Deze opgerolde broodjes zijn gevuld met een zelfgemaakte tapenade. Super lekker voor bij de borrel, of met een salade of kom soep als lichte maaltijd. In plaats van de zelfgemaakte tapenade kun je ook een gekochte tapenade of pesto gebruiken om de tapenade broodjes te vullen.

- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 20 ml olijfolie
- 40 ml melk
- 260 ml water, lauwwarm
- 10 gr zout
- Voor de tapenade
- 150 gr uitgelekte zongedroogde tomaatjes in olie
- 75 gr pitloze groene olijven
- 30 gr kappertjes, uitgelekt
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- 25 ml olijfolie
- 1 el goede balsamico-azijn
- peper en zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Opgerolde tapenade broodjes bakken
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat het afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
Doe voor de tapenade de gedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes en het knoflook in de keukenmachine en meng dit tot een redelijk fijn mengsel. Voeg de olijfolie en balsamico-azijn toe en meng dit nog kort door. Proef de tapenade en breng op smaak met peper en zout.
Vet een cupcakeblik met 12 gaten in. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 50 centimeter. Bestrijk de plak met de tapenade. Rol het deeg vanaf de lange zijde op. Snijd het deeg in 12 gelijke stukjes en leg deze op hun zij in de cupcakevormpjes. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de tapenade broodjes 5 minuten afkoelen in de vorm en leg ze vervolgens op een rooster om verder af te koelen. Serveer ze zo vers mogelijk.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, leuk recept. Vraagje: kan ik voor de tapenade ipv de olijfolie ook de olie van de tomaatjes gebruiken?
Beantwoorden

Hi Rutger, was nog vergeten te vragen of het deeg ook ingevroren kan worden. Hoe denk dat je dat ik dit het beste kan doen met ontdooien en op kamertemperatuur laten komen??
BeantwoordenMet het invriezen van brooddeeg heb ik weinig ervaring, ik zou het niet doen en altijd vers of een dag van tevoren maken. Je kunt het wel heel goed een nacht in de koelkast bewaren.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.