Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr Zeeuwse bloem
  • 240 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¾ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • 275 bruine basterdsuiker
  • 60 ml karnemelk
  • 25 gr speculaaskruiden
  • 2 tl baking soda (zuiveringszout)
  • Verder nodig
  • extra bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt
  • blanke amandelen, om te garneren

De lekkerste speculaasbrokken bak je zelf! Heerlijk en perfect voor bij een mok warme chocolademelk! In mijn speculaasbrokken recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat geeft extra knapperige speculaas brokken. Zeeuwse bloem kun je bij de molen en bij sommige bakwinkels kopen. Mocht je er niet aan kunnen komen, dan kun je het in dit speculaasrecept ook vervangen door gewone bloem.

Dikke speculaasbrokken

Bereiding: Dikke speculaasbrokken

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur, maar liever een hele nacht, rusten in de koelkast.

Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast, anders is het keihard. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd het eventueel bij tot een mooie ‘brok’. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei. Decoreer het deeg met de amandelen en bestrijk het daarna nogmaals met ei. Bak de speculaasbrokken in 45-55 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Dikke speculaasbrokken

Foto’s : Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (21)
Frits Tor 2018-11-30 08:28:31

“Zeeuwse bloem”; is ook te koop in Hilversum bij Roeraade op de Naarderstraat achterkant Mout.
https://www.roeraade.nl
Evenals alle ingrediënten om zelf speculaaskruiden te maken uiteraard.

Heerlijk recept‼️

Beantwoorden
FR
Carla Kouwenhoven 2018-11-27 15:07:08

Kan ik dit recept ook gebruiken voor kruidnoten?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-03 09:15:44

Dat kan, al kun je daar ook het recept voor kruidnoten voor gebruiken:
https://rutgerbakt.nl/sinterklaas-recepten/pepernoten-bakken-recept/

Beantwoorden
Carla Kouwenhoven 2018-11-27 14:46:34

Kan ik dit recept ook goed gebruiken voor kruidnoten?

Beantwoorden
CA
Rinske 2018-09-01 22:24:25

Is dit recept ook geschikt voor dunne speculaasjes?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-09-16 13:30:19

Het recept daarvoor is net wat anders. Je vindt het, inclusief hoe je werkt met een speculaasplank, in mijn nieuwe boek Koekjesbijbel.

Beantwoorden
Gerja 2017-12-02 16:15:28

Vanmiddag gebakken en het zeeuwse meel vervangen door speltbloen ( vanwege tarwe intolerantie), nog nooit zulke lekkere brok gegeten, echt geweldig lekker, Zeer geslaagd!!

Beantwoorden
GE
Nicky 2017-11-22 14:52:27

Wat een heerlijk recept! Ik heb de helft gemaakt, uit zelfbescherming ;-) De volgende keer zou ik denk ik een mix doen van Zeeuws bloem en tarwebloem, hij is nu heel er bros en iets meer stevigheid zou ik persoonlijk wel lekker vinden. Ik heb er nog wat verse gember en nootmuskaat extra doorheen geraspt, heerlijk!

Beantwoorden
NI
Nina 2017-11-18 15:00:53

Ik heb de brok 55 minuten laten bakken. Ong 10 cm van de rand af is hard/krokant; het midden is zacht. Had ik 'm toch langer moeten laten bakken?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-11-19 21:38:14

Is hij ook na het afkoelen in het midden nog zacht? Dan wellicht de volgende keer iets langer bakken, het deeg iets dunner uitrollen of de oven iets hoger zetten.

Beantwoorden
Matthea 2017-11-14 10:00:40

Hallo Rutger,het smaakt heerlijk heb het gemaakt met jouw kruidenmix,

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-19 21:54:10

Heel fijn om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marja 2017-10-25 18:58:38

Wat is de functie van de citroenrasp?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:47:11

Geeft een frisse touch aan de speculaas en zorgt dat het baking soda extra goed werkt.

Beantwoorden
Marja 2017-10-30 15:06:12

Duidelijk Rutger. Gelukkig in de buurt een molen waar ik Zeeuwse bloem kon kopen en......daarmee de heerlijke speculaasbrokken gebakken. Moest alleen even "spelen" met de dikte en oventijd. Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
MA
Annemarie 2019-12-05 13:33:44

Zou het ook met sinaasappelrasp kunnen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-08 11:47:38

Zeker! Dat smaakt ook erg lekker bij speculaaskruiden!

Beantwoorden
Marieke 2017-10-12 07:48:49

In het recept wordt aangeraden om het deeg een nacht te laten rusten in de koelkast. Mag dit ook langer zijn bijv. een dag als dat beter uitkomst qua tijd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-12 21:42:46

Dat kan zeker! En het is bij speculaas zelfs goed, dan kunnen alle smaken goed intrekken.

Beantwoorden
Sylvie 2017-10-03 12:01:49

Je kunt ipv Zeeuws bloem gewone bloem gebruiken en een el vervangen door maïzena. Geeft zelfde resultaat.

Beantwoorden
SY
Rutger 2017-10-11 12:23:00

Grappige tip. Nog nooit van gehoord, maar leuk om te weten.

Beantwoorden
sonja 2017-09-23 09:45:42

Hallo Rutger, in het recept wordt geen zelfrijzend bakmeel gebruikt maar gewone bloem en hoeft er ook geen bakpoeder aan toegevoegd te worden. Dat het bij het bakken toch rijst en luchtig wordt komt dat door de combinatie
baking soda met karnemelk (zuur) ?. Ik gebruik ook karnemelk in scones, heel lekker.

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-09-25 00:26:46

Dat komt inderdaad door de combinatie van baking soda en het zuur van de karnemelk. Dat zorgt ervoor dat de koek mooi rijst en bros bakt.

Beantwoorden
H den Besten - v d Wiel 2016-12-03 13:41:24

Hallo Rutger.

Gebruik je de oven op onder en bovenwarmte of turbo?

Turbo op 160 graden geprobeerd maar het resultaat was best hard.

Groet
Hillie

Beantwoorden
H
Rutger 2016-12-04 23:05:01

Hallo Hillie,
Ik heb de boven- en onderwarmte gebruikt. De brokken moeten langzaam en niet te heet gebakken worden zodat ze goed gaar en knapperig worden. De turbo stand is voor speculaas helaas niet echt (of eigenlijk echt niet) geschikt.
Groeten, Rutger

Beantwoorden
Annemarie van Rijn 2016-12-03 12:42:15

Hoi Rutger
Gebruik je lichte bruine basterd suiker of donker bruine basterd suiker??

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-04 23:05:24

Ik heb de donkerbruine basterdsuiker gebruikt.

Beantwoorden
Anita 2016-11-26 09:15:34

Dacht dat Baking soda al ineens gaat werken als je ze samen met een zuur voegt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-27 22:04:57

Het gaat ook werken, maar vooral in de oven. Baking soda heeft altijd iets zuurs nodig om tijdens het bakken te zorgen dat het deeg gaat rijzen.

Beantwoorden
Anita 2016-11-28 08:59:27

Bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
AN
Paula Turcotte 2016-11-24 15:20:15

Wat is Zeeuwse bloem eigenlijk? Ik woon in de VS en gebruik altijd King Arthur flour. Maakt her verschil als je een andere bloem gebruikt, zolang als het maar wit is?

Beantwoorden
PA
Rutger 2016-11-25 17:59:26

Zeeuwse bloem is een bloem met minder eiwitten, waardoor het eindresultaat knapperiger wordt. Je kunt het ook door gewone bloem vervangen, dan worden ze alleen iets minder knapperig.

Beantwoorden
Katharine 2016-11-21 09:58:10

Hoi,
Wat kan je gebruiken als vervanger voor karnemelk?
Ik woon in de U.K. En daar heb ik nog geen karnemelk kunnen vinden ? Maar we willen natuurlijk graag dit spulletje bakken!!!!!

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-11-21 21:01:40

Hoi! Je kan het vervangen door 20 ml melk en 5 ml citroensap.

Beantwoorden
Roelof 2017-09-03 04:33:37

Hoi Rutger,
Ik woon in China en daar vindt ik geen karnemelk. Je geeft als vervanging 20 ml melk + 5 ml. citroensap.
Dat is in volume minder dan de 60 ml karnemelk in je recept. Geen probleem?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-09-10 15:28:36

Hoi! Dat is inderdaad een foutje van mij. Het is wel belangrijk om op 60 milliliter uit te komen. Dus ongeveer 50 melk met 10 citroensap. Het zure is vooral belangrijk om de baking soda goed te laten werken.

Beantwoorden
Paula 2017-11-14 21:18:23

Ik gebruik ook wel yoghurt als ik geen karnemelk in huis heb. Gaat prima. Er is een zuur ingrediënt nodig om de backing soda te laten reageren.

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-11-19 21:49:34

Klopt! Een beetje melk met citroensap werkt ook prima.

Beantwoorden
Guda Hink 2016-11-28 04:08:01

In Engeland noemen ze het buttermilk.

Beantwoorden
GU
Lisan 2016-11-20 12:20:33

Lekker! Hoe weet je precies of dit gaar is? Is de kleur daarvoor de beste indicatie?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-20 13:56:17

Het is lastig om het aan de kleur te beoordelen, omdat het deeg natuurlijk al bruin van kleur is. Voor de zekerheid kan je de brokken beter iets langer bakken, niets is zo jammer als speculaas dat nog wat zacht is van binnen.

Beantwoorden
Miranda 2016-11-20 11:49:20

Maak je zelf de speculaaskruiden? Zo ja wat gebruik je daarvoor? (& de verhoudingen) zo nee welke speculaaskruiden gebruik je?

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-11-20 13:57:18

Soms maak ik ze zelf, het recept daarvoor staat in mijn Bakbijbel. Verder gebruik ik ook wel verschillende kant-en-klare samenstellingen, het is heel persoonlijk welke melange je dan het lekkerste vindt.

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-11-20 14:32:07

Haal dit bij de ECHTE bakker. Maar misschien is dat minder gemakkelijk als je in Nederland woont. Als ik in Nederland ben en zeg dat ik in Zuid Afrika woon, dan hebben ze meestal geen probleem om de spekulaaskruiden 'af te staan'. En ja, ik koop dan misschien 500 gram of zelfs meer. Dus ja, ik bak altijd Spekulaas en Jan Hagel en natuurlijk stroopwafels...... De Nederlandse koekjes zijn toch maar de beste.....

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-11-20 19:02:31

Goede tip! Via deze link kan je trouwens ook de speculaaskruiden kopen die heel veel Echte Bakkers gebruiken! daar staat er bij mij thuis ook een blik van! https://www.bouwhuis.com/polak-speculaaskruiden-1-kg

Beantwoorden
Angélique Hooijberg 2016-11-20 11:41:46

Lekker weer Rutger.....mijn man zal je dankbaar zijn want die vindt ' zelluf gemaakt' toch het lekkerst

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-20 13:57:35

Dat is zeker zo! Geniet er van!

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-11-20 11:15:57

Ik lees het recept van de dikke brokken en wilde even weten hoeveel baking soda je gebruikt. Bij ons in Z.A. is een theelepel 5 ml, dus is dit dan 10 ml? Een theelepel in Nederland is veel kleiner dan een Z.A. theelepel.

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-11-20 13:58:17

Hoi! Ik gebruik de standaard maatlepels, dus een theelepel heeft inderdaad een inhoud van 5 milliliter.

Beantwoorden