- Voor het beslag
- 225 gr boter
- 115 gr pure chocolade (met een hoog cacaopercentage; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 330 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 125 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- Voor de vulling
- 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- ½ vanille-extract
- 1 ei
- 60 gr suiker
- snuf zout
- 150 gr frambozenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
De cheesecakevulling en frambozenjam maken deze variatie op mijn ultieme brownies echt onweerstaanbaar. De brownies met cheesecaeke zijn wat zachter en smeuïger dan het basisrecept en ze zijn heerlijk fris door de toevoeging van de frambozenjam. Deze cheesecake brownies zijn perfect voor bij een high tea of gewoon bij een lekkere kop koffie!
Cheesecake brownies maken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen.
Klop de roomkaas met het vanille-extract, ei de suiker en het zout tot een homogene massa. Als er nog klontjes in zitten, kun je deze eruit krijgen door het mengsel door een fijne zeef te drukken met de bolle kant van een lepel. Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm en schep daar klodders van het roomkaasmengsel op. Roer de frambozenjam los en verdeel ook deze in klodders op het beslag. Dek deze af met de andere helft van het browniebeslag en maak met een vork zigzaggende bewegingen door het beslag om het beslag met de roomkaas en de jam licht te marmeren. Bak de brownies in 40 minuten gaar en laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er stukjes van snijdt.
Foto: Erik Spronk















