Iedereen kent ze waarschijnlijk wel: muffins met blauwe bessen. Tijdens het bakken knappen de bessen open waardoor de frisse en zoete smaak van de blauwe bessen in elke hap te proeven is. Ik voegde in dit recept wat kaneel toe aan het beslag. Dit smaakt erg goed in combinatie met de blauwe bessen. Let er op dat je het beslag voor blueberry muffins niet te lang mixt. Het hoeft niet luchtig te worden, het mixen is alleen maar nodig om alles goed te mengen. Kijk voor variaties ook eens bij deze witte chocolademuffins met kersen of deze versie met sinaasappel en chocoladestukjes. Met dit recept bak je 12 blauwe bessen muffins.

Muffins met blauwe bessen en kanneel
Ingrediëntenlijst
  • Voor de droge ingrediënten
  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 4 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel
  • Voor de natte ingrediënten
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 100 ml neutrale olie
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • Voor de vulling
  • 175 gr blauwe bessen (vers of uit de diepvries)

Blueberry muffins maken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik.

Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Meng in een andere kom de natte ingrediënten. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng dit tot een beslag. Spatel tot slot de blauwe bessen door het beslag en vul ieder vormpje daarmee tot bijna bovenaan.

Bak de muffins in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de cakejes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Muffins met blauwe bessen en kanneel

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (45)
mariete 2016-04-07 08:05:25

Wat versta je bij het bakken onder neutrale olie?
Wanner gebruik je olijfolie?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-04-07 09:28:21

Een neutrale olie is een olie die weinig smaak heeft, zoals zonnebloem- of arachideolie. Olijfolie heeft juist veel smaak en is voor deze muffins niet geschikt.

Beantwoorden
jolanda 2016-04-07 16:53:22

hoi rutger
de bakpapiertjes maak je die zelf of koop je deze in een winkel
wat ik zo zie is het net bakpapier klopt dat
verder ben je super heb veel aan jou bak ideeen en heb met veel plezier gekeken naar je

groetjes jolanda

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-07 17:23:17

Hoi! Je kan ze zelf maken van stukjes bakpapier, maar deze had ik zo gekocht bij Marks en Spencer in Amsterdam.

Beantwoorden
Petra Kuivenhoven 2016-04-07 20:54:40

Lekker...die ga ik snel maken! Groetjes Petra

Beantwoorden
PE
Christel 2016-04-08 12:30:17

Ze zien er heerlijk uit Rutger die ga ik zeker maken! Bedankt weer voor het recept.

Beantwoorden
CH
Janneke 2016-04-08 12:42:19

Ik heb alleen (diepvries)bramen liggen... kan dat ook?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-04-10 12:11:37

Dat kan ook prima!

Beantwoorden
Friedrich 2016-04-09 02:20:29

Ik heb ze een keer gemaakt van een ander recept,en toen waren ze aan de buitenkant bijna zwart,en van binnen nog niet gaar en nog nat,wat gaat er dan fout ???

Beantwoorden
FR
Sam 2016-04-10 08:34:19

Gisteren gebakken en ze zijn perfect gelukt en smaken heerlijk!

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-04-10 12:12:47

Het klinkt alsof de temperatuur te hoog was of het beslag te vloeibaar. Probeer deze eens!

Beantwoorden
Friedrich 2016-04-11 02:25:07

ga Ik zeker doen Rutger !!!

Beantwoorden
FR
Hanneke 2016-08-07 14:34:22

Hoi Rutger,
Dank voor je recept. Ze zijn prachtig geworden. Helaas wel met een bittere bijsmaak. Ik las ergens dat een teveel aan kaneel een bittere smaak kan geven. Ik heb me echter precies aan het recept gehouden . Wat voor soort maatlepel gebruik jij?
Hanneke

Beantwoorden
HA
Rutger 2016-08-08 20:07:49

Hoi Hanneke, ik gebruik een theelepelmaat met een inhoud van 5 ml. Een bittere smaak heb ik nooit opgemerkt bij dit recept, maar je kan de volgende keer natuurlijk wat minder kaneel gebruiken.

Beantwoorden
Nikki 2017-03-12 20:26:39

Ze waren heerlijk! Is dit een goed basisrecept voor muffins om mee te variëren? Bv chocoladestukjes toevoegen of cacaopoeder?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-03-15 06:57:00

Hoi! Dat kan zeker! Als je cacao gebruikt zou ik dat in plaats van bloem doen. Dus bijvoorbeeld 20 gram bloem vervangen door 20 gram cacaopoeder.

Beantwoorden
Astrid 2017-05-02 11:06:01

Ik heb ze gisteravond gemaakt. Er konden 14 muffins van gemaakt worden, in de kleine cupcake vormpjes. Ze zijn hier een succes dus zullen wel zó op zijn!! Bedankt voor je recept.

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-05-05 09:55:12

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Patricia 2017-08-12 16:38:14

Deze heb ik ook gemaakt.
Heerlijk met dat beetje kaneel erdoor.

Beantwoorden
PA
Lianne 2017-10-09 14:02:15

Wat een fijn recept! Ik heb het geprobeerd en de muffins waren heerlijk luchtig en smeuiig. Met boter heb ik nog nooit zo'n goed resultaat gehad, dus ik ga het zeker vaker gebruiken.
Heb nog wel een vraag: ik wil met dit beslag graag een yoghurt-of kwarktaart maken. Hoeveel olie moet er dan in het beslag?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-10-11 11:55:33

Hoi Lianne, goed om te horen dat de muffins bevallen. Ik heb geen idee hoeveel olie je moet toevoegen om een yoghurttaart te maken, dat zal een kwestie van uitproberen zijn.

Beantwoorden
Gerry 2017-11-24 13:31:34

Ik wil diepvries bessen gebruiken. Hoe lang kan ik de muffins dan bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-11-27 07:50:43

Dat gaat heel goed met diepvries bessen. De muffins zijn de eerste twee dagen het lekkerst. Wil je ze veel langer gebruiken dan zou ik de gebakken muffins invriezen. Dat kan prima, ook als je al diepvries bessen gebruikt hebt.

Beantwoorden
Dicky 2018-02-03 22:53:59

Heerlijk recept en absoluut een blijvertje.
Voor de suiker heb ik licht basterd suiker genomen. Ik neem aan dat dit geen invloed op de smaak heeft, de muffin kleurt er wel van maar dat is geen probleem voor mij. Bedankt.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-02-05 08:40:16

Dat geeft een hele lichte karamelsmaak aan de muffins, erg lekker juist!

Beantwoorden
Friedrich 2018-02-20 20:16:56

Hee Rutger,Ik heb ook even een vraagje,kun Je in plaats van vanille extract ook een vanille stokje/peul gebruiken ???

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-02-22 14:08:32

Dat kan zeker. Ik zou het merg van een half stokje gebruiken.

Beantwoorden
Maria 2018-03-03 11:57:06

Ik wil vegan muffins maken. Waar kan ik het beste de eieren en melk mee vervangen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-04 21:24:01

Met vegan bakken heb ik weinig ervaring, dus dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Annette 2018-04-04 16:48:46

Maria
1 eetlepel lijnzaad of chiazaad mengen met 3 eetlepel water. Is vervanging van 1 ei.

Beantwoorden
AN
Eileen 2018-07-09 08:26:55

Hoi Rutger,
Ik heb deze muffins gemaakt maar ze waren keihard, kon ze zo weggooien.
Ik heb pas een nieuwe magnetron met ovenfunctie maar die is niet zo groot dus ik heb van alles de helft gebruikt voor 6 muffins, moet kunnen toch?
Omdat het ook een heteluchtoven is heb ik ze op 190gr. en 22minuten gebakken.
Wat denk je dat er is fout gegaan, te heet, te lang gebakken??
Ze zagen er overigens wel prachtig uit, je zou aan de buitenkant niet zeggen dat ze zo hard als een bikkel waren (des te groter was de teleurstelling).

Ik wil het graag nog een keer proberen want ik geef niet zo gauw op en wat is er simpeler dan muffins bakken hoor ik altijd, maar dan moet ik wel weten wat ik anders moet doen.

Ik heb onlangs je rabarbercake gebakken (gewoon op 160 gr. zoals het recept voor schrijft) en die was echt heerlijk, zoals al jouw recepten.

Ik hoor graag van je,
groetjes
Eileen

Beantwoorden
EI
Rutger 2018-07-16 08:52:14

Hoi. Magnetrons bakken helaas vaak minder fijn dan een 'echte' oven. Ik denk dat het door de heteluchtfunctie kwam. Of stond de combistand toevallig aan?

Beantwoorden
Judith 2018-09-23 17:02:23

Hoi Rutger,
Gisteren deze muffins gebakken met verse muffins. In plaats van olie heb ik 90 gram zachte roomboter gebruikt, werkt uitstekend. Extra tip?
En omt dit adres ook voor in een van je boeken?
Groetjes,
Judith

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-09-24 07:47:17

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Mie 2018-10-28 23:15:51

Ik zou graag weten in welk boek dit recept staat; ze zijn zo heerlijk dat ik ze graag in n boek wil hebben in de kast!

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-28 23:25:38

Hoi! Deze staan niet in één van mijn boeken, maar alleen op mijn blog.

Beantwoorden
Marijke Dijkstra 2019-03-07 15:19:45

Superrecept! Makkelijk & heerlijk!

Beantwoorden
MA
Diana 2019-08-11 12:39:26

Geweldig en vooral simpel te maken recept. Nomnomnom!!!

Beantwoorden
DI
Carla 2020-03-02 10:26:15

Gisteren de muffins gemaakt, ze zagen er fantastisch uit. De smaak viel mij tegen: te zout. De volgende keer bak ik ze met een snufje zout i.p.v een halve theelepel.

Beantwoorden
CA
Anita 2020-04-19 09:57:04

Ik heb ze gisteren gemaakt, wat een super snel en makkelijk recept. Ik had er 1 na 10 minuten afkoelen opgegeten bij de thee met clotted Cream. Echt zo lekker 😋 ik had er ook nog een handje gedroogde cranberry’s ingedaan. Ik moet zeggen dat ik ze half afgekoeld op zijn lekkerst vind, De papIertjes gingen er bij mij overigens heel makkelijk af. Ik vind het een top recept!

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-20 15:26:08

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Anita 2020-04-19 09:58:26

O ja, ik had er helemaal geen zout in gedaan, niet nodig.

Beantwoorden
AN
Marianne 2020-04-24 22:16:42

Kan de 4theelepel bakpoeder ook vervangen worden door baking soda? Hoeveel zou dat dan zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-29 10:52:03

Lees even dit artikel voor meer uitleg: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/

Beantwoorden
Suzanne 2020-05-01 19:33:33

Hoi Rutger,

Welke bloem moet er worden gebruikt? Patentbloem of kan ik ook tarwe bloem gebruiken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-05-06 13:30:15

Beide zijn prima bruikbaar.

Beantwoorden
Femke 2020-08-09 19:32:19

Vandaag heb ik deze muffins gebakken voor de High tea tijdens de babyshower van een vriendin. (Was een uitdaging. Niet qua moeilijkheidsfactor, maar wel qua temperatuur.) De muffins zijn zeer makkelijk te maken en het is leuk om te doen. Toen ik ze na 20 minuten uit de oven haalde waren sommige muffins wel te hoog en scheef gebakken. Volgende keer de bakjes toch iets minder vol doen misschien...
Ze vielen bij iedereen goed in de smaak. Bedankt, Rutger!

Beantwoorden
FE
Danique 2020-08-25 20:52:34

Heel lekker! Ik heb ze met bosvruchten gemaakt en er slagroom op gedaan. Maar ook heel lekker denk ik met een laagje witte chocolade crème of crumble laag erop. Ga ik ook snel uitproberen.

Beantwoorden
DA
Ivon 2021-01-31 21:50:03

Hoi Rutger, zou ik deze ook in kunnen vriezen denk je?

Beantwoorden
IV
Rutger 2021-02-01 11:04:14

Dat kan prima!

Beantwoorden
Suze 2021-03-27 18:25:50

3 soorten muffins gebakken voor de klas. 12 jaar, dus best kritisch. Supere lekkere muffins, juf!

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-03-29 19:45:33

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Annelies 2021-04-17 20:55:55

Superlekker en simpel recept! Ik doe er altijd nog wat amandel schilfers op.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-04-19 17:15:58

Lekkere tip!

Beantwoorden
Maaike Twigt 2021-07-30 10:22:44

Wij hebben er een bosbessenmuffincake van gemaakt in een vakantiehuisje. Eerst bosbessen geplukt op de Hoge Veluwe, toen met een maatbeker de hoeveelheden gemeten en met twee vorken geklopt. In een klein bakblik en ook 20-25 minuten gebakken (blaasoven 180 graden). Het was super lekker, we hebben al twee gemaakt. In stukken gesneden handig mee te nemen in een broodbakje voor de picknick. Bedankt voor dit fijne recept!

Beantwoorden
MA
Saskia v 2021-08-18 10:22:29

Heb ze net gemaakt moest het proberen,heb zelf geplukte blauwe bessen,heb met lichte bruine basterdsuiker gedaan en amandel schaafsels erover heen..heerlijk recept rutger mmm

Beantwoorden
SA
Lita 2021-09-15 15:54:20

Niet echt bijzonder recept. Het is niet vies maar ook niet lekker

Beantwoorden
LI
Sereh 2021-09-20 11:45:40

Met amandelmelk zijn ze ook heerlijk. Dan zijn ze melkvrij! Top voor allergische kindjes :)

Met hele kleine stukjes appel erin ook lekker!

Beantwoorden
SE
Lucy van Essen 2021-10-30 23:50:35

36 muffins met bessen gemaakt en ze zijn heerlijk en perfect.

Beantwoorden
LU
Eline 2021-11-30 09:19:11

Hi! Hoelang kan je ze bewaren en waar kan je ze het beste bewaren?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-30 13:22:56

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur kun je ze zo'n 3-4 dagen bewaren. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze ook prima invriezen.

Beantwoorden
Sanne 2021-12-21 10:14:54

Hoi Rutger, Kun je ipv bakpoeder bakingsoda gebruiken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-22 07:27:56

Dat moet ook kunnen, alleen de exacte hoeveelheid zou je uit moeten proberen.

Beantwoorden
Saskia 2022-02-20 10:36:06

Hoi rutger kan ik ook havermout gebruiken bij de de bosbessen muffins ipv van het meel en hoeveel dan ongeveer

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-02-22 09:34:59

Daar heb ik bij dit recept geen ervaring mee, dus dat is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Roos 2022-03-02 10:50:56

Dag Rutger,
Waarom is de basis van deze muffin met bosbes anders dan die van de appel kaneel muffin? Bij die muffin wordt baking soda gebruikt , terwijl hier met de zelfde ingrediënten bakpoeder wordt gebruikt.
Alvast bedankt

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-03-07 15:29:25

Hi. Deze basis was inderdaad nog anders, maar inmiddels gebruik ik liever de basis van de appelcupcakes. Beide geven een prima resultaat en in de loop der jaren heb ik mijn recept ook verder ontwikkeld.

Beantwoorden
Marsha 2022-09-01 07:45:15

Hi Rutger! Kan ik de muffins ook bakken in een mini muffinvorm (24 stuks)? En verandert daardoor de baktijd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 20:09:58

Dat kan prima, de baktijd wordt wel korter. Hoeveel exact, dat kan ik je niet zeggen. Test de muffins door er met een prikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan zijn ze gaar.

Beantwoorden
José 2022-10-24 11:55:08

Hallo, kan ik voor 6 muffins gewoon de helft van dit recept nemen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-10-26 15:30:12

Dat kan prima!

Beantwoorden
Roos 2022-11-29 11:00:32

Ik heb ihkv Sinterklaas de kaneel vervangen door speculaaskruiden. Ook een aanrader!

Beantwoorden
RO

U kunt niet meer reageren.