Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel (of gewone bloem)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • plantaardige olie
  • bloem, voor het werkblad

Met dit recept maak je heerlijke gestoomde broodjes. Je komt deze broodjes ook wel tegen onder andere namen, zoals Chinese lotusbroodjes, gua bao en bao buns. Hoe je ze ook noemt, ze zijn in elk geval heel leuk en lekker om te maken. Het bijzondere van deze broodjes is dat ze niet gebakken worden, maar dus gestoomd. Je kunt dat vergelijken met het deeg van een broodje bapao. Deze gestoomde broodjes kun natuurlijk je vullen met wat je maar lekker vindt, maar de versie met buiskpek is echt één van onze favorieten!

Dit recept heb ik samen gemaakt met Maarten van koken voor vrienden. De gestoomde broodjes nam ik voor mijn rekening en Maarten maakte de vulling van boterzacht buikspek. De komende tijd zul je vaker recepten tegenkomen waarin we bakken en koken in één recept combineren. Wil je de vulling van buikspek maken voor deze broodjes, check dan hier het recept!

Bapaomeel

Voor deze gestoomde broodjes hebben we bapaomeel gebruikt. Dat is extra fijn gemalen en gebleekte tarwebloem, dat perfect is om gestoomde broodjes mee te maken. Je vind deze bloem in de toko. Als je er niet aan kunt komen kun je ook gewone bloem gebruiken. De broodjes zullen dan net iets anders van structuur worden, maar zeker niet minder lekker!

Bereiding: Gestoomde broodjes

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 – 1 ½ uur rijzen.

Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Maak er bolletjes van en rol deze uit tot een ovaal deeglapje van een halve centimeter dik. Om te voorkomen dat het deeg plakt kun je wat bloem of extra olie gebruiken. Vet een eetstokje in met olie, leg deze in het midden van het deeg en vouw het deeg in de lengte dubbel over het stokje. Trek het stokje er voorzichtig uit en leg het deeg op een klein (op maat geknipt) stukje bakpapier. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water. Leg 4-5 broodjes (met het bakpapiertje eronder) in het stoommaandje en stoom de broodjes 8-12 minuten. Serveer de broodjes zo vers mogelijk.

Check hier het recept voor de buikspek en saus!

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Inge 2019-06-22 12:45:33

Kan je deze broodjes ook stomen in een stoomoven? Als dat kan op hoeveel graden stoom je dan de broodjes? Ze zien er in ieder geval heerlijk uit.
Gr. Inge

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-06-24 16:39:21

Dat lijkt mij geen probleem. Zelf heb ik geen ervaring met een stoomoven, maar ik zou zeggen op 100 graden.

Beantwoorden