Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 ml water (of 100 ml water en 100 ml melk)
  • 100 gr boter
  • 1 tl suiker
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 4 eieren

Een eclair is een langwerpige soes met een glazuurlaag en zachte vulling. De vulling is meestal banketbakkersroom, maar kan ook slagroom of cremeux zijn. Zelf eclairs maken klinkt misschien lastig, maar met dit recept tover je heerlijke eclairs op tafel. Wist je dat trouwens dat de eclair een Franse soes is en oorspronkelijk Pain Duchesse of Petite Duchesse heette? De nieuwere naam ‘eclairs’ is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het bliksemsnelle eten van deze gebakjes. Eclair is namelijk Frans voor bliksemschicht.

Variëren met eclairs

Voor dit eclair recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken, dus ook voor de lekkerste eclairs. Met de vulling van deze Franse soezen kun je variëren. Breng de banketbakkersroom bijvoorbeeld op smaak met koffie-extract voor mokka eclairs of gebruik deze chocolade banketbakkersroom als vulling voor heerlijke chocolade eclairs. Natuurlijk kun je de eclairs ook vullen met opgeklopte slagroom of met Zwitserse room. In de Franse patisserie kom je ook vaak eclairs tegen die gevuld zijn met een vruchtencremeux.

Hoe maak je de beste eclairs?

Soezendeeg dat enkel met water wordt gemaakt is iets steviger dan deeg dat met half water en half melk gemaakt is. Dat maakt het vullen en dopen van de eclairs net iets makkelijker. Met zowel water als melk in het soezendeeg worden de soezen iets zachter, maar ook iets mooier van kleur en rijker van smaak. Welke versie je gebruikt is aan jou! Gebruik als bloem een bloem met een hoog eiwitgehalte, zoals (Amerikaanse) patentbloem. Dat levert de mooiste soezen op.

Voor het opspuiten van de eclairs gebruik ik wegwerpspuitzakken en een gekarteld spuitmondje van 16 millimeter. Je kunt ook een glad spuitmondje gebruiken, maar gekarteld geeft net een mooier resultaat. Wil je gelijkmatige eclairs bakken, dan is een bakmatje voor eclairs een handig hulpmiddel. Heb je deze niet, dan kun je ook een deegsteker of deegkrabber van 11-13 centimeter gebruiken. Doop deze in de bloem en tik er vervolgens mee op een met bakpapier of een siliconen bakmatje beklede bakplaat. Het streepje bloem dat zo achterblijft is een handig hulpmiddel om de soezen op de juiste lengte te kunnen opspuiten. Met dit eclairs recept kun je 15-20 eclairs maken.

Tip: In plaats van het soezendeeg te bestrijken met ei kun je de opgespoten eclairs ook met wat bakspray bespuiten. Ze bakken dan ook heel mooi en gelijkmatig.

Zelf eclairs maken

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje of met bakpapier. Het soezendeeg maak je met behulp van het volgende stappenplan: soezendeeg how-to.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje met een doorsnede van 16 millimeter en spuit hiermee strepen van  11-13 centimeter op het bakpapier. De eclairs gaan nog rijzen, dus houd hierbij voldoende afstand. Eventuele opstaande puntjes kun je met een natte vinger platdrukken. Bestrijk het deeg vervolgens met losgeklopt ei.

Bak de eclairs in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Klop de banketbakkersroom los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5-7 millimeter. Maak met een scherp mesje 3 kleine gaatjes aan de onderkant van de eclairs en vul ze met de banketbakkersroom.

Doe voor de topping de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een steelpan en verhit dit al roerende op laag vuur tot een glanzend chocoladeglazuur voor je eclairs. Laat het niet te heet worden. Verdeel het glazuur over de eclairs en Bestrooi dit gelijk met het eetbare strooisel. Op de foto zie je deze gouden crunchy stukjes en deze crispy chocolade parels. Zet de eclairs nog kort in de koelkast, zodat de topping op kan stijven.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis.

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
B vd B 2021-07-03 16:52:14

Voor hoeveel eclairs is dit recept

Beantwoorden
B
Rutger 2021-07-06 08:52:52

Zoals in de tekst beschreven staat, voor 15-20 eclairs.

Beantwoorden
Stijnie 2021-06-26 18:55:52

Waarom staat er dat de bereidingstijd 30 u is? Is dat een typo of zit er rust- en afkoeltijd o.i.d bij?

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-06-27 12:36:22

Ai, dat moest 30 minuten zijn :) Dank voor je oplettendheid!

Beantwoorden
ankie 2021-06-25 15:56:35

Hoe kun je het beste de eclairs bewaren??? Bij mij zijn de soesjes al snel zacht.
Vriendelijke groet,
Ankie

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-27 12:43:27

Ze worden wel snel zacht, dat is normaal. Je kunt de eclairs na het bakken nog laten drogen in een oven van ongeveer 150 °C, daardoor blijven ze iets langer knapperig. Maar zodra de vulling erin gaat worden ze wel zacht door het vocht uit de vulling.

Beantwoorden
ankie 2021-06-27 17:24:38

Dank je wel.

Beantwoorden
AN
Thomas 2021-07-01 20:43:17

Soezen, dus ook eclairs, kun je ongevuld ook goed invriezen. Luchtdicht verpakken en laten ontdooien in een koele, zo droog mogelijke omgeving. Dan vullen en ze zijn bijna niet van vers te onderscheiden.

Beantwoorden
TH