Truffels maken is leuk om te doen en in tegenstelling tot bonbons ook heel makkelijk. Deze kokostruffels met witte chocolade en steranijs zijn echt heel fijn, vooral als je zo’n kokosliefhebber bent als ik. Sinds ik in een tulband ooit kokos met steranijs heb gecombineerd, wil ik eigenlijk niet meer anders. Het is zo’n lekkere combinatie die twee, dat ik ze ook in dit recept weer gecombineerd heb.

Kokostruffels met steranijs

Je kunt ook andere specerijen mee laten trekken in plaats van de steranijs, bijvoorbeeld geplette kardemom, een kaneelstokje of citroengras.

Kokostruffels met steranijs
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 200 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 4 steranijs
  • 50 gr concentrated coconut cream (dit is geen kokosroom, maar een soort geperste kokosrasp)
  • snuf zout
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 400 gr witte chocolade, gesmolten
  • 300 gr geraspte kokos
Broodbakbol banner desktop

Witte chocolade truffels maken

Doe de slagroom, suiker, steranijs, concentrated coconut cream en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en roer door de het mengsel om te zorgen dat alle suiker is opgelost en er geen klonten kokos meer in zitten. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwijder de steranijs uit de kokosroom. Klop de boter in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk aan de steranijs-kokosroom toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop vervolgens verder.

Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit iets langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.

Doe de geraspte kokos in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en haal deze door de gesmolten witte chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté)prikker in de truffel te steken en deze daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel er af door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het kokosschaafsel van het stokje en bedek deze aan alle kanten met kokos. Laat de truffel enkele minuten in het kokosschaafsel liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de kokos).

Bewaar de kokostruffels in de koelkast of vries ze in om deze langer te bewaren. Haal de truffels op tijd uit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden.


Tip: Voor deze truffels hoeft de chocolade niet getempteerd worden, omdat de truffels in de koelkast bewaard worden (en dan stolt chocolade altijd) en de chocolade niet te zien is door de laag kokos die erop zit (dus een mooie glans op de chocolade is niet belangrijk).

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Robert 2016-03-01 07:06:46

Deze combinatie zou ik zelf niet snel bedacht hebben, maar ik ga em zeker proberen! Ik dacht altijd 'hoe gebruik je steranijs, je maalt toch niet het hele ding fijn?' Maar je kookt em gewoon mee natuurlijk! Dank voor de opheldering!

Beantwoorden
RO
Marleen 2016-03-09 12:57:34

Hoi Rutger,

Gisteren heb ik deze truffels gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Bedankt voor het recept ?

Beantwoorden
MA
Liset 2016-03-26 09:22:47

Hoi Rutger, waar koop je die concentrated coconut cream? Is dat hetzelfde als santen?
Groetjes, Liset

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-03-26 23:50:05

Hoi, als het santen cream is wel ja. Ik heb het bij de ah gekocht, bij de grotere hebben ze het.

Beantwoorden
Liset 2016-03-27 10:00:40

Dankje!! Heb het gisteren goed gegokt en gekocht. Ga ze vandaag maken!

Beantwoorden
LI
stijn 2016-11-15 12:18:34

voor hoeveel cocos truffels is het recept?

Beantwoorden
ST
Rutger 2016-11-17 12:47:04

Voor 35 tot 45 flinke truffels.

Beantwoorden
mary 2016-11-27 14:44:16

Deze kan je toch ook wel met pure chocolade maken ik ben niet zo dol op witte chocolade vandaar gr

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-27 22:02:21

Dat kan zeker! Is ook erg lekker!

Beantwoorden
Maaike 2016-12-15 20:47:14

Hallo Rutger,

Hoe lang van tevoren kun je ze maken? I.v.m. De kerstplanning :)
Ze zien er heerlijk uit! Ik wil ze graag proberen!
Alvast bedankt voor je reactie!

Hartelijke groet,
Maaike

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-15 21:09:19

Je kan ze zeker zo'n 4 a 5 dagen van te voren maken. En als je ze luchtdicht verpakt kan je ze ook prima voor een langere tijd invriezen.

Beantwoorden
Maaike 2016-12-15 22:53:09

Wat een snelle reactie, dank je wel!

Beantwoorden
MA
Joke 2016-12-21 23:45:53

hallo Rutger, ik hou niet kokos, heb je ook een recept voor slagroomtruffels en wat kan ik daar voor extra-s aan toevoegen,

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-22 15:00:13

Die heb ik zeker, alleen niet op mijn site. In mijn Bakbijbel staat een heerlijk recept voor slagroomtruffels.

Beantwoorden
Joke 2016-12-23 09:48:17

dank je wel.

Beantwoorden
JO
Nikki 2016-12-26 09:50:25

Ha Rutger,

Er ging na een stuk of 10 truffels iets helemaal mis met mijn witte chocolade. Ik had deze au bain marie gesmolten, en vervolgens op het aanrecht (met de pan heet water er nog onder) gezet om ze erin te dopen en met kokos te omhullen. De chocolade stolde ontzettend snel, dus ik heb hem weer even au bain marie op het vuur gezet, maar hij werd er niet vloeibaarder van. Uiteindelijk ging het hele mengsel schiften en heb ik de chocolade weggegooid. Gelukkig wel een stuk of 10 truffels voor bij het kerstdiner van vandaag ;-)

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-12-26 23:07:17

Kan het zijn dat er iets van water bij de chocolade is gekomen? Als gesmolten chocolade daarmee in aanraking komt gaat het niet zo goed. Of zijn de truffels erg gesmolten in de chocolade?

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.