De cheesecakevulling en frambozenjam maken deze variatie op mijn ultieme brownies echt onweerstaanbaar. De brownies met cheesecaeke zijn wat zachter en smeuïger dan het basisrecept en ze zijn heerlijk fris door de toevoeging van de frambozenjam. Deze cheesecake brownies zijn perfect voor bij een high tea of gewoon bij een lekkere kop koffie!

Cheesecakebrownies met frambozen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog cacaopercentage; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Voor de vulling
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • ½ vanille-extract
  • 1 ei
  • 60 gr suiker
  • snuf zout
  • 150 gr frambozenjam
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
kinderbakboek banner desk

Cheesecake brownies maken

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen.

Klop de roomkaas met het vanille-extract, ei de suiker en het zout tot een homogene massa. Als er nog klontjes in zitten, kun je deze eruit krijgen door het mengsel door een fijne zeef te drukken met de bolle kant van een lepel. Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm en schep daar klodders van het roomkaasmengsel op. Roer de frambozenjam los en verdeel ook deze in klodders op het beslag. Dek deze af met de andere helft van het browniebeslag en maak met een vork zigzaggende bewegingen door het beslag om het beslag met de roomkaas en de jam licht te marmeren. Bak de brownies in 40 minuten gaar en laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er stukjes van snijdt.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (18)
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-13 15:53:33

Ohh dit lijkt me zo super lekker!!!

Beantwoorden
JO
Ella donker 2017-11-08 14:20:37

Zien er heerlijk uit en Ik ga ze maken
Alleen de hoeveelheid suikerdoet me griezelen ;)

Beantwoorden
EL
Evelien 2016-09-13 15:54:09

Volgens mij moet ik binnenkort ook maar weer eens aan de bak. :) Dit ziet er zo lekker uit!

Beantwoorden
EV
Rutger 2016-09-14 11:38:08

Dat zijn ze ook ?

Beantwoorden
Je@net 2016-09-13 20:21:02

Oooooh.............................brownies. Dát vind ik nou zóóóó lekker!
En deze variant komt dan ook zeker op mijn lijstje :o)

Beantwoorden
JE
Sabine 2016-09-14 11:45:24

Ga de brownies zondag maken...jammie.
175 graden...is dat heteluchtoven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-09-14 17:24:58

Dat is een gewone oven, hetelucht kan je vaak net iets minder heet zetten. Maar je kent zelf je oven het beste denk ik. Mocht je twijfelen kan je altijd voor een paar euro een oventhermometer kopen, dan weet je de temperatuur zeker.

Beantwoorden
Cindy 2016-09-14 18:39:36

Het blijft idd stoeien met de temperatuur. Ik heb m op 160C hetelucht gezet maar dat is toch echt weer te laag (althans, na 40 min nog niet gaar). Mijn brownie mengsel was erg stug. Heb ik dan te kleine eieren gebruikt? Vermoed dat het daaraan ligt... De smaak wacht ik vol verwachting af. Heb m net uit de oven gehaald ?

Beantwoorden
CI
Rutger 2016-09-19 11:56:08

Als hij net uit de oven komt lijkt hij nog niet gaar, bij het afkoelen komt dat eigenlijk altijd wel goed.

Beantwoorden
Sabine 2016-09-15 20:39:17

Kon de verleiding niet weerstaan en ben vandaag al aan het bakken geslagen. Wauw wat een super lekkere brownies. Om je vingers bij op te eten.
Heteluchtoven op 155 graden en na 40 minuten gaar.

Beantwoorden
SA
Henriette 2016-09-15 15:47:28

Misschien een rare vraag, maar kun je er ook verse frambozen indoen? Of wordt het dan te nat?

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-09-19 11:57:04

Dat kan zeker! Al zou ik er niet teveel in doen, dan heb je inderdaad kans dat het te nat wordt.

Beantwoorden
Mariska 2016-09-30 19:25:45

Mmmm...dat ziet er goed uit! ik ga zo nog even iets lekkers maken?

Beantwoorden
MA
Jose 2016-11-13 23:52:17

Hallo Rutger,

Is het echt nodig om zo veel suiker te gebruiken?
Zou 250 gr ook kunnen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-14 17:32:59

De fudgey structuur van de brownies wordt mede bepaald door de suiker, ik zou het dus niet teveel aanpassen.

Beantwoorden
Carola 2017-02-08 10:03:30

Kan ik ook een springvorm van 18 cm diameter gebruiken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-02-09 19:47:31

Hoi! De brownies worden dan wel heel hoog, maar het zou kunnen. Waarschijnlijk moet je wel de baktijd wat verlengen dan, maar hoe lang precies durf ik je niet te zeggen. Met een springvorm van 23 centimeter gaat het beter!

Beantwoorden
Monica 2017-07-23 19:08:44

Heb de brownies al pasr x gemaskt perfect nu met cheesecake denk ik te slap heb m ff in de koelkst gedaan want middenstuk was nog btje vloeibaar

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-07-25 12:55:19

De cheesecake kan inderdaad in de koelkast nog wat opstijven. De structuur van deze brownies is bijna niet te vergelijken met de gewone, die zijn wat steviger inderdaad.

Beantwoorden
Francine 2017-12-31 13:43:38

Mijn collega had ze deze week getrakteerd, zalig! Nu zelf gebakken en ook heerlijk. Dit wordt een blijver! Dank voor dit recept en gelukkig nieuw jaar!

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-01-02 08:11:50

Graag gedaan en jij ook een heel mooi 2018!

Beantwoorden
Buiske 2018-01-14 20:54:25

Hoi Rutger,

Ik heb thuis een bakvorm van 36x23 cm. Ik wil dus de hoeveelheden voor deze brownie verdubbelen, maar twijfel nu een beetje over de baktijd. De vorige keer heb ik het te lang gedaan en dat kwam de brownie helaas niet ten goede! Heb je nog tips? ;)

Beantwoorden
BU
Rutger 2018-01-14 23:56:46

Hoi! Ik zou de baktijd hooguit 5-10 minuten verlengen, langer is niet nodig.

Beantwoorden
Mariejeanne 2018-02-04 10:15:12

Hi Rutger,

Net de brownies gemaakt, maar ik denk dat het roomkaas mengsel niet helemaal is gelukt.
Het bleef namelijk erg dun en aangezien in de omschrijving stond 'klodders' denk ik dat het ergens niet goed is gegaan.
Enig idee hoe dit komt?
Het is natuurlijk afwachten hoe ze uit de oven komen maar ik denk dat de marmering ontbreekt omdat het teveel is gemengd met het browniebeslag.
Alvast bedankt!

Groetjes,

Mariejeanne

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-05 08:39:17

Wellicht dat het ligt aan de soort roomkaas die je hebt gebruikt, een andere oplossing zou ik niet weten.

Beantwoorden
Tamara 2018-03-11 14:34:45

Welke soort roomkaas heb jij gebruikt? Gisteren de cheesecake brownies gemaakt alleen de brownies waren te vloeibaar en inderdaad geen klodders maar een vloeibaar mengsels voor de cheesecake. Ivm lactose intolerantie hebben we lactose vrije roomkaas gebruikt. Gebruik jij Philadelphia of monchou?

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-03-19 12:11:21

Ik gebruik eigenlijk altijd Philadelphia en dat werkt prima.

Beantwoorden
Christine 2018-02-28 17:10:48

Zit wel erg veel suiker in . Kan ik minder pakken? Of vervangen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-03-04 21:31:33

Suiker is vooral voor de textuur van de brownie erg belangrijk. Je kunt minder gebruiken, maar dan zal het meer een cake-achtige structuur krijgen dan die van een brownie.

Beantwoorden
Jacinta 2018-04-15 20:35:18

De brownies zijn heerlijk en...warm zijn ze ook erg lekker ;-)

Beantwoorden
JA
Laura Pol 2018-08-31 15:32:47

Ik heb dit recept vanochtend gemaakt. Bij mij werd het mengsel van de roomkaas, ei, suiker en vanille extract vloeibaar. Ik kon het dus niet als klodders op het beslag leggen. Omdat het zo dun was heb ik de brownie voor de zekerheid langer in de oven laten staan. Helaas.....mislukt, nog helemaal kletsnat vanbinnen.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-09-16 13:32:15

Heb je de brownies lang genoeg laten afkoelen? Na het bakken is de binnenkant inderdaad nog vloeibaar.

Beantwoorden
Zaïsta 2018-09-30 17:12:13

Hoe lang kan ik de browniea bewaren en hoe blijven ze het langst vers ?

Beantwoorden
ZA
Rutger 2018-10-01 09:16:02

Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren, zo'n 3 à 4 dagen. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze beter invriezen.

Beantwoorden
Nicole 2019-12-09 07:59:46

Heerlijk recept!
Vraagje, zou je hierin ook stukjes (diepvries) frambozen kunnen verwerken in de cheesecake vulling? Of wordt het dan te vochtig?

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-12-16 11:05:08

Het kan wel, maar deze brownies zijn als redelijk zacht, dus ik zou er niet teveel gebruiken.

Beantwoorden
Diana 2020-11-07 12:29:15

Hi Rutger, zou je dit ook in een muffinblik kunnen bakken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-11-09 10:50:55

Dat denk ik wel, de baktijd wordt dan wel iets korter.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.