Voor wie niet kan kiezen tussen bruin of wit brood, is er dit geschaakte breekbrood. Bestrooi de deegbolletjes met verschillende toppings voor een feestelijk effect.

Geschaakt breekbrood
Ingrediëntenlijst
  • Voor het bruine brood
  • 175 gr volkoren meel
  • 75 gr bloem
  • 150 ml water, lauwwarm
  • 10 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl suiker
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • Voor het witte brood
  • 250 gr bloem
  • 150 ml water, lauwwarm
  • 10 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl suiker
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • Om mee te bestrooien
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • lijnzaad
  • sesamzaad
  • maanzaad
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Breekbrood maken

Maak van de ingrediënten voor het bruine brood een soepel brooddeeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Doe hetzelfde met de ingrediënten voor het witte brood. Doe beide degen in een eigen kom en laat deze afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Gebruik een vierkante bakvorm van ongeveer 25 centimeter. Vet deze in of leg er een stuk bakpapier in. Verdeel de beide soorten deeg in acht stukjes en maak daar bolletjes van. Leg de witte en bruine deegbolletjes met enige tussenruimte om en om in de bakvorm. Laat het brood 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Bestrijk het deeg licht met water en bestrooi de bolletjes met een topping naar keuze. Bak het breekbrood in 20 tot 25 minuten gaar en laat het vervolgens afkoelen op een rooster.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Thea 2016-04-30 08:54:57

Hoi Rutger, Ik wil snel deze broodjes bakken maar ik zie dat er geen gist in hoeft... klopt dat? Gist vervanger zie ik ook niet in de lijst van benodigdheden...

Beantwoorden
TH
Rutger 2016-04-30 22:08:50

Hoi Thea. Bij beide broodjes staat 4 gr gedroogde gist in de lijst, die heb je zeker wel nodig!

Beantwoorden
Bram van der Graaf 2016-09-21 14:18:16

Jammer dat jouw leuke site zo onrustig wordt van al die reclame. Vreselijk irritant. Maak veel van jouw recepten, ook uit je bijbel. Chapeau.

Beantwoorden
BR
Rutger 2016-09-21 19:29:12

Bedankt voor je bericht! De reclame hoort er een beetje bij, daarmee kan ik de ontwikkeling van mijn blog bekostigen. Fijn dat je zo van de recepten geniet!

Beantwoorden
Violeta 2016-12-13 20:07:41

Hoi, Rutger. Heb je ''Manitoba'' bloem geprobeerd voor gistdeeg? Probeer maar en je zult het zien!

Beantwoorden
VI
Rutger 2016-12-15 21:19:26

Leuk om te proberen! Nog nooit van gehoord, ga het zeker proberen!

Beantwoorden
Kip-spin 2019-11-22 12:25:44

Verban Bam van Bussel

Beantwoorden
KI
Kip-spin 2019-11-22 12:26:37

Van deze website

Beantwoorden
KI
GlitterForce168 2019-12-05 10:35:40

ECHT EEN SUPER RECEPT!!!!
Ik ga zeker uitproberen!!!!
😋

Beantwoorden
GL
Tessy 2020-12-09 07:54:48

Hey Rutger, Kan je ook instant gist gebruiken? Hou je dan dezelfde hoeveelheden aan?

Beantwoorden
TE
Rutger 2020-12-13 13:36:24

Gedroogde gist en instant gist zijn zo goed als hetzelfde. Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. In dit artikel lees je er meer over: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Desiree 2021-08-06 16:11:34

Rutger vraagje. Waarom kies je om water ipv melk te gebruiken in dit brood? Wordt het met melk niet voller van smaak en blijft het dan niet langer vers?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-08-09 11:34:37

Omdat deze broodjes vaak belegd/gedipt worden, vind ik hier water als basis het lekkerst. Met melk wordt het inderdaad iets voller van smaak. Qua versheid verandert er verder niet veel.

Beantwoorden
Mieke Rotthier 2021-12-04 16:21:26

gisteren deze broodjes gebakken, waren heel lekker van smaak en lekker mals maar ze waren wel heel droog hoe zou dit komen en hoe kan ik dit verhelpen de volgende keer

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-08 22:26:49

Heb je ze met hete lucht gebakken? Gebruik dan onder en boventemperatuur. En bak ze anders net iets korter.

Beantwoorden
Jacqueline 2021-12-23 00:14:57

Kan ik het Breekbrood 1 of 2 dagen van te voren maken, en op de dag zelf in de oven weer opwarmen en weer gebruiken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-12-23 08:08:37

Versgebakken is altijd het lekkerst. Je kunt het eerder maken, maar zeker als je het 2 dagen eerder doet zou ik het dan invriezen.

Beantwoorden
Judith Bolle 2022-02-12 12:34:23

Kan ik voordat ik de zaadjes op de broodjes doe het water door geklopt ei vervangen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-02-15 08:30:46

Dat kan prima, dan krijgen de broodjes ook iets meer glans.

Beantwoorden
Rene Tom 2022-10-26 13:14:40

Hoi Rutger dit recept staat as vrijdag op het programma om te maken.
Maar hoeft er geen stoom bij met bakken?

Beantwoorden
RE

U kunt niet meer reageren.