- Voor het bruine brood
- 175 gr volkoren meel
- 75 gr bloem
- 150 ml water, lauwwarm
- 10 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl suiker
- 4 gr gedroogde gist
- 5 gr zout
- Voor het witte brood
- 250 gr bloem
- 150 ml water, lauwwarm
- 10 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl suiker
- 4 gr gedroogde gist
- 5 gr zout
- Om mee te bestrooien
- pompoenpitten
- zonnebloempitten
- lijnzaad
- sesamzaad
- maanzaad
Voor wie niet kan kiezen tussen bruin of wit brood, is er dit geschaakte breekbrood. Bestrooi de deegbolletjes met verschillende toppings voor een feestelijk effect.
Breekbrood maken
Maak van de ingrediënten voor het bruine brood een soepel brooddeeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Doe hetzelfde met de ingrediënten voor het witte brood. Doe beide degen in een eigen kom en laat deze afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Gebruik een vierkante bakvorm van ongeveer 25 centimeter. Vet deze in of leg er een stuk bakpapier in. Verdeel de beide soorten deeg in acht stukjes en maak daar bolletjes van. Leg de witte en bruine deegbolletjes met enige tussenruimte om en om in de bakvorm. Laat het brood 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrijk het deeg licht met water en bestrooi de bolletjes met een topping naar keuze. Bak het breekbrood in 20 tot 25 minuten gaar en laat het vervolgens afkoelen op een rooster.
Foto: Harold Pereira



