Speciaal voor de feestdagen maakte ik deze pavlova taart in de vorm van een kerstkrans. Met een heerlijke topping van bosvruchten heb je met deze kerst pavlova een spetterend kerstdessert. Als je wilt dat je pavlova echt spierwit wordt (en blijft) dan kan je het schuim beter heel lang drogen in plaats van bakken. Droog in dat geval de krans zo’n 5 uur op 80 ⁰C. Zet daarna de oven uit en laat de krans afkoelen in de oven.

kerstpavlova
Ingrediëntenlijst
  • Voor de pavlova
  • 6 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 225 gr fijne suiker
  • 1 ½ tl maïzena
  • 1 ½ tl witte wijnazijn
  • 125 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • 1 ½ recept opgeklopte slagroom
  • een combinatie van frambozen, bramen, rode bessen, blauwe bessen en granaatappelpitjes
  • poedersuiker, om te bestuiven
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Kerst pavlova maken

Verwarm de oven op 120 °C. Klop de eiwitten en het zout in een vetvrije kom op en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Klop door tot de suiker is opgelost en het eiwit stijf en glanzend is. Spatel de maïzena, witte wijnazijn en het poedersuiker door de meringue. Maak van het schuim een krans zoals op de foto.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de pavlova 2 uur. Zet daarna de oven uit en laat de pavlova afkoelen in de oven.

Verdeel de slagroom over de afgekoelde pavlova en bedek deze met de vruchten. Bestuif de pavlova licht met poedersuiker. Doe de topping pas vlak voor het serveren op de pavlova, aangezien deze anders te zacht wordt.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Bertie 2016-12-10 08:27:39

Dag Rutger,

Graag wil ik het verschil weten tussen Pavlva en Meringue? Ik denk dat ik altijd meringue maak (idem aan jouw recept) en dan heet het Pavlova. Kun jij me dat uitleggen?
Met vr. groet, Bertie

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-12-10 11:49:17

Hoi! Pavlova is de naam van het dessert dat gemaakt is met meringue. Meringue is de benaming voor de opgeklopte eiwitten met suiker die in de oven gedroogd worden, met de slagroom en vruchten erop maak je er een pavlova van. De pavlova mag van binnen trouwens nog wel wat zacht zijn, dat is juist lekker!

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-12-10 14:48:46

Wat is 'fijne suiker' . Is dat basterdsuiker, of poedersuiker, of gewone suiker door de keukenmachine fijngemalen?

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-12-10 17:09:04

Fijne suiker zit tussen kristalsuiker en poedersuiker in en het is gewoon te koop in de supermarkt als 'fijne suiker'. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan gewone kristalsuiker (in elk geval GEEN basterdsuiker). Je zal dan alleen wat langer moeten kloppen tot alle suikerkristallen opgelost zijn.

Beantwoorden
Vera 2016-12-11 06:31:16

Dank voor je tip, zal mijn volgende pavlova op 80 graden bakken ( hopelijk blijft die dan wit )...Ziet er prachtig uit...

Beantwoorden
VE
Susan 2016-12-12 14:17:22

Beste Rutger,
Voor Kerst wil ik graag pavlova maken, maar dan in 1 persoons porties. Hoeveel eiwitten moet ik dan rekenen voor 4 personen, en hoelang zouden deze in de oven op 120 graden moeten?

Beantwoorden
SU
Rutger 2016-12-12 20:49:24

Hoi!

Ik zou ruim rekenen en 1 eiwit per persoon aanhouden. De pavlova's droog je zo'n anderhalf tot 2 uur, daarna in de oven laten staan en af laten koelen in de oven.

Beantwoorden
Marianne Kraai 2016-12-13 09:00:46

Ik heb nog wel eens dat er vocht na een tijdje rusten vocht uit de pavlova komt, heb ik dan niet genoeg gedroogd????

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-15 21:24:09

Een pavlova mag van binnen nog iets zacht zijn. Aangezien suiker veel vocht aantrekt kan dit soms een soort suikersiroopje vormen. Dit kan verder geen kwaad.

Beantwoorden
Myrthe 2016-12-13 12:13:52

Hoi Rutger! Mijn oventemperatuur gaat helaas niet lager dan 150 graden, heb je een tip voor hoe ik de pavlova toch evt zou kunnen bakken?

Beantwoorden
MY
Larissa 2016-12-25 09:57:55

Je kan ook 1 uur en 10-15 min op 150 graden doen. Werkt perfect voor mij. Fijne kerst! En groetjes aan jou Rutger, ik zat bij je in de klas op de hbo-v. Was leuk om je avontuur te volgen.

Beantwoorden
LA
Rutger 2016-12-15 21:21:32

Voor een pavlova wordt dat heel lastig, die moet meer gedroogd worden dan gebakken. Misschien de buren lief aankijken :)?

Beantwoorden
Simone 2016-12-13 23:25:10

Hoi Rutger,

Voor de kerst zat de Pavlova al in mijn planning, dus ik ben blij met je recept.
Wel heb ik nog een vraagje over het suiker. Kan je dat ook vervangen door een ander zoet maker? Of wordt de meringue dan niet stijf? Ik hoor het graag.

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-12-15 21:16:32

Hoi Simone. Suiker heb je wel echt nodig voor de structuur van de meringue. Met andere zoetstoffen gaat je dat niet lukken.

Beantwoorden
Tanja 2016-12-26 22:22:59

Hoi Rutger,
Heb voor 2e kerstdag deze pavlova gemaakt en hem op 80 graden 5 uur in de oven laten drogen en daarna uitgezet en nog 4 uur in de oven laten staan. Zag er erg mooi uit, niet zo spierwit als die van jou maar in ieder geval crème kleurig. Toen ik hem uit de oven haalde was hij erg plakkerig aan de onderkant en op verschillende plaatsen hol. Hij smaakte heerlijk maar hoe krijg ik dit de volgende keer beter voor elkaar?

Beantwoorden
TA
Rutger 2016-12-26 23:04:36

Dat holle gebeurd vaker, wat je daar tegen kan doen weet ik helaas niet. Je zou hem nog iets lager kunnen drogen, en nog wat langer. dan wordt hij echt spierwit.

Beantwoorden
Kim Wiltjer 2017-06-21 07:43:08

Om de pavlova spierwit te krijgen zonder zo lang te bakken kun je icing whitener gebruiken. Eetbaar wit poeder in diverse merken bij bakwinkels te koop.

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-06-26 13:24:40

Toch gaat het makkelijker door de oven heel laag te zetten. Ergens rond de 90 graden. Dan hoef je geen extra kleurstoffen (of ontkleurstoffen) toe te voegen en heb je na enkele uren een prachtige witte pavlova.

Beantwoorden
Adie ErkelnsLamers 2017-11-12 16:39:47

Bedankt Rutger voor de recepten. Ik zou graag van je willen weten hoe je Miocca crème kan maken. Bij voorbaat hartelijk dank

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-11-19 22:00:59

Het recept voor mokkacrème vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/mokka-botercreme-recept/

Beantwoorden
Henriëtte Abbes 2017-12-09 16:53:19

Welke doorsnede heeft jouw krans ongeveer en doe je het eiwit in een spuitzak?

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-12-12 11:38:05

De krans heeft ongeveer een doorsnede van 35 centimeter. De meringue heb ik niet in een spuitzak gedaan maar met een lepel in 'hoopjes' naast elkaar geschept.

Beantwoorden
Paul 2017-12-16 22:38:02

Kun je een pavlova ook bakken in een vorm? Bijvoorbeeld een tulbandvorm (zoals een Bundt vorm).

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-12-18 01:03:57

Ik ben bang dat je de pavlova er dan heel moeilijk (of eigenlijk niet) uit krijgt na het bakken. Zo ver ik weet is het niet mogelijk om een pavlova in een vorm te bakken.

Beantwoorden
Sara 2017-12-19 17:19:07

Hoi (team) Rutger,

Ik ga de pavlova maken voor kerst. Wat een prachtige foto trouwens!
Op dit moment ga ik het even uitproberen want de laagste stand van mijn oven is 150 graden. Ik kreeg de tip van iemand om de oven af en toe uit te zetten om te laten afkoelen. Heb jij nog een tip voor het bakken met een onhandige oven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-12-20 12:16:33

Als het mogelijk is om de deur om een kier te houden, bijvorbeeld met een pollepel ertussen, dan zou ik dat doen. Anders zou ik de baktijd iets verkorten. Enige is dat je de meringue niet spierwit kunt houden op 150 graden, hij zal wat bruiner worden, maar dat doet niks af aan de smaak!

Beantwoorden
Jolande 2017-12-20 09:01:12

Hoi Rutger, kan ik deze pavlova ook een dag van te voren maken. ?? Ik wil maandag zo weinig mogelijk in de keuken staan. En de oven is nodig voor de kalkoen. Dank Jolande

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-12-20 12:12:22

Ja dat kan prima! Goed luchtdicht bewaren en dan komt het helemaal goed!

Beantwoorden
Martis 2019-12-20 20:54:06

Is de oven luchtdicht genoeg? Dan laat ik hem een nachtje overnachten in de oven :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-22 19:57:19

Dat is prima! Gaat bij mij altijd heel goed!

Beantwoorden
Sophia 2017-12-21 18:14:01

Hallo Rutger,
Als ik de Pavlova wil laten “overnachten “ in de oven moet ik dan de ovendeur gesloten houden, of juist open zetten?
Hartelijke groet Sophia

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-12-22 16:52:33

De deur dicht laten, zodat de pavlova langzaam afkoelt en nog wat verder uitdroogt.

Beantwoorden
Sophia 2017-12-22 21:56:23

Hartelijk dank Rutger.

Beantwoorden
SO
Risette 2018-12-22 00:44:52

Kan de pavlova met alle soorten fruit gemaakt worden? Ik zit te denken aan verse ananas of meloen. En 'smelt' de pavlova niet van de slagroom? Wordt die dan niet plakkerig en ingezakt?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-12-24 13:26:37

Je kunt uiteraard alle soorten fruit gebruiken die je lekker vindt. De taart zou ik pas kort van tevoren afmaken, anders wordt het schuim inderdaad wel zacht.

Beantwoorden
Susan zierikzee 2018-12-24 15:25:44

Wat bedoel je met 1 en een half opgeklopt slagroom?

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-12-28 12:20:27

Het is een link naar het recept voor opgeklopte slagroom. Daar heb je anderhalf keer de hoeveelheid van nodig.

Beantwoorden
Gracia Hooplot 2020-12-22 06:40:17

Hi Rutger, ik wil de pavlova met Kerst maken maar wil de hoeveelheid suiker en poedersuiker halveren. Kan ik dat zomaar doen of denk je dat het consequenties heeft voor mijn pavlova?

Beantwoorden
GR
Rutger 2020-12-22 10:01:32

Hoi. Dat maakt de pavlova wel minder knapperig en stevig. De suiker is echt nodig voor de structuur.

Beantwoorden
Jessica 2020-12-22 11:24:51

Hallo Rutger,

Misschien een gekke vraag maar moet je deze krans zelf maken. Of kun je het schuim ook in een bakvorm doen en dan bakken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-12-30 10:43:27

De krans kun je zelf maken; in een bakvorm is geen succes.

Beantwoorden
Susanne 2021-12-15 17:11:24

Dag Rutger,
Omdat jouw pavlova zo prachtig oogt, wil ik deze voor a.s. Kerst gaan maken. Nu las ik in een ander recept dat je voor een knapperig resultaat aan de buitenzijde, de pavlova kunt laten “schrikken” door de oven voor te verwarmen op 160°, om vervolgens direct bij het plaatsen van het bakwerk de temperatuur te draaien naar 120/125°. Is dat laten “schrikken” wellicht een idee voor de beste bite? Bij voorbaat dank voor je antwoord!

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-12-21 08:29:02

Dat wordt soms wel eens gedaan ja. Ik doe het zelf nooit, omdat ik de pavlova het liefst licht van kleur wil houden. En met de hogere temperatuur is de kans dat de pavlova kleurt aanwezig.

Beantwoorden
Margriet 2021-12-19 13:24:46

Hallo Rutger,
Ik wil met Kerst de pavlova maken, maar nu vraag ik mij af, de dag tevoren wordt hij gedroogd en blijft tot de volgende dag afkoelen in de oven. Is het mogelijk om de pavlova op te maken en dan in de koelkast te bewaren, of is het verstandiger om het opmaken vlak vantevoren te doen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 07:59:08

Hi. Na het bakken en afkoelen kun je de pavlova luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak) bewaren. Opmaken zou ik echt vlak van tevoren doen, anders wordt de pavlova zacht.

Beantwoorden
Pauline 2021-12-22 16:05:17

Hoi Rutger, wat maakt dat je bij de meringue aangeeft dat de oven om 100 gr moet, en bij de pavlova op 120 gr? Heeft dat enkel met de grootte te maken?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-23 08:18:20

Hi. Dat klopt ja. En hoe lager de temperatuur, hoe witte het schuim blijft. Maar de baktijd wordt dan natuurlijk wel langer.

Beantwoorden
Esther 2021-12-24 09:28:37

Hi,

Ik vroeg mij af voor hoeveel personen dit recept is.
Ik hoor het graag!

Beantwoorden
ES
Sharon 2021-12-28 11:50:13

Hoi Rutger, ik ben op dit moment mij mini pavlova's aan het bakken, n.a.v jouw recept. Ik het het op 90 grden en 4.35 uur gezet, maar vraag mij af de instellingen juist zijn? Ik heb dus 4 miis' a.d.hv 2 eierdooiers enhet recept daarop aangepast.
Ik hoopbdatbje dit op tijd leest ;)

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-12-28 14:55:15

Hoi. Wat bedoel je precies met a.d.h. van twee eidooiers? Op mijn site staan verschillende pavlova recepten, ook voor mini pavlova's. Kijk daar even rustig tussen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.