Dit chocolade mousse recept is voor de meest pure mousse die je ooit gaat proeven. Dit toetje is onwijs lekker én makkelijk te maken! Dat komt omdat er niets meer in zit dan pure chocolade, ei, een klein beetje suiker en een snuf zout. Je hebt dus geen room of melk nodig voor deze luchtige en pure chocolademousse.

Pure chocolademousse

Let op: dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen. Gebruik zo vers mogelijke eieren of gebruik gepasteuriseerd eigeel en -wit.

Je maakt met dit recept chocolademousse voor 4 personen.

Welke chocolade gebruiken voor chocolademousse?

Voor deze chocolademousse gebruik ik pure chocolade met een cacaogehalte van zo’n 55-60 procent. Chocolade met een hoger cacaopercentage kun je ook gebruiken, maar houd er dan rekening mee dat de mousse iets steviger en minder zoet wordt. Dat laatste kun je natuurlijk wel oplossen door iets meer suiker naar smaak toe te voegen.

Pure chocolademousse

Melkchocolade en witte chocolade zijn minder geschikt voor dit chocolade mousse recept. 

Chocolademousse zonder slagroom of melk

Waar er bij andere chocolade mousse recepten vaak slagroom of melk wordt toegevoegd, is dat hier niet het geval. Het is een simpel chocolademousse recept met dus maar weinig ingrediënten. Zo kun je zelf heel makkelijk luchtige chocolademousse maken, zoals je die vaak in Frankrijk tegenkomt. Zonder fratsen, gewoon lekker en vol van smaak. 

Ergens is het ook wel begrijpelijk dat deze mousse zonder slagroom of melk heerlijk vol van smaak blijft. Voeg je bijvoorbeeld slagroom toe aan een mousse, dan wordt de chocoladesmaak als het ware verdund. Hoe meer je naast de chocolade toevoegt, hoe minder sterk de chocoladesmaak wordt. Daarom was ik blij verrast toen ik deze makkelijke choco mousse voor het eerst proefde.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolademousse
  • 3 eieren, gescheiden
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 1 el suiker
  • snuf zout
kinderbakboek banner desk

Chocolademousse maken van pure chocolade

Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Let er bij gebruik van de magnetron op dat je de chocolade tijdens het verwarmen regelmatig doorroert, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.

Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met het zout luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Roer de eidooiers los en meng deze door de gesmolten chocolade. Neem de helft van het opgeklopte eiwit en spatel dat door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige chocolade mousse. Schep de chocomousse in bakjes of glaasjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (33)
Coby Bock 2018-05-15 18:30:42

O dat is lekker ga ik vast maken met Pinksteren.
Maar met melk chocolade.
Ik ben niet z.n fan van puur

Beantwoorden
CO
Laura Geerlings 2018-05-15 21:59:06

Is het mogelijk om het met witte chocolade te maken??

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-05-21 16:57:36

Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel moet lukken. De mousse zal wel veel minder stijf worden.

Beantwoorden
Peter 2018-05-15 22:07:58

Kun je dit recept ook als taartvulling gebruiken? Zo ja, voor wat voor afmeting is dit recept?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-05-21 16:56:48

Ik denk dat de mousse daar niet stevig genoeg voor is.

Beantwoorden
Peter 2018-05-24 15:59:09

Oke, bedankt voor je reactie

Beantwoorden
PE
1jaar365recepten 2018-05-17 13:50:47

Mooie foto's! Een mens krijgt direct zin in chocolademousse.

Beantwoorden
1J
Joop 2018-05-18 10:25:17

Gemaakt en het was heerlijk! Makkelijk om te maken, zeker voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-05-21 16:55:01

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Christine Norman 2018-05-30 11:40:42

Dit is inderdaad de lekkerste chocomousse die er bestaat Rutger, ik maak die ook altijd zo. Nog een recept van mijn grootmoeder..

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-06-03 15:05:41

Grootmoeders recepten zijn vaak de beste!

Beantwoorden
Janet Kirkby 2018-11-15 20:18:18

Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken ipv kristalsuiker?

Gr. Janet.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-11-19 14:36:44

Dat kan prima.

Beantwoorden
Anonymous 2018-11-27 19:16:16

Waarom klonterd de chocolade als ik de eiwit erdoor spatel

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-03 09:14:49

Kwamen de eieren uit de koelkast? Dan is het temperatuurverschil wellicht te groot.

Beantwoorden
M 2018-11-30 03:53:08

Kan de mousse een dag van te voren gemaakt worden?

Beantwoorden
M
Rutger 2018-12-03 09:09:08

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Robert 2018-12-05 20:03:29

Hoeveel personen zou je hiermee kunnen voorzien?

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-12-11 11:47:26

Dit is genoeg voor 4 personen, aangezien het vrij machtig is.

Beantwoorden
A 2019-05-29 09:05:53

Voeg er nog een scheutje espressokoffie aan toe en serveer de mousse met een lekkere Pedro Ximenez. Hemels!

Beantwoorden
A
Rutger 2019-06-02 20:40:09

Heerlijke tip! Dank!

Beantwoorden
Adie Erkelens-Lamers 2019-06-10 17:24:56

Heerlijk recept en niet zo uitgebreid, dus makkelijk te maken dank je wel!!

Beantwoorden
AD
Hetty 2019-12-07 15:52:27

Perfect voor een Kerstgast die lactosevrij moet eten.. dit wordt het Kerstdessert dit jaar!

Beantwoorden
HE
Hetty 2019-12-20 22:44:13

Kan ik de pure chocolademousse ook een dag van tevoren maken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-12-22 19:55:01

Zeker!

Beantwoorden
Lara 2020-02-18 12:19:49

Heeeeerlijk! Ga ik de volgende keer weer maken!! Dank Rutger, blij met dit recept! Hoe lang zou je dit kunnnen bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-02-23 14:38:48

Langer dan 1-2 dagen zou ik het niet bewaren, in verband met de rauwe eieren.

Beantwoorden
chai 2020-04-22 13:40:33

Ja te gek! Ik heb half om half puur en melk chocolade gedaan, en wat extra suiker (ging ervan uit dat zo een officieel recept veel te elegant puur chococmaak zou zijn). Het was iets minder luchtig dan ik dat maar super smeuig en lekker! Volgende keer doe ik t precies weer zo :)

Beantwoorden
CH
Jacq 2020-06-10 20:00:42

Hoi Rutger,

Weer TE lekker en zo simpel! Nooit geweten dat het zo makkelijk is om mousse te maken die hoef ik dus nooit meer te kopen haha. Ik ga kijken of ik er ook wat varianten op kan maken bedankt weer!

Beantwoorden
JA
Sjors 2020-08-19 10:39:39

Het is lekker

Beantwoorden
SJ
Bart 2020-10-12 10:05:25

Hey Rutger!
Top recept en echt ontzettend lekker...

Ik blijf wel met 1 probleempje zitten en dat is dat er klontertjes blijven voorkomen.
Is dit gewoon door het feit dat de temperatuur van het eigeel of eiwit te hoog is in vergelijking met de gesmolten chocolade?
De gebruikte eieren zijn reeds op kamertemperatuur.. Want kan ik nog doen? De gesmolten chocolade verder in temperatuur laten zakken?

Alvast bedankt voor de hulp!

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-10-13 08:29:15

Die klontjes komen inderdaad doordat de chocolade te snel stolt. Wellicht moet de chocolade juist iets warmer zijn en probeer de chocolade echt gelijk goed te mengen.

Beantwoorden
Agnes 2020-11-20 09:46:08

Mijn mouse is niet luchtig geworden
Wat mij opviel is dat de gesmolten chocolade een stijve massa werd toen ik het bij de eidooiers voegde, zou dat kunnen komen omdat ik chocolade zonder sojalecitine hebt gebruikt?
De smaak was er niet minder om😀!

Beantwoorden
AG
Agnes 2020-11-23 19:03:46

Ikea hem zeker nog een keertje proberen, zal het je laten weten

Beantwoorden
AG
Rutger 2020-11-22 09:48:33

Hoi! Kwamen de eieren uit de koelkast? Als de dooiers te koud zijn, dan wordt het chocolademengsel inderdaad te stijf. Of het aan de sojalecitine ligt durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Sandra 2020-11-25 12:28:50

Dag Rutger, een van mijn gasten verdraagt geen ei. Nu lees ik ook gerechten waarin slagroom in plaats van ei is verwerkt. Wat is het verschil? Is het minder luchtig?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-30 08:50:54

Met slagroom krijg je het ook heel luchtig, alleen wordt de chocoladesmaak dan iets minder intens. Maar het kan prima en online zijn er veel recepten te vinden van chocolademousse zonder ei.

Beantwoorden
Sabine 2021-01-09 01:06:48

Hi Rutger! Kan je voor een steverige mousse ook italiaans schuim gebruiken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-01-11 10:19:11

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Sabrina 2021-02-14 17:14:16

Super simpel maar oh zo lekkere chocolademousse! Toppertje!

Beantwoorden
SA
Franky 2021-04-23 14:57:48

Lekkere chocolademousse goede tip geen enkel probleem om er meer te maken en in te vriezen liefst ln stenen of plastieken potjes

Beantwoorden
FR
Willemien 2021-05-10 10:52:18

Kan dit recept ook met witte chocolade gemaakt worden ? Ik wil geen gelantine erin.

Beantwoorden
WI
Jonathan 2021-12-24 16:43:47

In pure chocolade zit vaak geen gelatine dus het kan gewoon met puur

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-05-17 09:40:30

Voor witte chocolade moet er helaas wel iets van gelatine in, of agar, maar de juiste verhoudingen daarvan heb ik niet helaas.

Beantwoorden
Rudolf 2021-06-24 12:27:10

waaron voor zo een klein recept 3blad zijden

Beantwoorden
RU
Fran 2021-09-04 15:51:13

Ik heb 500 g chocolade mousse nodig voor een taart (24-26 cm springvorm). Is deze hoeveelheid dan genoeg en zo niet, zou je me kunnen vertellen hoeveel wel?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-09-13 08:19:29

Voor een taart zou ik naar deze mousse kijken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/chocolademousse-taart/

Beantwoorden
Caron 2021-12-11 17:18:56

Kan dit ook met witte chocolade?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-12-14 08:27:11

Nee, de verhouding wordt dan heel anders en je moet gelatine toevoegen omdat het anders niet stevig genoeg is.

Beantwoorden
Will 2022-01-10 11:17:06

Heb je een idee hoe de verhoudingen dan zijn ? Ik wil t binnenkort ook maken voor iemand die voorkeur voor witte chocolade heeft.

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-01-11 09:10:11

Daar heb ik bij dit recept geen ervaring mee. Ik denk dat je dan ook gelatine moet toevoegen, enkel witte chocolade geeft niet genoeg stevigheid aan de mousse.

Beantwoorden
Sam 2021-12-12 11:15:51

Ik had de chocolade denk ik te warm gemengd met het eigeel waardoor het veel te dik en stijf werd en ik kon er niks meer mee

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-14 08:22:22

Het klinkt alsof het zo heet was dat de eidooiers zijn gaan garen. Dan kunt je er helaas niet veel meer mee.

Beantwoorden
Iva 2021-12-24 14:24:28

Voor hoeveel mensen is deze recept met de hoeveelheid beschreven?

Beantwoorden
IV
Maaike 2022-01-07 12:52:06

Ik vond het erg weinig voor vier personen. Ik zou de dubbele hoeveelheid maken als je een normale hoeveelheid zou willen. Voor na een kerstdiner/grote maaltijd o.i.d. is dit de perfecte hoeveelheid voor vier personen.

Beantwoorden
MA
Jeanine 2021-12-25 08:42:00

Hoi Rutger ik heb je boeken al.
Heerlijk om te hebben met prachtige recepten.
Maar die chocolade mousse is zo als mijn moeder hem ook maakte.
Bedankt daarvoor xxx

Beantwoorden
JE
Thea 2021-12-25 11:22:48

Hoi Rutger, geweldig recept, dit smaakt verdraaid veel naar de versie die mijn moeder maakte en dat maakt mij heel blij. Ze deed er altijd een beetje drank in, ik geloof Tia Maria voor een kleine "bite", en zou ik hier ook aanraden maar speel gerust met de drank.
De vraag die ik heb is of je de mousse eerst buiten de koelkast open moet laten afkoelen, dan afdichten in de koelkast, of eigenlijk direct afdichten en in de koelkast na het uitschenken? Ik doe de mousse in kleine weckpotjes (voor elke gast één) dus het is makkelijk dichtbaar.

Beantwoorden
TH
Quinn 2022-07-17 14:35:10

Super lekker en zeker een van de favorieten hier in huis kun je hem ook in taarten gebruiken of is dat geen goed idee?

Beantwoorden
QU
Rutger 2022-07-25 15:38:24

Volgens mij kan dat wel. Of kijk eens naar dit recept: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/chocolademousse-taart/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.