Ingrediëntenlijst
  • Voor de sloffenbodems
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de aardbeienslofjes
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 500-750 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • poedersuiker, om te bestuiven
  • Voor de slofjes met gekarameliseerde peer
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 4-5 peren, geschild en in stukjes
  • 25 gr boter
  • 50 gr suiker
  • kaneelpoeder of gemalen kardemom, naar smaak
  • Voor de slofjes met mascarpone en bosvruchten
  • 250 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr bosvruchtenjam
  • 350-450 gr verse bosvruchten, om te garneren

Ik hou van sloffen! Het is echt één van mijn favoriete soorten gebak. Met dit recept bak je zelf mini-slofjes in drie verschillende varianten: met aardbeien, met gekarameliseerde peer en met mascarpone en bosvruchten. De hoeveelheden voor de topping zijn steeds voor de totale hoeveelheid mini-slofjes, dat zijn er zo’n 16. Wil je dus meerdere soorten, dan kun je de hoeveelheden voor de topping verminderen. Naast de drie genoemde slofsoorten kun je nog heel veel variëren, eigenlijk is iedere soort fruit wel lekker! Of wat denk je van deze karamelslof in het klein? En wil je het bakken nog makkelijker maken? Gebruik dan de sloffendeegmix van Molen de Hoop en/of roompoeder voor de banketbakkersroom.

Mini-slofjes bakken

De sloffenringen die ik voor dit recept heb gebruikt komen van Baktotaal Bouwhuis. Naast een ruim assortiment aan gewone sloffenringen hebben zij ook deze schattige bakringen voor mini-slofjes. Deze mini sloffen ga ik zeker vaker bakken, ze zien er geweldig uit, zijn heerlijk en waren vooral heel snel op (helaas!).

Mini-slofjes bakken Mini-slofjes bakken

Wat is jouw favoriete slof? Of van welke slof zou je nog een recept willen hebben?

Mini-slofjes bakken

Bereiding: Mini-slofjes

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal  1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 5 millimeter dik. Druk met een sloffenringetje plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige sloffenringetjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de deegplakjes in de sloffenringen. Verdeel het spijsmengsel met behulp van een spuitzak over het midden van de deegplakjes. Zorg dat je de zijkanten vrijhoudt, zodat het deeg daar tijdens het bakken mooi kan rijzen. Bak de sloffenbodempjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Voor de aardbeienslofjes

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Bedek de room met de aardbeien, bestuif deze licht met poedersuiker en garneer de aardbeienslofjes met een toefje slagroom.

Voor de slofjes met gekaramelliseerde peer

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de perenstukjes, suiker en de kaneel of kardemon toe en meng alles door elkaar. Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur, tot deze goudbruin gekarameliseerd is. Laat de peer vervolgens afkoelen. Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de slofjes. Garneer het tot slot met een toefje slagroom.

Voor de slofjes met bosvruchten en mascarpone

Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop deze tot zachte pieken. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het geheel door. Het mengsel moet wat stevig zijn voordat je de jam toevoegt. Klop die jam er als laatste kort door. Verdeel het mascarponemengsel over de sloffenbodems, garneer het met de bosvruchten en spuit er tot slot een toefje slagroom op.

Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

Mini-slofjes bakken

Foto’s: Erik Sponk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (28)
Jessica Guichelaar 2021-09-16 12:53:19

Ze zijn heerlijk. Gister 16 kleine slofjes met aardbei gemaakt.
Ik vroeg me alleen af of de bodems met banketbakkersroom ook ingevroren kunnen worden. Kan dat?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-09-20 07:43:51

Bedoel je met meegebakken banketbakkersroom of opgespoten met banketbakkersroom? De bodempjes met een laagje meegebakken banketbakkersroom kun je na het bakken invriezen. De opgespoten banketbakkersroom kun je niet invriezen.

Beantwoorden
Mirjam de Jong 2021-09-04 13:57:57

Hallo Rutger,
Ik heb een vraagje,
Soms staat in recepten dat je de boter op kamer temperatuur moet mixen tot het romig is dan deeg kneden en gelijk gebruiken. Bij jou staat de boter ( koud of kamertemperatuur? Staat nergens) Kneden en dan in koelkast laten rusten. Wat voor verschil geeft dit? Op internet kan ik daar niks over vinden, misschien kun jij het uitleggen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-13 08:22:16

Hoi. De boter moet hier ook op kamertemperatuur zijn inderdaad, dat is het makkelijkst verwerken. Romig kloppen hoeft voor dit deeg niet, maar voor cake bijvoorbeeld wel. Het rusten zorgt ervoor dat je het deeg goed kunt uitrollen en dat het mooi bakt.

Beantwoorden
Gerard 2021-07-20 17:12:18

Hoe lang kan je de bodens goed houden en hoe

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-07-21 13:43:32

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur 2-3 dagen, in de vries (zonder topping) 2-3 maanden.

Beantwoorden
Jasmijn 2021-07-13 10:57:55

Hoi,

Ik zou graag de slofjes willen maken!
Welke bloem gebruik je voor dit recept? Tarwebloem of patentbloem?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-21 14:12:59

Je kunt gewoon tarwebloem gebruiken.

Beantwoorden
Liz 2021-06-20 14:27:42

Ik heb ze inmiddels al tig keer gemaakt, en vallen goed in de smaak. Echter; ik blijf het lastig vinden hoe lang ik ze moet bakken, ik ga vooral af op de kleur, maar dan zijn ze dus met regelmaat 3 dagen later (goed afgesloten bewaard!) niet met een vorkje te eten.
Kan ik daarin nog iets anders doen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:16:14

Bedoel je dat ze te hard zijn? Door de vulling worden ze ook weer zachter op den duur.

Beantwoorden
Mireille 2021-06-06 11:34:35

Kan ik in plaats van lichtbruine basterdsuiker ook donkere gebruiken. En is de hoeveelheid dan hetzelfde?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-06 12:54:10

Dat kan prima. Het deeg wordt dan iets donkerder. De hoeveelheid blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Mireille 2021-06-06 17:28:43

Bedankt voor de reactie. Nig een vraagje kun je het deeg voor het bakken ook invriezen om volgende week (na ontdooien) te bakken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-14 09:10:21

Dat kan zeker! De gebakken bodempjes (zonder topping, wel met meegebakken spijs) zijn ook heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Ingrid 2021-06-04 21:27:57

Vandaag de mini slofringen binnen gekregen en morgen ga ik ze maken ! Als ze smaken zoals ze er op de foto uitzien, dan kijk ik nu al uit naar morgenavond 🤗

Beantwoorden
IN
Ans 2021-05-02 11:32:45

Ik kan toch kano ringen vd slofjes gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-03 08:57:43

Dat kan zeker, ze worden dan wel iets smaller dan met de ringen voor minislofjes, maar het kan heel goed.

Beantwoorden
Francis 2021-04-21 17:21:19

Mango slofjes?

Beantwoorden
FR
Lynette 2021-02-17 14:39:04

Hoi Rutger
Zijn kano vormpjes en sloffen vormpjes hetzelfde?

Groetjes lynette

Beantwoorden
LY
Rutger 2021-02-21 09:22:27

Kanovormpjes zijn net iets smalle: https://www.bouwhuis.com/kano-ring-met-kraalrand-ovaal-90x35x30mm

Beantwoorden
Diny vab de Ploeg 2021-01-27 13:27:17

Dag Rutger,
Ik heb nog 4 bakringen met een diameter van 7,5 i.p.v.de slofjes,
kan ik deze er voor gebruiken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-02-01 11:39:38

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Sien 2020-12-31 13:42:03

Op welke hoogte moeten ze in de oven

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-01-11 11:33:13

Altijd in het midden in de oven. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Hélène 2020-06-20 14:52:41

hoi komt het dat mijn slofjes vrij hard worden?
ik heb ze al 2 minuten korter gebakken, dus 18 minuten.

Beantwoorden
Rutger 2020-06-30 14:32:16

Heb je met hete lucht gebakken? daar worden baksels vaak harder en droger van.

Beantwoorden
Michelle 2020-02-05 11:24:31

Als je bosvruchten slofjes maak en spuit hoelanf moet je ze opstijven kunnen ze in koelkast

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-02-11 12:55:19

Eigenlijk kun je ze gelijk na het opspuiten al serveren.

Beantwoorden
Laura 2019-09-21 19:52:01

Hi Rutger,

Als je een slof met banketbakkersroom wilt maken i.p.v. spijs.. gebruikje dan banketbakkersroom zoals je die ook opspuit als de slof gebakken is. Of voeg je dan wat extra's toe in de banketbakkersroom.

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-09-23 14:13:01

Hoi. Je gebruikt precies dezelfde banketbakkersroom.

Beantwoorden
Monique 2018-11-19 17:18:45

Hoi Rutger,

Kan ik de slofjes de dag voor gebruik opspuiten ?

Gr monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-11-26 11:31:40

Hoi! Dat kan, al zijn ze het lekkerste al je het de dag zelf doet.

Beantwoorden
Natascha 2018-10-13 17:23:46

dit recept ziet er heel goed uit ik wil ze ook gaan maken waar kan ik de tweede bakvorm kopen ???

alvast bedankt !

Natascha

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-10-15 10:22:37

Hoi! Alle vormpjes vind je op baktotaal.com

Beantwoorden
Eline 2018-05-09 14:48:00

Hoi rutger,

Wat is de maat van de mini-sloffenring van jou?
Die van bouwhuis zijn 11x4 is dat niet een beetje groot voor een 1persoonsgebakje?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-05-14 21:13:30

Dat zijn de mijne ook en voor mij is dat prima :) Het is een lekkere maat vind ik en in vergelijking met een moorkop of bavarois punt valt het formaat wel mee hoor.

Beantwoorden
Paula 2018-02-25 16:38:30

Hai Rutger, je aardbeienslof was hier een megasucces! Heerlijk! Ik vind deze kleintjes ook erg leuk! Ik wilde eens petitfours maken (3 cm doorsnee) met een sloffenbodem, maar heb geen idee hoe lang ik die dan moet bakken en op welke temperatuur. Ik probeerde het laatst, maar ze waren te slap. Heb jij toevallig enig idee? Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-02-26 10:33:46

Hoi! Voor petit fourtjes rol je het deeg tot 5-6 mm uit en bak je ze 14-18 minuten.

Beantwoorden
Annie 2017-11-22 19:44:45

Hallo Rutger
Kan je ook een muffin bakvorm gebruiken ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-27 07:54:37

Dat kan. Vet de vormpjes dan wel goed in om er zeker van te zijn dat de bodempjes er goed uit komen.

Beantwoorden
Annie 2017-11-28 17:55:32

Hallo Rutger
Heb ze gebakken in de muffins vorm.
Dat gaat prima . Ze Zijn wel wat kleiner uitgevallen .
Erg lekker .bedankt .
Annie

Beantwoorden
AN
Chantal 2017-10-30 18:31:51

Hi rutger! Voor hoeveel mini slofjes is dit recept?

Op de foto zie ik er 8, je maakt topping voor 16? Ben het even kwijt.

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-11-02 12:14:24

Klopt. Het recept is voor 16, maar dat werd een beetje teveel op de foto. Vandaar dat er slechts 8 op de foto staan.

Beantwoorden
Joyce 2017-10-16 19:38:36

De slofjes zijn top! Heb ze gemaakt en iedereen was helemaal tevreden. Ga ze snel weer maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Nu is mijn vraag hoe lang van te voren kan ik de slofjes bodems maken? Kan dit ook een dag of 2 dagen van te voren? En later opspuiten.
En kun je de slofjes bodems ook invriezen?
Alvast bedankt voor het antwoord ☺️

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-17 10:55:41

Hoi! Wat leuk om te horen! Je kunt ze prima 2 dagen van tevoren maken. Als je ze luchtdicht verpakt gaat dat heel goed. En de bodempjes invriezen gaat ook goed. Zo kun je ze extra lang van tevoren maken. Wel zo makkelijk!

Beantwoorden
Joyce 2017-10-17 13:58:05

Super bedankt voor je antwoordt! Ga ik dat zeker proberen ☺️ En ze zullen hier nog vaak op tafel komen!

Beantwoorden
JO
Aukje 2017-10-02 12:13:41

Gebruik je deze hoeveelheid (12 mini's) bodem ook voor een grote slof? En welke maar grote slof zou je adviseren?

Beantwoorden
AU
Rutger 2017-10-02 13:07:18

Hoi Aukje. Het recept voor een grote slof vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/

Beantwoorden
Simone 2017-09-30 00:04:30

Voor hoeveel grote sloffen of kleine slofjes is dit recept?

Beantwoorden
SI
Arja 2017-09-29 19:15:02

Wat een leukerds, mij lijkt een versie met pompoen wel wat, en cranberry voor de kerst.Kan je daar wat leuke slofjes van maken? :-)

Beantwoorden
AR
Tessa 2017-09-29 18:52:13

Hey Rutger, kan je in dit recept ook onrijpe peren gebruiken?

Beantwoorden
TE
Cor 2017-09-29 11:32:12

Hoi Rutger,

Leuk idee, welke maat ringen gebruik je?

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-10-02 13:13:18

Ik heb deze ringetjes gebruikt: https://www.bouwhuis.com/sloffenring-rvs-mini-11x5x4cm

Beantwoorden
Cor 2017-10-02 13:56:28

Dank je wel, zijn besteld!

Beantwoorden
CO
Rianne 2017-09-29 06:49:51

Hoi Rutger,

Wat een schattige slofjes!
Ik ben wel benieuwd wat het grote recept is, voor 2 sloffen.
En ik heb in de vakantie een slof geproefd:
Bodem van koekjesdeeg met laagje amandelspijs
Kwark en vers fruit met laagje gelei.
Heb je voor de kwark een recept?

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-10-02 13:15:27

Het recept voor een grote slof vind je onder andere hier: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/ Het recept voor de kwarkulling heb ik (nog) niet.

Beantwoorden