- Voor het deeg
- 90 gram bloem
- 40 gram witte basterdsuiker
- 20 gr amandelmeel
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ ei
- snuf zout
- Voor de appelvulling
- 125 gr suiker
- 30 ml water
- 20 gr boter
- 3 appels, geschild en in stukjes van 1 centimeter
De grote versie van de tarte tatin kennen de meeste wel, bladerdeeg met gekarameliseerde appel die op zijn kop gebakken wordt. Deze mini tarte tatin is wat minder bekend, maar minstens zo lekker als zijn grote broer. De kleine appeltaartjes met karamel zijn geweldig voor bij een high tea of grand dessert. De mini tarte tatins zijn makkelijk voor te bereiden, waardoor je ze voor het serveren alleen nog maar even hoeft op te warmen (of eet ze gewoon op kamertemperatuur, dan zijn ze ook heel lekker!). Ze zijn erg lekker met een bolletje vanille-ijs en/of wat opgeklopte slagroom. In plaats van appel kun je ook peer gebruiken.
Voor dit recept heb ik siliconen vormpjes gebruikt, met een doorsnede van zo’n 4-5 centimeter en 2 centimeter diep. Je kunt de tarte tatins ook in andere siliconen vormpjes maken, bijvoorbeeld halve bollen. Dat zie er ook heel spectaculair uit.
Bereiding: Mini tarte tatin
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Doe voor de appelvulling de suiker en het water in een pan en kook deze tot een goudbruine karamel. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel. Voeg als de karamel goudbruin is de boter en de appelstukjes toe en roer alles door elkaar. In het begin zullen er klonten karamel ontstaan. Maak je geen zorgen, dat hoort zo en die smelten vanzelf weer. Bak de appelstukjes ongeveer 10 minuten in de karamel tot het meeste vocht verdampt is en er een mooi laagje goudbruine karamel om de stukjes appel zit. Verdeel de appelstukjes over de siliconen vormpjes, tot een halve centimeter onder de rand.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Steek of snijd rondjes uit het deeg ter grote van de vormpjes en maak in het midden van de plakjes een klein gaatje, waardoor de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Leg de deegrondjes op de appelvulling en bak de mini tarte tatins 20-25 minuten. Laat ze na het bakken 5 minuten afkoelen in hun vormpjes en druk alle bodempjes dan voorzichtig aan. Zo vormen de appelstukjes en karamel na het afkoelen een mooi geheel. Laat alles vervolgens helemaal afkoelen in de vormpjes en zet ze daarna minimaal 1 uur in de koelkast.
Haal de appeltaartjes voorzichtig uit hun vorm en warm ze voor het serveren eventueel nog 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Foto’s: Erik Spronk












