Er gaat maar weinig boven zelfgebakken vlaai! Met dit recept kun je een heerlijke kersenvlaai maken! Voor de vulling heb ik kersen uit blik of pot gebruikt, maar je kunt de vlaai ook met verse kersen maken (zie hieronder). Voor bovenop gebruik ik grove suiker. Dat kun je vinden bij (online) bakwinkels en het grote voordeel is dat dit tijdens het bakken niet smelt. Heb je geen grove suiker, dan kun je ook gewoon wat kristalsuiker gebruiken. Zelf serveer ik de vlaai graag met een flinke dot slagroom. Van dit kersenvlaai recept kun je 10-12 punten snijden.

kersenvlaai

Kersenvlaai verse kersen

Wil je dit kersenvlaai recept met verse kersen maken? Meng dan 800 gram verse (of diepvries) ontpitte kersen met de suiker en 100 milliliter water en breng dit aan de kook. Laat de kersen ongeveer 2 minuten koken. Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de kersen. Kook het mengsel nog 2—3 minuten door en laat het vervolgens afkoelen. Verwerk het verder als in het vlaai recept beschreven staat.

Kersenvlaai recept

Opmerking over de temperatuur

In mijn vlaairecepten heb ik altijd 220 °C aangehouden als baktemperatuur. Dat werkt goed voor mij en levert heerlijke vlaaien op. Uit de vele reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommigen een te donker resultaat oplevert. Traditioneel worden vlaaien redelijk heet gebakken en is 220 °C een goede temperatuur om de vlaai en de bodem van de vlaai goed gaar te krijgen. Wil je minder risico op een te donkere vlaai, bak deze dan op 200 °C. Nog lager zou ik niet adviseren, dan wordt de baktijd ook langer, waardoor het deeg te droog kan worden. Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. In beide gevallen is het aan te raden om het ovenrooster, waarop de vlaai staat, laag in de oven te plaatsen, zodat de vlaai genoeg warmte van onderen krijgt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 700 gr uitgelekte kersen uit pot of blik
  • 200 + 50 ml uitlekvocht van de kersen
  • 50 gr suiker
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 2-3 el paneermeel
  • grove suiker, om te bestrooien, optioneel
Broodbakbol banner mobiel

Kersenvlaai maken

Maak eerst het deeg volgens dit basisrecept voor vlaaideeg.

Doe 200 milliliter van het uitlekvocht samen met de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Meng intussen de overige 50 milliliter uitlekvocht met het aardappelzetmeel tot een papje zonder klontjes. Voeg dit toe wanneer het vocht kookt en laat dit al roerende 1-2 minuten koken. Voeg de uitgelekte kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Haal de pan van het vuur en schep de gebonden kersen in een kom om af te laten koelen.

Neem 2/3 van het deeg en rol dit op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vlaaivorm van ongeveer 28 centimeter met deeg te bekleden. Bekleed de vorm en laat het deeg aan de zijkanten nog overhangen. Strooi het paneermeel op de bodem en verdeel daar de gebonden kersen over. Strijk dit goed glad. Rol het overige deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte en snijd er stroken van 2 centimeter breed van. Bestrijk het overhangende deeg aan de zijkant met water en vorm een raster van de deegstroken. Rol met een deegroller over de zijkanten om het overhangende deeg te verwijderen.

Verwarm de oven voor op 200-220 °C.

Laat de vlaai nog 15 minuten rusten. Bestrijk de deegrepen licht met water en bestrooi ze met de grove suiker. Bak de kersenvlaai in 25 tot 35 minuten goudbruin. Laat de vlaai na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
jeanne 2020-06-13 15:15:42

Hoi Rudger, Ik heb de kersenvlaai iets anders gemaakt. Ik heb er een biscuit bodemgemaakt en daar de kersen op en daarna de Italiaanse merinquebovenop.
groetjes Jeanne
ik zou graag een foto erbij hebben gedaan maar weet niet hoe.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-06-20 12:02:04

Dat klinkt heerlijk! Een foto toevoegen is hier helaas (nog) niet mogelijk, maar kan op sociale media altijd wel gedeeld worden met #rutgerbakt

Beantwoorden
Iris 2021-02-04 12:53:11

wat leuk

Beantwoorden
IR
Ivo 2021-06-10 10:35:34

Vandaag voor het eerst deze gemaakt. Tot nu toe is hij goed gelukt, de smaak is er ook. De deksel is wat lastiger te maken, dus blijven oefenen :)

Beantwoorden
IV
Michael 2021-08-21 18:40:12

Na 20 minuten was ie bij mij al helemaal verbrand...

Beantwoorden
MI
Peter 2021-09-13 20:50:18

Ik denk dat de temperatuur niet klopt. Na twintig minuten is de vlaai helemaal verbrand bij 220 graden.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-09-20 07:55:54

Heb je hete lucht gebruikt? Het recept is gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Loek Frederiks 2021-10-16 21:36:42

Zelfde hier. De temperatuur klopt echt niet. Dat is ook bij de vlaaien in het Bakbijbel boek. Dat moet iets van 190 graden zijn en niet langer dan 20 tot 25 minuten. Of je moet de vlaai de eerste 10-15 min afdekken met aluminiumfolie.

De hoeveelheid aardappelzetmeel klopt ook niet, moet iets van 2 a 3 keer de hoeveelheid zijn, anders is de kersen vulling veel te dun.

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-10-18 08:21:35

Hoi. Jammer om te horen. Met hete lucht kan de temperatuur lager, maar voor onder- en bovenwarmte is deze temperatuur echt nodig om een mooie vlaaibodem te krijgen. En de hoeveelheid aardappelzetmeel is prima voor een gebonden kersenvulling. Maar als je 'm keihard wilt, dan kun je meer toevoegen inderdaad.

Beantwoorden
Nicole 2022-01-22 19:48:01

Hallo Rutger,

Bak je de vlaai op een rooster of op een plaat in de oven?
Alvast bedankt!

Mvg. Nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-01-24 10:35:41

Je kunt de vorm het beste op een rooster in de oven zetten.

Beantwoorden
Karin 2022-03-19 12:46:16

Volgens mij klopt de temperatuur wel hoor, ik heb gebakken op 220 graden boven en onderwarmte. Na 20 minuten vond ik hem mooi bruin van kleur, daarna afgedekt met aluminium folie en zo nog 5 minuten verder gebakken. Hij ziet er prachtig uit, nu nog afkoelen en proeven 😉. Duurt lang….

Beantwoorden
KA
Nathanja 2022-04-22 18:42:01

Kun je ook een blik vlaaivulling van HAK gebruiken als vulling?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-25 09:47:29

Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
c.bongers 2022-07-28 14:28:43

bij het maken van kersenvlaai schrijf je bij recept vlaaideeg anderhalf keer recept is dat de hoeveelheid ingredienten zoals staat angegeven of moet ik dit nog vermenigvuldigen met anderhalf groeten kees

Beantwoorden
C.
Rutger 2022-08-01 10:35:49

De ingredienten voor het deeg, waar de link naar toe verwijst, moeten met 1,5 vermenigvuldigt worden.

Beantwoorden
Hashy 2022-07-31 16:18:47

Temperatuur klopt niet, snel verbrand

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-08-01 10:26:13

Heb je hete lucht gebruikt? Daar wordt de vlaai snel te donker van, met onder- en bovenwarmte gaat het wel goed.

Beantwoorden
Milly 2022-08-28 21:15:30

Hier ook veel te snel bruin dus vermoeden bestaat dat de temperatuur te hoog is. Na 20 minuten al zeer bruin dus ik heb de vlaai eruit gehaald in de hoop dat de bodem wel gaar is😳.

Beantwoorden
MI
tatiana 2022-09-06 09:56:57

excellent ! I will try it this weekend

Beantwoorden
TA
Janny 2022-10-26 11:57:22

Ook hier helaas zwarte bovenkant (geen hete lucht). Jammer dat ik de reviews niet eerder las…

Beantwoorden
JA
Susanne 2022-10-27 20:47:21

Hi,

Kan ik ook gele room onder de kersen doen? Dus een soort kersenroom vlaai? En bak ik dit dan in zijn geheel af of beter apart.

Alvast bedankt.

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-10-31 08:52:22

Volgens mij kan dat prima, al heb ik het zelf op die manier nog nooit geprobeerd. Wel heb ik een vlaairecept waar ik enkel de room mee bak: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/aardbeienvlaai-bakken-recept/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.