Deze meringuerol met zomerfruit is perfect als zomers dessert! Doordat het eiwit op hoge temperatuur wordt gebakken is het niet bros en droog – zoals je gewend bent van meringues – maar van buiten iets stevig en van binnen nog zacht. Daardoor kun je de meringue na het bakken ook oprollen met een vulling erin. Maak de rol niet te lang van tevoren af, door het vocht uit de vulling wordt de meringuerol minder lekker. Je kunt de meringue al wel eerder op de dag bakken, maar vul hem het liefst zo kort mogelijk voor je ‘m gaat serveren.

Meringuerol met zomerfruit
Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 225 gr suiker
  • 1½ tl maïzena
  • Voor de vulling
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 400 gr vers zomerfruit, schoongemaakt (denk aan: aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen)
  • Verder nodig
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner mobiel

Meringuerol maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een diepe bakplaat van 25×35 centimeter met bakpapier.

Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op. Voeg zodra de eiwitten schuimig beginnen te worden, lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en er geen suikerkorrels meer in de meringue te voelen zijn. Klop als laatste de maïzena door het opgeklopte eiwit. Verdeel het eiwit over de bakplaat en strijk dit glad. Bak de meringue 18-23 minuten, tot deze lichtbruin is. Laat de plak vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Keer de meringue om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude bakpapier aan de bovenkant. Klop de slagroom met de suiker stijf op. Bestrijk de meringueplak met de slagroom, maar laat hierbij een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant onbedekt. Verdeel het zomerfruit over de slagroom en rol de plak op vanaf de korte zijde, beginnend bij de kant met de vulling. Zorg dat de naad van de meringuerol aan de onderkant zit en bestuif de rol licht met poedersuiker.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Petra 2019-06-19 19:34:49

Lijkt me heerlijk!
Maar als ik een half recept maak en dus een halve rol ( qua lengte) voor minder personen, moet ik dan de tijd dat t in de oven staat én de temp aanpassen?
Suggesties?

Beantwoorden
PE
Rutger 2019-06-24 16:42:41

De temperatuur en rijd kun je dan gewoon hetzelfde laten, als je maar een kleinere bakvorm gebruikt.

Beantwoorden
Sylvia 2019-06-20 13:44:31

Nog nooit gemaakt maar ik ga het maken.

Beantwoorden
SY
Jude Roosen 2019-06-22 22:35:12

Hier wordt een mens, meringgue liefhebber als ik nu eens helemaal gelukkig van!

Beantwoorden
JU
José 2019-06-26 07:32:13

Kun je zien of voelen of de meringue lang genoeg gebakken is?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-07-05 10:54:40

Dat is heel lastig bij deze, omdat de rol redelijk zacht blijft en pas tijdens het afkoelen stevig genoeg om op te rollen.

Beantwoorden
Rose 2019-07-10 18:51:19

Kan ik het recept gewoon verdubbelen als ik een bakplaat van 30 x 44 cm gebruikt?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-07-11 16:00:14

Ik zou het keer anderhalf doen dan.

Beantwoorden
Tessa 2020-10-08 22:30:10

Tijdens het oprollen viel deze uit elkaar. Langer laten afkoelen?

Beantwoorden
TE
Rutger 2020-10-13 08:35:00

De rol moet wel helemaal afgekoeld zijn voordat je 'm oprolt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.