- Voor het boterdeeg
- 250 gr bloem
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- 1 ei
- 1 snufje zout
- vanille, naar smaak
- Voor de vulling
- 35 gr boter, gesmolten
- 2 eidooiers
- vanille, naar smaak
- 10 gr aardappelzetmeel
- 60 gr suiker
- Verder nodig
- een beetje amandelbroyage 50/50 [gelijke hoeveelheden poedersuiker en amandelmeel]
- 3 à 4 appels
- afdekgelei [ik gebruikte verwarmde abrikozenjam]
Eerder schreef ik deze review over Bakken voor iedereen. Dit recept voor een Bretoense appeltaart zag er heerlijk uit en aangezien ik verslaafd ben aan appeltaart wilde ik deze ook graag eens uitproberen. In tegenstelling tot de ‘normale’ appeltaart giet je hier nog een mengsel over de appelvulling heen. Met als resultaat een lekkere appeltaart die het bakken zeker waard is.
Bereiding: Bretoense appeltaart
Schep de bloem in een cirkel op een werkblad. Plaats de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille in het midden. Vermeng dit alles kort met de bloem tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast.
Rol het boterdeeg uit tot ongeveer 2,5 millimeter dik, leg volledig over de metalen ring (van 16 centimeter doorsnede en 2,5 centimeter hoog) en druk voorzichtig aan. Zet de ring op een bakplaat met bakpapier en prik de boterdeegbodem een aantal keren in met een vork. Strooi een beetje amandelbroyage op de bodem. Schil de appels, snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter en strooi deze op de bodem. Meng voor de vulling de ingrediënten in bovenstaande volgorde en verdeel over de appels. Bak 40 à 45 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 °C. Abricoteer de taart met afdekgelei.
Nieuwsgierig geworden naar meer recepten uit Bakken voor iedereen? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk









