Citroentaart is altijd geliefd! De frisse vulling samen met het krokante deeg levert een fijne combinatie van smaak en textuur op. Voor dit recept heb ik een mini versie van de citroentaart gemaakt, eigenlijk zijn het citroentartelettes. Als afwerking van de mini citroentaartjes heb ik gekozen voor knapperige meringue en verse frambozen. In plaats daarvan kun je de citroentaartjes ook afwerken met Italiaanse meringue. Brand deze dan na het opspuiten nog kort af met een brander of zet ze onder de grill, voor een mooi afwerking (bijvoorbeeld zoals bij deze sinaasappelslof).
- Voor het deeg
- 90 gram bloem
- 40 gram witte basterdsuiker
- 20 gr amandelmeel
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ ei
- snuf zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- ½ recept lemon curd, gemaakt met 1 ½ blaadje gelatine
- ½ knapperige meringues
- verse frambozen, om te garneren
Mini citroentaartjes met frambozen en meringue
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm in met wat boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Steek of snijd er rondjes uit die net wat groter zijn dan de bodem van de cupcakevormpjes, zodat er een opstaand randje ontstaat. Leg de deegplakjes in de vorm en prik de bodem 2 keer in met een vork. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast, zodat het deeg weer wat steviger wordt. Bak de taartbodempjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze direct na het bakken uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
Klop de lemoncurd kort los en verdeel deze met behulp van een spuitzak of lepel over de tartelettebodempjes. Verkruimel de knapperige meringues. Garneer de mini citroentaartjes voor het serveren met de verse frambozen en de meringue.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Dit lijkt me erg lekker. Ik eet heel graag lemoncurd, ik kan zo een paar flinke el vol uit een potje eten. Heerlijk. En mijn favo zomerfruit is....frambozen! Het kan dus niet beter. Deze tartelets zijn mij op het lijf geschreven. Ik ga ze zekdr maken! Bij deze dus heel erg bedankt voor het recept.
Met een hartelijke groet,
Marja
Dag Rutger,
Hoe komt het dat ik gedeukte tartelettes heb? Heb ze wel ingeprikt, maar niet in vorm gekoeld (ongeduldig ?).
Waarschijnlijk heeft het koelen daar wel mee te maken. Die zorgt ervoor dat de boter weer stevig wordt waardoor het deeg zijn vorm meer behoud. En een beetje gedeukt gebeurd mij ook wel eens hoor, maar als je ze vult zie je er vaak niks meer van.
BeantwoordenAlle losse onderdelen kun je enkele dagen van te voren maken, het lekkerste is wel om de taartjes pas vlak voor het serveren af te maken.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.