- Voor het beslag
- 100 gr boter
- 100 gr poedersuiker
- 35 gr bloem
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr pistachepasta
- snuf zout
- 3 eiwitten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- pistachenootjes, grof gehakt
Sinds ik mijn zelfgemaakte pistachepasta heb weet ik niet meer van ophouden! Het liefste gebruik ik het in ieder recept! Het is zo lekker! In mijn Bakbijbel staan al twee heerlijke recepten voor financiers, namelijk een versie met chocolade en noten en een variant met sinaasappel. Het is dat ik bij het schrijven van de Bakbijbel deze pistachepasta nog niet had ontdekt, anders had deze versie er ook zeker weten in gestaan! Deze pistache financiers zijn in elk geval heerlijk van smaak!
Bereiding: Pistachefinanciers
Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.
Meng de poedersuiker, de bloem, het amandelmeel, het zout en de pistachepasta in een kom en roer hier de eiwitten doorheen. Roer er als laatste de afgekoelde beurre noisette door en laat het beslag een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet kleine (flexibele) cupcake- of financiervormpjes in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of lepel ze tot de helft vol met het beslag en garneer ze met wat grof gehakte pistachenootjes. Bak de pistachefinanciers in 14-19 minuten gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk





