk over de laatste laag appels de overgebleven ‘citroensiroop’ en eindig met een laagje beslag.

Bak ongeveer 1 ½ uur (bij mij duurde het 1 ¾ uur), tot de cake terugveert als je er licht op duwt en iets loskomt van de vorm. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en haal er daarna uit.

Nieuwsgierig geworden naar Kaneel & Kardemom? Kijk hier voor meer informatie!

Review Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (24)
Cecile 2018-11-07 14:15:41

Hoi Rutger,
Ik wil graag deze cake maken, maar welke appels gebruik je voor dit recept..?
bij een normale appeltaart gebruik ik altijd junami appels omdat dit dan niet zo zuur is. is dat hier denk je ook beter om junami appels te gebruiken?
ik hoor het graag zodat ik snel kan bakken!

Beantwoorden
CE
Rutger 2018-11-11 13:43:38

Je kunt eigenlijk elke appel gebruiken die je lekker vindt, ik gebruik meestal jonagold.

Beantwoorden
Goitske 2018-06-07 18:42:55

Ooh deze is zo lekker en het is zo'n leuk boek!

Beantwoorden
GO
Hettie 2017-11-04 02:28:15

Ruikt heerlijk en ziet er prachtig uit. Nog ff het eindresultaat afwachten. Minpuntje vh recept: de afwas...

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-11-06 11:59:47

Goed om te horen! De afwas blijft helaas altijd een minpuntje :)

Beantwoorden
Hettie 2017-11-04 01:48:35

Heb bakvorm van 24 cm gebruikt, op basis van bovenstaande berichten. Paste prima. Ik ben wat bezorgd over het toevoegen vd appelstroop op de laatste laag vd appels, ivm toevoegen van vocht, maar ik wacht rustig af. Heb het recept precies opgevolgd, behalve dat ik er nog wat rozijnen bij heb gedaan. Ben benieuwd naar het resultaat!

Beantwoorden
HE
Margriet 2017-10-05 14:09:49

Appelcake in ronde vorm van 24 cm gedaan. Bakpapier-rand zeer ruim boven de taartvorm uit laten komen.
Prachtige en heerlijke appelcake!

Beantwoorden
MA
Ria 2017-06-22 22:11:16

Kan ik deze cake ook in een tulbandvorm maken.
Kun je als je een cake bakt half boter half zonnebloemolie gebruiken

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-06-26 13:20:14

Ik denk dat een tulband wel moet lukken. Als je voor de helft boter wilt gebruiken kun je deze het beste eerst smelten en dan aan het beslag toevoegen.

Beantwoorden
Marjon 2017-03-18 15:59:49

Is het jou gelukt om alles in een vorm van 20cm te krijgen? Ik had na enkele reacties hier gelezen te hebben al een vorm van 26 genomen en ik kreeg er nog niet alles in. Gelukkig loopt de vorm vooralsnog niet over trouwens, maar hij moet nog een 50 minuten .

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-20 08:38:50

Hoi! Ik heb wel een hoge bakvorm gebruikt, in een standaard springvorm van 20 centimeter had het ook zeker niet gepast.

Beantwoorden
Emma 2017-01-16 21:24:20

Echt een heerlijke cake !!! Bakvorm 20 x 8 cm was bij mij te klein.

Beantwoorden
EM
Helma 2016-12-29 08:51:46

Kan je ipv van bloem met bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-12-29 10:31:51

Dat kan bij deze cake prima denk ik.

Beantwoorden
Gerdien 2016-12-11 13:41:50

heerlijk!-genoten-in-het-zonnetje-op-het-zuidelijk-halfrond :-) maakt altitude (1600 boven zeespiegel) een verschil in het rijzen - heb een eetlepel bakpoeder gebruikt maar werd niet abnormaal hoog

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-12-12 20:50:47

Geen idee of dat veel verschil maakt. Ik denk het niet. De cake was bij mij ook redelijk vast hoor, maar wel heel lekker!

Beantwoorden
Maartje 2016-11-01 13:07:14

Ik heb een hetelucht oven is dan 170 graden goed of wat lager zetten

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-03 18:04:44

Dat is prima!

Beantwoorden
Christel 2016-10-21 16:28:34

Echt een favouriet recept hier in huis....snel op nadat hij gebakken is.

Beantwoorden
CH
Linda 2016-10-03 09:13:49

Fantastisch lekkere appelcake!

Beantwoorden
LI
monique van minnen 2016-08-19 15:39:45

ik heb een vraag, welke stand gebruik je? hete lucht of onder en bovenwarmte? Ik heb hem namelijk in het midden van de oven staan op hete lucht en na 15 minuten is de bovenkant al aardig bruin en omhoog gekomen. kan ik hem dan beter een etage lager zetten? Gr monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-08-19 22:55:56

Hoi! Ik heb de onder en bovenwarmte gebruikt en de cake inderdaad ook in het midden van de oven gezet. Je kan de cake als hij te bruin wordt iets lager in de oven zetten of haverwege afdekken met aluminiumfolie.

Beantwoorden
Rob 2016-06-29 22:39:12

Ik bakte deze al met peren

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-06-30 22:26:17

Dat lijkt me ook heel lekker!

Beantwoorden
Rutger 2016-04-28 19:07:13

Hoi Liesbeth, dit is wel zoals het in het originele recept staat. En op zich is een eetlepel niet heel veel voor deze hoeveelheid.

Beantwoorden
Liesbeth 2016-04-28 10:22:36

Hoi Rutger,
de smaak was heerlijk van de deze cake, alleen rijst de cake gigantisch boven de vorm uit. Klopt een eetlepel bakpoeder wel....

Beantwoorden
LI
Marianne 2016-03-25 12:58:19

staat in de oven , heb een vorm van 22cm gebruikt is behoorlijk vol . nou duimen maar dat het er niet over heen gaat .

Beantwoorden
MA
Joyce 2016-03-12 19:37:43

Hoihoi,
Ik heb een vraag kan je de melk ook vervanger voor iets anders? Ik heb zelfs namelijk een melk allergie. Heb gemerkt als ik de melk vervang voor soya melk dat ik toch snel mensen hoor klagen.

Beantwoorden
JO
Annieke 2016-10-30 08:25:13

Ik zou amandelmelk of havermelk proberen

Beantwoorden
AN
Joke 2016-03-12 12:43:27

Oma's appelcake staat in de oven , en nu maar wachten.

Beantwoorden
JO
Tjalline 2016-03-10 13:41:00

oei een gewone cakevorm is te klein... volgende keer maar iets minder maken.. hij is wel lekker geworden! en dankzij mijn extra hoge bakpapierrand toch niet over de rand gelekt :)

Beantwoorden
TJ
Mirjam Strijbosch 2016-03-07 20:03:43

Het is een geweldig boek!
De appelcake moet ik nog proberen.?

Beantwoorden
MI
Jolanda (Joos Bakery) 2016-03-07 10:01:19

Hij staat in de oven.. Bedankt voor het delen van het recept!

Beantwoorden
JO
Ellen van Schaik 2016-03-04 20:49:42

Dag Rutger,
In dit recept wordt zonnebloemolie gebruikt i.p.v. boter. Is daar een specifieke reden voor?
Groetjes van Ellen

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-03-07 16:45:05

Hoi Ellen, door zonnebloemolie wordt de cake vaak wat sappiger. Ik denk dat de schrijfster er daarom voor gekozen heeft.

Beantwoorden
sonja 2016-11-01 17:26:07

Ik denk dat het ook met de Joodse spijs wetten te maken heeft?

Beantwoorden
SO
Rita Polman 2017-03-16 17:23:57

Ik vroeg mij dit ook af, inmiddels het antwoord van Rutger gelezen. Weer wat geleerd! :=())))

Beantwoorden
RI