- Voor de cake
- 150 gr amandelspijs
- 115 gr boter, op kamertemperatuur
- 75 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 125 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 225 gr kersen, ontpit (vers of diepvries)
- Voor de lavendel-mascarpone
- 75 ml slagroom
- 2 tl lavendelknopjes
- 200 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Met dit recept bak je een heerlijke smeuïge kersencake met een frisse lavendeltopping. Heerlijk zomers! Door de room te infuseren met lavendelknopjes ontstaat er een prachtige milde lavendelsmaak, die erg goed samen gaat met de kersen in de cake.
Bereiding: Kersencake met lavendel-mascarpone
Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter. Bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Check hier hoe je dat makkelijk kunt doen!
Doe het amandelspijs, de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze enkele minuten romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door na iedere toevoeging. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk het glad. Verdeel de kersen over het cakebeslag en bak de kersencake in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.
Doe voor de lavendel-mascarpone de slagroom in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de lavendelknopjes toe. Roer de room kort door, dek het pannetje af met folie en laat de room afkoelen. Je kunt dit al een dag van tevoren maken en de room in de koelkast bewaren. Zo kan de lavendelsmaak goed in de room trekken.
Giet de lavendelroom door een fijne zeef, zodat de knopjes achterblijven. Klop de room samen met de mascarpone en de poedersuiker op tot een gladde en smeerbare topping. Bestrijk de kersencake met de lavendel-mascarpone en snijd de cake in 16 stukjes.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hi Rutger!
Hoe kom je aan onbespoten verse lavendel knopjes?
Alvast bedankt

Hoi Rutger,
Moet het verse lavendel zijn of krijg je ook een goede smaak met gedroogde lavendel? En is gedroogde lavendel altijd onbespoten? Excuus voor de vragen. Ik weet dat ik een zeurkous ben, maar dat is de aard van het beestje denk ik. Maar verse kersen in een een cake lijkt me zo lekker, telkens als je op een kers bijt krijg je een gevoel van aangename verrassing denk ik! Maar dat vind ik met alle vers fruit in/op een cake! Ik hoop dat jouw inspiratiebron nooit opdroogd! Je hebt telkens weer een heerlijk en verrassend recept waarvoor mijn dank!
Met een hartelijke groet en nog een fijne avond,
Marja
Hallo Marja. Geen probleem om dingen te vragen hoor! Daar zijn de reacties voor bedoeld! Zelf gebruik ik eigenlijk altijd gedroogde lavendel, die waar je ook thee van kunt zetten. Zover ik weet is gedroogde lavendel die als kruiden worden verkocht onbespoten en dus veilig om te gebruiken.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Dank je wel. Ik heb gedroogde lavendel liggen, dus dat valt weer mee dan.Die was bedoeld voor thee, maar gaat nu in de cake.
Een hartelijke groet en nog een heel goed weekend,
Marja
Hoi! Dit klinkt zoooo lekker!! Kan dit ook worden ingevroren? Blijft het dan lekker of wordt het zompig?
En hoe t ontdooien als het kan?
BeantwoordenRutger!!!! Ik heb toch een indrukwekkend deel van jouw recepten inmiddels gebakken en ook opgegeten! Maar deze is zoooooooo lekker! Eenvoudig en verrassend, makkelijk te maken, mooi te decoreren, hij is met stip in mijn Rutger-top 5 binnen gekomen!
BeantwoordenHoi Rutger,
Is het ook mogelijk om kersen uit een pot te gebruiken?
Ik ga de cake morgenavond maken. Amandelspijs had ik nog in de vriezer liggen.
Benieuwd naar het eindresultaat.
Lieve groet,
Bianca
BeantwoordenKersen uit pot bevatten vaak veel meer vocht waardoor de cake te nat kan worden. Maar het kan denk ik wel, alleen is het met verse of diepvries kersen het allerlekkerst!
Beantwoorden
Ga het vanavond maken! Moeten Diepvries Kersen eerst ontdooid worden en in een zeef uitgelekt worden?
BeantwoordenHoi! Dat hoeft niet, je kunt ze gewoon bevroren in het verslag verwerken.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Kan ik deze kersencake ook in een brownie vorm maken of gebruik jij een vierkante springvorm .
