Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamelsaus
  • 50 ml water
  • 200 gr suiker
  • 175 ml slagroom
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • snuf (zee)zout

Zelf karamelsaus maken is heel gemakkelijk en onwijs lekker! De mogelijkheden om zelfgemaakte karamelsaus te gebruiken zijn eindeloos: schenk het over vanille-ijs, over een taart of cheesecake, gebruik het als onderdeel van een grand dessert of roer gewoon een lepeltje van de saus door de vanillevla. Echt alles (nou ja, bijna alles) wordt nog lekkerder met deze karamelsaus! Als je de saus dikker wilt kun je wat minder slagroom gebruiken in dit karamel saus recept, of gebruik meer slagroom voor een dunnere saus. Let er wel op dat de saus tijdens het afkoelen nog wat dikker wordt. En voeg ook eens het merg van een half vanillestokje toe aan de slagroom voordat je deze gaat verwarmen. De vanille geeft een extra lekkere smaak aan je zelfgemaakte karamelsaus.

Karamelsaus

Bereiding: Karamelsaus

Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat (zie voor meer uitleg deze how-to om zelf karamel te maken). Verwarm ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt. Voeg als de karamel goudbruin is de room toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf de massa rustig doorroeren tot het een gladde saus is. Haal de saus van het vuur, voeg de boter en een snuf zout toe en roer nog even goed door. Roer de karamelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan. Serveer de saus (lauw)warm of koud.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen