Soezendeeg is een kookdeeg. Dat betekent dat het deeg voordat het de oven in gaat gekookt moet worden. Dit klinkt misschien wat moeilijk, maar dat valt best mee. Door het koken van het deeg gaar je de bloem. Dat zorgt ervoor dat de soezen in de oven mooi zullen rijzen en hol worden van binnen, zodat je ze later kan vullen. In dit artikel vertel ik alles over het maken van soezen: van het maken van het beslag, tot het opspuiten van de soezen en het bakken. Naast een stap voor stap uitleg geef ik je ook handige tips en adviezen. Zo maak je de lekkerste soezen vanaf nu helemaal zelf!

soezendeeg

Wat kan je met dit soezendeeg recept?

Met behulp van dit soezen recept moet het je zeker lukken om mooie soezen of soesjes te bakken. Benieuwd wat je met dit soezendeeg kunt doen? Enkele lekkere recepten waarvoor je dit soezendeeg gebruikt:

Zo maak je het beste soezenbeslag

  • De mooiste soezen krijg je als je eiwitrijke bloem gebruikt. Patentbloem is een geschikte bloem om in je soezenbeslag te gebruiken.
  • Zorg dat je de bloem lang genoeg laat garen in de pan. Als je dit te kort doet, wordt er minder ei in het beslag opgenomen. Het resultaat hiervan? Plattere soezen.
  • Is je beslag te dun? Dit kan twee redenen hebben. Of de bloem is niet lang genoeg gegaard of je hebt te veel ei toegevoegd. Voeg het laatste losgeklopte ei daarom in delen toe en kijk steeds tussendoor of het beslag nog te dik lijkt. Het moet net soepel genoeg zijn dat het in een V-vorm van je spatel loopt. Helaas kun je er weinig meer aan doen als je beslag te dun is, meer bloem toevoegen werkt niet. 
soezendeeg

Hoe krijg je alle soezen in dezelfde vorm?

Hoe krijg je al je soezen of soesjes in exact dezelfde vorm? Dit kan op verschillende manieren. Er bestaan speciale siliconen bakmatjes, waarop de juiste afmetingen voor soezen of eclairs staan getekend. Zo weet je precies hoe groot je de soezen moet spuiten.

Zelf soezen vormen maken

Je kunt ook zelf de vormen maken. Teken met behulp van een glas rondjes op bakpapier, met een watervaste stift. Of zet met een lineaal even lange lijntjes voor gelijkmatige eclairs. Let wel op dat je het bakpapier omdraait, zodat je het deeg niet op de stift spuit. 

Een andere mogelijkheid is soezen vormen maken met bloem. Doop een ronde uitsteker of de bovenkant van een glas (met de juiste afmeting) in de bloem. Plaats de uitsteker of het glas daarna op bakpapier of een siliconen matje. De afdruk van bloem die achterblijft is je hulp bij het opspuiten. Voor eclairs kun je een deegkrabber gebruiken. Doop deze in de bloem en maak daarmee een afdruk. 

Soezen bakken

Bonustips voor de mooiste soezen

  • Vorm de soesjes met behulp van een spuitzak, dat gaat makkelijk en geeft mooie resultaten.
  • Na het spuiten van soezen ontstaan er kleine opstaande puntjes in het deeg; druk dit met een natte vinger plat om te voorkomen dat ze verbranden in de oven.
  • De soezen moeten echt goudbruin zijn voor je ze uit de oven haalt. Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in. Je kunt de ovendeur pas in de laatste 5 minuten openen, als de soezen al gaar en stevig genoeg zijn. Tijdens het openen van de oven zal waterdamp ontsnappen, waardoor de soezen knapperiger bakken.
  • Laat de gebakken soezen afkoelen in de oven, zo maak je ze extra stevig. Zet de ovendeur op een kier, bijvoorbeeld met behulp van een pollepel. Zo ontsnapt er nog meer waterdamp en drogen de soezen verder. 

Soezen bewaren

Ongevulde soesjes zijn goed te bewaren en kunnen daarom prima van tevoren worden gebakken. Verpak de gebakken soezen luchtdicht op kamertemperatuur of vries ze in. Op kamertemperatuur blijven de ongevulde soezen ongeveer een week goed. 

Gevulde soezen of soesjes bewaar je in de koelkast en die blijven slechts een paar dagen goed. Haal ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Het invriezen van zelfgemaakte gevulde soezen vind ik geen succes omdat de vulling er in kwaliteit en structuur altijd op achteruit gaat.

Soezendeeg invriezen

Soezendeeg bewaren voor langere tijd is niet mogelijk, maar je kunt dit deeg wel kort invriezen. Doe dit in speciale siliconen matjes, bijvoorbeeld als kleine bolletjes. Dit zorgt er ook voor dat alle soesjes exact dezelfde vorm hebben. Zodra het deeg bevroren is, haal je de soesjes uit de vormpjes en laat je ze ontdooien op kamertemperatuur. Vervolgens kun je ze afbakken. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het soezendeeg
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3-4 eieren
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Soezen recept: bereiding

Stap 1

Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.

How-to soezendeeg stap 1

Stap 2

Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.

How-to soezendeeg stap 2

Stap 3

Blijf goed roeren, 2-3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.

How-to soezendeeg stap 3

Stap 4

Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.

How-to soezendeeg stap 4

Stap 5

Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.

How-to soezendeeg stap 5

Stap 6

Gebruik het vierde ei alleen als het het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken. Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden.

How-to soezendeeg stap 6

Maak voor kleine soesjes hoopjes van het deeg met behulp van twee theelepels, of met een spuitzak met glad spuitmondje. Voor grotere soezen gebruik je eetlepels, of spuit je grotere bolletjes met de spuitzak. Bak kleine soesjes op 210 °C zo’n 20-25 minuten, grotere soezen hebben 25-30 minuten nodig.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (94)
Je@net 2016-03-06 09:44:18

Yummie....soesjes. Krijg er spontaan zin in. Dadelijk maar meteen aan de slag :o)

Beantwoorden
JE
Elke 2017-10-20 16:02:06

Aan de slagroom

Beantwoorden
EL
Marjon 2016-03-06 21:46:29

Mijn soezen waren goudbruin en toch zakten ze als een plumpudding in. Moet ik nog iets speciaals ermee doen na het afbakken? Ze waren behoorlijk goudbruin.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-06 22:09:47

Het lijkt erop dat je soezen nog niet gaar genoeg waren. Probeer ze de volgende keer wat langer te bakken en eventueel na het bakken de ovendeur op een kier zetten en ze zo nog 10 minuten laten staan.

Beantwoorden
Naomi 2016-03-06 23:54:04

Het deeg wordt dus vanzelf hol in de oven?

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-03-07 14:35:35

Dat gebeurt tijdens het bakken ja!

Beantwoorden
Jolien 2016-04-21 21:39:06

Ik bak altijd met hete lucht. Wat is dan een goede temperatuur? 210 graden zit er helaas niet op. Wel 200 graden.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-22 20:34:40

Dan zou ik het op 200 graden doen. Dat gaat prima!

Beantwoorden
marina 2016-05-25 13:27:18

Vorig weekend soezen gemaakt volgens dit recept. meteen goed! Prachtig gerezen en mooi van kleur! Gevuld met Zwitserse room en een topping van chocoladeganache, zalig! Iedereen héél enthousiast!

Beantwoorden
MA
Vera 2017-04-13 22:30:13

Hoeveel Zwitserse room en ganache heb je gemaakt hiervoor en hoeveel soezen heb je er uit kunnen halen?

Beantwoorden
VE
marina 2017-04-14 08:34:25

Vera, het is ondertussen weeral een tijdje geleden dat ik deze soezen gemaakt heb. Ik had redelijk veel Zwitserse room gemaakt omdat er toch veel ingaat, in één soes. Ik heb ze ook graag goed gevuld. Chocoladeganache heb je niet zoveel nodig, maar die heb ik al ingevroren, dat was geen probleem bij "te veel gemaakt", ook lekker over een ijsje, een cupcake etc.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-25 16:54:22

Super lekker! Fijn dat ze zo goed gelukt waren!

Beantwoorden
Kim 2016-09-13 17:40:29

Hoe veel moorkoppen kan ik ongeveer van dit recept maken?
Wil er erg graag mee aan de slag gaan:)!

Beantwoorden
KI
Rutger 2016-09-14 11:38:55

Hoi! Je haalt hier zo'n 10 tot 14 moorkoppen uit.

Beantwoorden
Aggie 2016-10-17 15:26:09

Misschien heel stom, maar op welke richel moet ik bakplaat in de oven zetten?

Alvast dank je wel!

Beantwoorden
AG
Rutger 2016-10-18 15:56:11

Zoals eigenlijk bij alle recepten altijd in het midden van de oven. Hier vind je nog wat meer uitleg! https://www.rutgerbakt.nl/over-de-recepten/

Beantwoorden
marina 2016-10-17 15:52:06

Aggie, ik heb een warmeluchtoven en zet mijn soezen meestal in het midden van de oven.

Beantwoorden
MA
Vivien 2016-10-18 12:31:08

Een vraag: ik heb een hele kleine oven. Is het mogelijk om het beslag in een grotere hoeveelheid te maken en dan steeds een aantal soezen tegelijk te bakken. Met andere woorden, kun je het beslag een paar uur bewaren. Of gaat dat niet.

Beantwoorden
VI
Rutger 2016-10-18 15:51:15

Een tijdje bewaren gaat zeker, zelf maak ik ook wel eens beslag voor 4 ladingen en dat gaat prima. Veel langer dan 2 uur zou ik het niet bewaren.

Beantwoorden
Jolien 2016-10-24 19:02:16

Hoeveel soesjes haal je hier uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-10-25 13:49:34

Ergens tussen de 25 en de 35 soesjes.

Beantwoorden
RITA POLMAN 2016-12-10 18:31:15

HEB HJOUW RECEPT/WERKWIJZE GEBRUIKT EN BEN TROTS OP MIJN 'BOLLEN'! DANK JE WEL.
RITA POLMN

Beantwoorden
RI
Jessica 2017-01-11 22:26:24

Goed om te weten dat je de soesjes ook in kan vriezen. Moet dit dan in een diepvrieszak?
En hoe lang kan ik dit bewaren?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-01-15 09:13:56

Het is wel belangrijk dat je de soesjes in de vries luchtdicht verpakt inderdaad, in een zak of diepvriesdoos. Hoe lang je ze precies kan bewaren weet ik niet, maar enkele weken gaat in ieder geval prima (en langer waarschijnlijk ook wel).

Beantwoorden
Jolien 2017-03-01 15:19:49

Hoi hoi,

Ik vorige week wederom jouw recept voor soezen gebruikt met goed resultaat. Alleen de laatste plaat is mislukt. Kan je dit deeg als het gekookt heeft ook in de mixer verder maken? Als je de eieren gaat toevoegen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-07 18:05:35

Dat kan zeker, alleen moet je wel opletten dat het niet te luchtig wordt. Zelf gebruik ik altijd de platte menghaak in mijn standmixer.

Beantwoorden
Jente 2017-08-31 17:03:57

Hoi Rutger,
Ik wil je recept graag uitproberen! Ben niet zo'n ervaren bakker, en vraag me af welke ovenstand je bedoelt met "conventionele warmte"? Daarnaast vroeg ik me af hoeveel soezen je ongeveer maakt van dit recept (normaal formaat) en of er problemen ontstaan als je het recept eventueel halveert?
Met vriendelijke groet,
Jente

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-09-10 15:33:40

Hoi! Ik bedoel gewoon de onder en bovenwarmte. Je maakt ongeveer 40 soesjes met het deeg en je kunt het recept prima halveren.

Beantwoorden
Jet 2017-10-09 13:27:15

Whaaaaaaaaaaa eindelijk soesjes die lukken.
Ik ben een best ervaren bakker maar soesjes mislukte altijd, tot nu! Thnx!!

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-10-11 11:55:55

Supertof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Ellen 2017-10-22 16:22:59

hoi Rudger, hoe lang kun je de ongevulde soesje buiten de vriezer bewaren? mn vriezer zit vrij vol en ik heb net zo'n 60 soesjes gebakken met dit recept maar heb ze pas einde van de werkweek nodig.....ik dacht ik ben eens slim en begin op tijd

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-10-23 08:53:56

Een week bewaren buiten de vriezer wordt wel echt lastig. Ik ben bang dat je dan wel gaat proeven dat ze niet zo heel vers meer zijn.

Beantwoorden
F 2017-11-17 13:04:14

Als ik de soezen doorsnijden lijken ze binnen in nog vochtig. Hoort dat zo? Ik heb ze langgekoesterde in de oven gehad.

Beantwoorden
F
Rutger 2017-11-19 21:40:16

Van binnen horen ze nog iets vochtig te zijn, ze bakken nooit helemaal droog.

Beantwoorden
Babs 2017-11-21 10:49:28

Heerlijk. Ook met volkorenbloem. Vind ze wel het allerlekkerst als ze net gebakken zijn. Dan zijn ze nog een beetje krokant

Beantwoorden
BA
Maria 2018-01-03 14:18:42

kun je de soesjes ook een dag van te voren maken alvorens je ze vult?
Of gewoon vullen met o.a banketbakkersroom, slagroom of chocolademouse en dan in een kartonnen vlaai/taartdoos in de koelkast zetten tot de dag erna?
en lopen ze dan niet uit?
En dan nog een vraag over jouw chocolademouse, doe je daar hele eieren in? ipv de dooiers ?
mvg, Maria

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 13:03:37

De soesjes kun je heel goed ongevuld enkele dagen bewaren. Je kunt ze ook ongevuld invriezen. Gevuld kun je ze ook nog wel een dag bewaren, maar vers gevuld zijn ze het allerlekkerst!

Beantwoorden
Annelies 2018-02-06 13:31:00

Hi Rutger, zo goed als de soesjes bij mij ook de eerste keer lukten, zo slecht daarna. Ze wilden niet meer rijzen. Het de wanden van de soesjes waren dun. Ik heb het beslag goed laten garen: een bol in de pan en 'zweette'. Het beslag heb ik niet echt laten afkoelen bij het toevoegen van de eieren, maar van eerdere stolling van het ei was geen sprake. De oven was ook goed voorverwarmd. Wat ging er fout?

Beantwoorden
AN
Wim 2022-02-18 03:07:20

Gebruik koude eieren,niet op kamertemperatuur.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-02-11 17:51:15

Dat vind ik heel lastig om zo te zeggen. Weet je zeker dat je het goed en lang genoeg hebt laten garen?

Beantwoorden
Ineke 2018-05-06 10:29:16

Hallo, ben de soezen aan het bakken het resultaat kan ik over 15 min. Bekijken Haha.
Maar het deeg was erg dik, ik heb de dubbele hoeveelheid genomen en 8 eieren ik dacht moet dat laatste ei wel omdat er in de beschrijving staat pas laat het niet te dun worden nou de mijne wou de spuitzak niet uit Haha wat is er fout gegaan? Groetjes?

Beantwoorden
IN
Ineke 2018-05-06 11:05:29

Ze zijn perfect gelukt?en groot?mmmmm vulling wordt slagroom en aardbeien en chocolade er over wordt smullenn.
Bedankt Rutger voor het recept??

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-05-07 11:54:42

Geniet er van!

Beantwoorden
Chrit 2018-05-20 14:27:08

Bedankt voor de duidelijke omschrijving, de soezen zijn goed gelukt terwijl ik geen ervaren bakker ben met een onbetrouwbare oven. Trots op het resultaat! :)

Beantwoorden
CH
Marije 2018-05-31 10:00:54

Ik heb ze gemaakt en ze smaken vers in ieder geval al heerlijk!
Heb nu een lading in de diepvries geknikkerd, maar als je dat laat ontdooien, worden ze denk ik wat slap?
Heeft t dan zin om ze nog een klein tikje in de oven te geven, of dat vooral niet doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-03 15:04:57

Ze worden iets slapper, maar dat worden ze ook als de slagroom of andere vulling er een uurtje inzit. Je kunt ze voordat je ze gaat vullen altijd iets oppiepen in de oven om ze weer wat knapperiger te maken.

Beantwoorden
Petra 2018-06-16 14:38:35

Heerlijke soezen. Ik heb een elektische oven, hierdoor wel ovenstand lager zetten. 170 graden en maar 15 minuten bakken. Goed recept en erg lekker.

Beantwoorden
PE
Indra 2018-06-17 20:34:22

Ik heb vandaag de soezen gemaakt, ze waren geweldig gelukt, de reacties van familie was ook super geweldig.
Volgende week zondag geeft mijn zusje een bbq en ik ga ze zeker weer maken voor bij de koffie.
Bedankt Rutger voor het lekkere recept !!!

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-06-20 17:08:14

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Eline 2018-08-08 13:03:05

Als ik het deeg kook, wordt het eerst een bal, maar als ik het nog verder gaar, komt de boter eruit en krijgt het deeg een rare structuur. De soesjes rijzen ook niet enorm. Gaar ik het deeg te lang?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-08-13 00:06:44

Het hoort inderdaad een bal te worden. De boeter hoort er niet uit te komen, dat klinkt als te lang garen inderdaad.

Beantwoorden
Heidi 2018-09-04 16:44:09

Moet je voor het soezendeeg gezoute of ongezoute roomboter gebruiken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-09-16 13:26:41

Ongezouten boter, dat gebruik ik eigenlijk voor alle bakrecepten, tenzij er specifiek gezouten boter staat.

Beantwoorden
ANJE 2018-09-19 10:58:23

Super goed gelukt. Heb een heteluchtoven en de oven voorverwarmd op 200C. Soesjes erin en na 5 minuten temperatuur verlaagd naar 195C

Beantwoorden
AN
Wim 2022-02-18 03:01:23

Probeer de parijse methode,dat doe ik ook altijd. Verwarm de oven voor op max stand ca 250 graden. Zodra de soezen erin gaan zet je de oven uit. Wacht todat de soezen in omvang verdubbeld zijn en zet dan je oven weer aan. Ca 8 minuten voor einde baktijd ovendeur op een klein kiertje zetten. Temp ca 175 graden. Grote soezen ca 30 min kleine ca 22 minuten.

Beantwoorden
WI
gerard 2018-10-22 10:48:44

soesjes worden nog het zelfde gemaakt als 54 jaar geleden toen ik op de banketbakkers school zat de bns in voorhout daar maakte wij kaas en ham soesjes lekker jo

Beantwoorden
GE
astrid 2018-11-14 20:01:51

ha Ruter hoe veel boter en meel soezen r astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-11-19 14:39:14

Hallo astrid. Ik begrijp de vraag niet helemaal. Alle ingrediënten staan in de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Melissa 2018-12-17 21:05:05

Hoeveel dagen kan je dit uiterlijk bewaren? 3 tot 4 dagen of kunnen ze dan beter in de vriezer?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-12-19 09:27:30

De gebakken (ongevulde) soesjes zou ik invriezen, dan blijven ze het lekkerste!

Beantwoorden
gejah 2018-12-19 14:23:09

oventemperatuur?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-12-19 15:33:42

Die staat bij de laatste stap in het recept: 210 graden.

Beantwoorden
Agnes 2019-01-05 14:12:40

Zojuist gebakken en een uitstekend recept. Ook de uitleg over het beslag is informatief.
Heerlijk gebakken met de kleinkinderen.

Beantwoorden
AG
Rutger 2019-01-06 16:44:27

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
annemiek 2019-01-05 14:56:27

Super gelukt

Beantwoorden
AN
Nathan 2019-02-08 13:54:42

Ze waren erg lekker 😋

Beantwoorden
NA
Bart 2019-02-09 09:52:50

Hi Rutger,
De soezen barsten open helaas....
Ik heb een heteluchtoven. Zou de temp op 190gr moetem mss?

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-02-11 10:39:04

Bij een hetelucht oven kan het zijn dat je ze iets lager moet bakken. Heb je ook de mogelijkheid voor onder- en bovenwarmte? Dan zou ik ze daarmee bakken.

Beantwoorden
Caroline 2020-03-16 12:54:27

Wat voor temperatuur zou het beste zijn ?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-03-23 10:44:41

Dat verschilt per oven. Een tip is om voor een paar euro een oventhermometer te kopen, zo kun je goed controleren of de oven zo heet wordt als de bedoeling is.

Beantwoorden
Linda 2019-02-26 20:02:50

Super! En erg makkelijk eigenlijk. Halverwege de oven wat lager gezet. En werkt goed. 20 min. gebakken ( hetelucht oven)

Beantwoorden
LI
Ilse 2019-05-17 11:21:09

Welke bloem gebruik ik het best voor de soezen?

Beantwoorden
IL
Rutger 2019-05-21 14:03:14

Je kunt daar gewoon patentbloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Nicole 2019-10-30 12:55:51

Hoe groot moet ik de soesjes spuiten om kleine soesjes te krijgen? Ongeveer...?

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-11-04 09:13:46

In dit recept lees je hoe je slagroomsoesjes kunt maken: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/recept-slagroomsoesjes/

Beantwoorden
w.clason 2019-12-01 15:06:50

Hallo Rutger,
Alles gaat goed alleen worden de soezen wat hard.wat doe ik fout>
??

Beantwoorden
W.
Rutger 2019-12-08 11:55:26

Dat is helemaal niet fout, dat hoort zo. Wij kennen vooral zachte soezen omdat ze al een tijd gevuld zijn. Door de vulling wordt de soes zachter, maar versgebakken soezen mogen best knapperig zijn!

Beantwoorden
Jennie 2020-01-21 08:14:48

Kunnen de soesjes ingevroren worden? Bvd

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-01-21 16:12:38

Gebakken en ongevulde soesjes kunnen heel goed ingevroren worden.

Beantwoorden
Vereecken 2020-04-14 15:48:12

Welke bloem en welke boter gebruiken?????

Beantwoorden
VE
Rutger 2020-04-20 15:41:43

Boter is boter, de ongezouten versie. Verder kun je gewoon patent- of tarwebloem gebruiken.

Beantwoorden
Linda 2020-07-15 19:35:31

Heel makkelijk te maken

Beantwoorden
LI
Lisa 2020-10-19 16:24:23

ja dat vindt ik ook

Beantwoorden
LI
Lisa 2020-10-19 16:22:53

ik ben benieuwd of ze lukken net gebakken

Beantwoorden
LI
Thea 2020-11-20 12:02:05

Ben benieuwt of de soezen lukken

Wel makkelijk recept en goed uitgelegd

Beantwoorden
TH
taco wesselius 2020-12-30 09:15:17

Ik ben van plan ze te gaan bakken maar moet er geen bakmiddel in om ze te laten rijzen?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-12-30 09:23:04

De soezen rijzen doordat je de bloem gaart op het vuur, er hoeft verder geen rijsmiddel in.

Beantwoorden
Manoah Jansen 2020-12-30 20:15:35

Ben ik de enige of vinden meer mensen het te zout?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:40:31

Naar smaak kun je altijd minder zout gebruiken.

Beantwoorden
C 2021-01-02 13:50:52

Mijn oven kan op 215 en 200 zal ik dan 215 doen?

Beantwoorden
C
Rutger 2021-01-11 11:03:24

Zou ik doen ja!

Beantwoorden
Jolanda 2021-01-09 19:47:58

Hoeveel moorkoppen haal ik uit dit recept?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-11 10:11:05

Zo'n 12-16 stuks.

Beantwoorden
Steven 2021-01-26 13:34:28

Hoi!....tot twee maal dit recept gebruikt .....met een minder goed resultaat.....misvormde en ingezakte soezen.....,.mijn partner ging het eens beter doen,...uit het hoofd....wel met alleen 100 g water ,100 g boter , 100 g bloem en snuif zout ,..en 3 eitjes....resultaat was schitterend.....’’zonder’’ melk!!

Tja.....

Beantwoorden
ST
Annie 2021-02-18 11:49:54

Zo heb ik t ook gedaan.staan nu in de oven.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-01 11:44:59

Hoi. Melk wordt toegevoegd voor de glanzendheid en smaak van de soezen, maar het kan ook met alleen water. Dan worden ze steviger. Wel zou ik 200 ml water gebruiken, 100 klinkt als heel weinig.

Beantwoorden
Flore 2021-01-28 10:52:10

Gebruik je gewonen bloem of zelfrijzend bloem

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-02-01 11:36:55

Gewone bloem.

Beantwoorden
Vergauwen M 2021-02-10 14:19:15

Soezen zelf gebakken , recept is eenvoudig en snel klaar. Ik heb de soezen opengesneden,gevuld met ijs en overgoten met warme,zelfgemaakte chocoladesaus. Echt lekker 👍🤣

Beantwoorden
VE
saskia boysen 2021-04-16 19:54:31

Nog nooit zulke lekkere soesjes gemaakt😀

Beantwoorden
SA
Maan 2021-05-12 14:41:39

Mijn beslag was na 3 eieren veel te vloeibaar. Wat kan ik doen om dat te voorkomen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-17 09:35:49

Dan heb je de bloem waarschijnlijk niet lang genoeg gegaard. De volgende keer het deeg langer in de pan garen.

Beantwoorden
Mireille 2021-05-14 17:46:49

Welke bloem moet je gebruiken voor het soezendeeg?????

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-05-17 09:22:48

Je kunt daar patentbloem of tarwebloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Lieke 2021-05-22 16:41:00

Hoe spuit je het beste grote soezen? Als ik ze spuit krijg ik altijd van die rare vormen en niet mooi rond.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-31 10:51:39

Het is toch een kwestie van gelijkmatig mooie bollen spuiten van het deeg.

Beantwoorden
alie de roos 2021-06-09 13:44:02

ik doe het altijd met een ijs bol lepel werkt perfect.
dan krijg je mooie grote zoezen

Beantwoorden
AL
Jimmy 2021-06-14 07:24:25

Rutger is dit met zelfrijzende bloem of gewone patisseriebloem ?

Beantwoorden
JI
Rutger 2021-06-14 08:40:42

Dit is gewone bloem, patentbloem kan ook heel goed.

Beantwoorden
Michiel C. 2021-07-04 23:49:24

Hallo, ik heb de soezen gemaakt, maar ze zijn enorm groot geworden en helemaal in stukken gebarsten.
Hoe komt dit?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-06 08:43:49

Heb je hete lucht gebruikt? Volgende keer wellicht de oven iets lager zetten en/of de soezen iets kleiner opspuiten.

Beantwoorden
Nanda 2021-07-07 20:10:17

Top recept, meerdere malen gemaakt en lukken altijd ! Is er ook een boek waar dit recept in staat ?

Beantwoorden
NA
Michelle 2021-09-10 20:56:36

hoi Nanda, dit recept staat ook in de bakbijbel, ik kan hem zeker aanraden!
werkt makkelijker dan op internet alles opzoeken :)

Beantwoorden
MI
Bep 2021-09-01 06:37:51

Hallo Rutger

Ik heb danspasjes gebakken en ze zijn top... maar hoe kan je ze in de vriezer bewaren en hoelang

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-09-13 08:35:04

Wat zijn danspasjes precies :)?

Beantwoorden
Bep 2021-10-09 20:28:28

Hallo Rutger

Ik heb al vaker de soes genmaakt maar nu blijft mijn deeg best dik ook met 4 eieren hoe kan dat? Normaal lukken ze altijd maar nu ineens niet meer….

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-10-13 10:33:15

Heb je alles goed afgewogen? Of de bloem misschien te lang gegaard?

Beantwoorden
Dorien 2021-10-15 20:13:23

Ik heb bossebollen gemaakt en met de ijstang bolletjes gemaakt. Nu blijven het geen bollen meer maar splitsen ze in het midden. Het zijn nu 2 bergen met een dal😃. Hoe krijg ik mooie bollen??

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-10-18 08:32:03

Mijn ervaring is dat de bollen net wat mooier worden als je ze opspuit met een spuitzak met een glad spuitmondje van 1,5-2 centimeter.

Beantwoorden
Ineke 2021-10-31 11:54:00

Heb 2 keer geprobeerd soesen te maken met tarwebloem maar moet dat geen zelfrijzende zijn

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-11-01 09:02:15

Hoi. Het is echt gewone bloem die er voor nodig is, geen zelfrijzend bakmeel.

Beantwoorden
Jo 2021-11-21 10:01:06

Voor het eerst dit recept....en nog nooit zo mislukt!

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-25 14:40:17

Dat is heel jammer om te horen, wat ging er mis?

Beantwoorden
Rik 2021-11-26 09:24:01

Ik heb met dit recept echt prachtige soezen gekregen.

Beantwoorden
RI
Diane 2021-11-29 15:27:02

Mijn soezen lukken meestal prima als ik ze na de baktijd in de oven laat staan met de deur op n kiertje. Maar hoe doe je dat als je veel soezen wil bakken? 2 bakplaten in de oven heb ik geprobeerd, maar toen gaarde de bovenste plaat soezen sneller dan de onderste. Ik haalde de bovenste plaat eruit en liet de onderste plaat erin staan om verder te bakken. Helaas zakte de soezen die ik eruit had gehaald (de bovenste plaat dus) meteen in. Hoe kan ik veel soezen bakken zonder ze per plaat te bakken en af te laten koelen in de oven? Want dat zou betekenen dat ik per plaat de oven moet voorverwarmen, weer af laten koelen en weer opnieuw voorverwarmen voor de volgende plaat. Dat duurt wel erg lang en is ook niet echt energiezuinig.

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-11-30 13:30:39

Hoi. Met hete lucht kun je vaak meerdere lagen tegelijk bakken, maar het blijft lastig bij soezen. Je kunt ze wel iets langer laten bakken, zodat ze niet ook helemaal moeten afkoelen in de oven.

Beantwoorden
Rolanda 2021-12-18 22:13:22

Tijdens het garen splitste zich vet van de rest. Heb geprobeerd het deeg nog langer te garen, leek steeds erger te worden. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-21 08:04:13

Heb je goed geroerd? Ik durf niet te zeggen wat er mis ging.

Beantwoorden
Erik B. 2021-12-19 11:54:41

Goed blijven roeren en de temperatuur niet te hoog is vaak het devies. Ook de temperatuur niet te veel varieren. Pan met een goede dikke bodem helpt daarbij. Succes

Beantwoorden
ER
Alice 2021-12-20 19:58:24

Wat voor vulling doe je in de soezen behalve slagroom ??
Hoe maak ik mooi ronde soezen ipv die raar gevormde??

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-12-21 07:43:02

Je kunt de soezen ook vullen met banketbakkersroom, Zwitserse room, mousses, ijs en ga zo maaar door. Meer over soezen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bakhulp-soezen/

Beantwoorden
Guusje 2021-12-20 20:43:47

Net deze soezen gebakken, alleen toen ze uit de oven kwamen en afkoelde zakten ze in. Hoe kan ik dit voorkomen??

Beantwoorden
GU
Rutger 2021-12-21 07:42:12

De soezen moeten echt helemaal goudbruin gebakken zijn, anders zakken ze in na het bakken. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bakhulp-soezen/

Beantwoorden
ma 2021-12-21 04:17:16

mijn deeg word steeds dikker in plaats van dunner met het toevoegen van ieder ei hoe komt dat

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 07:40:49

Voeg je het ei wel toe als het deeg van het vuur af is?

Beantwoorden
ma 2021-12-24 01:35:36

ja het deeg is wel van het vuur af maar na even afkoelen (wat een nogal relatief begrip is) nog steeds we warm is hoe koud moet het zijn en ze scheuren ook open hoe komt dat ik heb in de reacties gelezen dat ze waarschijnlijk te dik waren nou heb ik verschillende diktes gemaakt en het klopt wel alleen de gene die niet gescheurd was ongeveer maar 3cm dik en niet hol terwijl ze bij de bakker veel dikker zijn(maar ik geef niet op)zoals Berry stevens placht te zeggen vooral doorgaan

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-24 09:07:54

Hi. Het hoeft echt maar een paar minuten af te koelen. Vooral niet te koud laten worden.

Beantwoorden
Arnoud 2021-12-28 12:50:05

Waar moet ik de bakplaat in de oven zetten ik heb hem in het midden geplaatst is dat correct?? Mvgr arnoud

Beantwoorden
AR
Rutger 2021-12-28 14:52:47

Hoi. Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Annick 2022-01-01 21:54:30

Ik heb 3 baksels geprobeerd en heb 3 keer een totaal ander resultaat gehad. Eerste keer waren ze niet gerezen, tweede keer waren ze redelijk ok, dus dacht dat ik het onder de knie kreek, dus dacht derde keer wordt perfect maar neen hoor, toen werden ze te groot barsten ze en zakten ze in😅 en toen waren mijn eieren op!

Beantwoorden
AN
Milou 2022-01-07 12:50:56

Dank je wel voor het fijne recept! Nog niet eerder zulke mooie soezen gemaakt, ik werd helemaal blij van het resultaat! De tweede keer heb ik alle soezen met natte vinger egaal rond gemaakt voor ze in de oven gingen en kwamen er bijna perfect rond uit! Nogmaals dank!!

Beantwoorden
MI
Greta van der Veen 2022-01-27 20:37:34

Ik heb me precies aan de hoeveelheden en instructie gehouden, maar het deeg was veel te vet, de boter werd niet goed opgenomen. Heb daarom zoveel mogelijk de gesmolten boter die in de pan met deeg bleef, weggegoten. Toen ging het eerst goed, maar na 2 eieren was het deeg bijna vloeibaar! Een groot fiasco!

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-01-31 19:32:30

Hoi. Het klinkt alsof je het deeg niet goed hebt laten garen op het vuur, waardoor de boter niet goed opgenomen is. Dat garen is ook echt nodig om er later voor te zorgen dat het deeg alle eieren op kan nemen.

Beantwoorden
Triki Bart 2022-01-29 20:37:57

Dank je Rutger voor de bereiding van dit voortreffelijk dessert! Eén vraagje nog Rutger, bak ik de soesjes op boterpapier? Heb dit reeds gedaan, maar ze blijven ellendig genoeg kleven aan het papier...is het dus raadzaam eerst het boterpapier met olijfolie in te strijken? Dank je indien je me op deze vraag een antwoordje geeft...

Bart...

Beantwoorden
TR
Rutger 2022-01-31 19:19:38

Hoi Bart. Boterpapier is volgens mij iets anders dan bakpapier. Gebruik de volgende keer bakpapier, daar zullen de soesjes niet aan blijven plakken.

Beantwoorden
Ans 2022-01-31 18:51:04

Kan dit ook met glutenvrij meel?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-31 19:07:55

Dit kun je zeker ook maken met een glutenvrije meelmix.

Beantwoorden
Eline 2022-02-03 20:58:43

Hoeveel soesjes kun je maken met deze hoeveelheid deeg?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-02-07 18:40:05

Dat ligt er natuurlijk wel aan hoe groot je ze maakt, maar van normale slagroomsoesjes kun je er 25-35 maken.

Beantwoorden
Wil 2022-02-26 20:47:20

De eerste poging ging goed. Alleen iets teveel ei, daardoor te dun. Bij de volgende 2 pogingen hetzelfde gedaan voor mijn gevoel. Maar het eerste ei werd al niet opgenomen.Ik kreeg geen egaal deeg. Wat kan er mis zijn gegaan? Te lang in de pan gegaard?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-03-01 09:16:28

Dat zou kunnen. Hoe lang heb je het laten garen? Zo'n 2 minuten op matig vuur is prima.

Beantwoorden
Ilka de Bont 2022-03-07 16:24:04

Hi Rutger,

Ik ga het proberen het ziet er makkelijk uit....

Beantwoorden
IL
Elise 2022-03-17 12:38:02

Ik denk dat ik dit vandaag maar eens ga maken

Beantwoorden
EL
Jacqueline 2022-03-29 15:40:13

Hallo vandaag voor het eerst geprobeerd alles ging goed alleen de soezen waren net schietschijven opnieuw gedaan en weer het zelfde geef het maar op

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-03-31 10:44:44

Heb je de bloem lang genoeg gegaard? En de soezen gebakken tot ze echt goudbruin waren?

Beantwoorden
Vissrr 2022-03-30 11:44:30

Kan je ook soezen maken in een muffin aparaat?

Beantwoorden
VI
Rutger 2022-03-31 10:37:47

Niet dat ik weet.

Beantwoorden
Juanita 2022-04-03 12:13:50

Hallo,

Ik heb al vaak geprobeerd om soezen te bakken. Maar nooit is het goed gelukt.
Het werden platte schijven of ze rezen wel maar waren niet gaar.

Met dit recept is het wel gelukt. Ongelooflijk nog nooit zo mooie soezen gemaakt. Hoog en gaar. Echt wauw.

Hoe kan dat toch....
Er waren 2 verschillen met eerdere pogingen.
Ten eerste het 2 a 3 minuten garen op het vuur. Had ik nog nooit gedaan
Tweede verschil de temp van de oven. Ook nog nooit zo hoog gezet.

Dus super tevreden en zeer goed
voor herhaling ❤

Beantwoorden
JU
Nanda 2022-04-03 15:33:26

Hoi Rutger,
Ook ik heb een raar resultaat.
Ik had 2 platen met soesjes...de onderste waren prachtig rond maar de onderkant te donker. De bovenste plaat waren beetje gebarsten..ze zijn gaar en kan ze gebruiken hoor maar vraag me af hoe dit komt
Groetjes

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-10 11:53:32

Heb je wel hete lucht gebruikt? Met onder- en bovenwarmte kun je geen twee platen tegelijk bakken in de oven.

Beantwoorden
Bianca 2022-04-14 12:26:41

Goede middag,

Ik wil graag de soezen gaan maken, maar uit recept wordt niet duidelijk of de oven op hete lucht of op onder- en bovenwarmte mier zetten.

Mvrgr. Bianca

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-04-21 10:15:45

Hoi. dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Gabriella 2022-04-22 13:02:51

Als ik de soesjes een dag van tevoren bakt hoe moet ik ze dan bewaren ,ik wil ze dan de dag erna vullen

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-04-25 09:47:49

Je kunt ze dan gewoon luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Shirley 2022-04-26 12:22:30

Hoi Rutger,

Wat word ik toch altijd blij van jouw recepten. Vrijdag de macarons gemaakt en nu staat de tweede bakplaat van de soezen in de oven. Vanavond de slagroom erin en het oranje glazuur, sprinkles en de kroontjes en vlaggetjes erop.
Topper

Beantwoorden
SH
Patricia 2022-05-13 16:11:52

Alleen jammer dat je het allemaal moet opeten.

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-05-02 08:35:20

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Joan 2022-07-11 17:11:02

Dag Rutger, op welke ovenstand bak jij je soesjes? Heeft hetelucht de voorkeur?
Hartelijke groeten,
Joan
Engels’Tuin

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-16 21:12:39

Hi! Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Linda 2022-07-21 17:17:52

Zojuist de eerste keer soesjes gebakken met soya melk en plantaardige boter. Als je de stappen goed volgt kan het gewoon niet mis gaan!

Beantwoorden
LI
Erika 2022-08-09 21:58:48

Voor het eerst soezen gebakken en met dit recept werden ze perfect! Met de stap voor stap beschrijving ging het heel makkelijk :)

Beantwoorden
ER
Inge 2022-08-22 00:42:59

Volgens mij moet de boter maar 50 gram zijn zo heb ik het altijd geleerd.

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-09-14 20:49:22

Er zijn meerdere recepten, maar zelf houdt ik altijd deze aan met gelijke delen van alles, net zoals meerdere banketbakkers dat doen.

Beantwoorden
Harriëtte 2022-11-02 14:10:03

kun je ook chocola in het deeg verwerken voor mooie bruine chocolade soezen?

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-11-19 09:53:22

Je zou wat cacaopoeder kunnen gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.