- Voor de sloffenbodems
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter
- 100 gr suiker
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- Voor de spijsvulling
- 150 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
- ½ tot 1 ei
- Voor de aardbeienslofjes
- 1 recept banketbakkersroom
- 500-750 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
- poedersuiker, om te bestuiven
- Voor de slofjes met gekarameliseerde peer
- 1 recept banketbakkersroom
- 4-5 peren, geschild en in stukjes
- 25 gr boter
- 50 gr suiker
- kaneelpoeder of gemalen kardemom, naar smaak
- Voor de slofjes met mascarpone en bosvruchten
- 250 ml slagroom
- 70 gr suiker
- 250 gr mascarpone
- 150 gr bosvruchtenjam
- 350-450 gr verse bosvruchten, om te garneren
- Verder nodig
- boter of bakspray, om in te vetten
- 1 recept opgeklopte slagroom
Ik hou van sloffen! Het is echt één van mijn favoriete soorten gebak. Met dit recept bak je zelf mini-slofjes in drie verschillende varianten: met aardbeien, met gekarameliseerde peer en met mascarpone en bosvruchten. De hoeveelheden voor de topping zijn steeds voor de totale hoeveelheid mini-slofjes, dat zijn er zo’n 16. Wil je dus meerdere soorten, dan kun je de hoeveelheden voor de topping verminderen. Naast de drie genoemde slofsoorten kun je nog heel veel variëren, eigenlijk is iedere soort fruit wel lekker! Of wat denk je van deze karamelslof in het klein? En wil je het bakken nog makkelijker maken? Gebruik dan de sloffendeegmix van Molen de Hoop en/of roompoeder voor de banketbakkersroom.
De sloffenringen die ik voor dit recept heb gebruikt komen van Baktotaal Bouwhuis. Naast een ruim assortiment aan gewone sloffenringen hebben zij ook deze schattige bakringen voor mini-slofjes. Deze mini sloffen ga ik zeker vaker bakken, ze zien er geweldig uit, zijn heerlijk en waren vooral heel snel op (helaas!).
Wat is jouw favoriete slof? Of van welke slof zou je nog een recept willen hebben?
Bereiding: Mini-slofjes
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 5 millimeter dik. Druk met een sloffenringetje plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige sloffenringetjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de deegplakjes in de sloffenringen. Verdeel het spijsmengsel met behulp van een spuitzak over het midden van de deegplakjes. Zorg dat je de zijkanten vrijhoudt, zodat het deeg daar tijdens het bakken mooi kan rijzen. Bak de sloffenbodempjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
Voor de aardbeienslofjes
Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Bedek de room met de aardbeien, bestuif deze licht met poedersuiker en garneer de aardbeienslofjes met een toefje slagroom.
Voor de slofjes met gekaramelliseerde peer
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de perenstukjes, suiker en de kaneel of kardemon toe en meng alles door elkaar. Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur, tot deze goudbruin gekarameliseerd is. Laat de peer vervolgens afkoelen. Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de slofjes. Garneer het tot slot met een toefje slagroom.
Voor de slofjes met bosvruchten en mascarpone
Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop deze tot zachte pieken. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het geheel door. Het mengsel moet wat stevig zijn voordat je de jam toevoegt. Klop die jam er als laatste kort door. Verdeel het mascarponemengsel over de sloffenbodems, garneer het met de bosvruchten en spuit er tot slot een toefje slagroom op.
Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Sponk















