Wie wordt er niet blij van zelfgebakken pannenkoeken? Voor heel veel mensen is dit een favoriet gerecht en dat is ook te zien aan de statistieken op mijn site. Mijn pannenkoeken basisrecept is namelijk één van de meest gelezen recepten op mijn site. Steeds vaker krijg ik de vraag om recepten glutenvrij te maken. Met dit recept kun je glutenvrije pannenkoeken bakken. Ik gebruik voor deze glutenvrije pannenkoeken boekweit. Naast het feit dat boekweit geen gluten bevat geeft het de pannenkoeken ook een heerlijke rijke smaak. Natuurlijk kun je dit recept ook gebruiken voor alle bekende pannenkoekenvariaties; bak bijvoorbeeld kaas of uitgebakken spek mee in het beslag, of gebruik schijfjes appel of banaan om je pannenkoek extra lekker te maken. Met dit glutenvrije pannenkoeken recept kun je 8-12 pannenkoeken bakken.

Glutenvrije pannenkoeken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het pannenkoekenbeslag
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 225 gr boekweitmeel
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Glutenvrije pannenkoeken bakken

Doe de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg het boekweitmeel en het zout toe en klop met een garde of (hand)mixer met garde(s) tot een homogene massa. Voeg de overige melk toe en mix alles tot een glad beslag zonder klontjes.

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet wat beslag in de pan en verdeel het gelijkmatig door de pan te kantelen. Laat de glutenvrije pannenkoek op midden- hoog vuur bakken tot de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel om en bak ook de andere zijde. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Sonja 2020-10-21 09:19:19

Als je het beslag een half uurtje laat staan, voordat je gaat bakken, worden de pannenkoeken nog lekkerder!!!
Als variatie kan je in plaats 225 gram boekweitmeel, 150 gram boekweitmeel en 75 gram rijstebloem nemen.
De pannenkoeken worden dan wat krokanter en net zo lekker.
Rijstebloem is verkrijgbaar bij de toko.

Beantwoorden
SO
Rutger 2020-10-26 13:15:21

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Hella 2020-11-12 21:18:57

Hoi,

Kan dit recept ook met karnemelk ipv melk?

Groetjes,

Hella

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-16 08:42:59

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Wenche 2020-12-17 13:13:30

Vandaag gemaakt met kokosdrink in plaats van gewone melk, ook erg lekker

Beantwoorden
WE
Anne 2020-12-27 13:08:05

kun je melk ok vervangen voor water, ivm lactose intolerantie?

Beantwoorden
AN
Henk 2022-02-01 15:13:55

Wij gebruiken ammandel melk anne

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-12-30 09:44:55

Dat kan prima. Plantaardige melk zoals amandel of havermelk werkt ook heel goed.

Beantwoorden
Alexandra 2021-11-29 17:21:40

Voor extra lucht kun je de eieren splitsen en de witten eerst apart opkloppen, of een deel van de melk vervangen voor wat ijskoud bronwater met prik.
Als je ervan houdt de je pannenkoeken wat knapperige randjes hebben, vervang dan 50 Gr boekweit voor 50 Gr maizena en een tl bakpoeder.

Beantwoorden
AL
Rita 2022-03-02 17:12:37

Super bedankt!

Beantwoorden
RI
Elise 2022-06-01 17:59:45

voor hoeveel pannenkoeken is dit recept?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-06-06 09:26:35

Zoals in de tekst vermeld staat, voor 8-12 pannenkoeken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.