Ingrediëntenlijst
  • Voor de sloffenbodems
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de aardbeienslofjes
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 500-750 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • poedersuiker, om te bestuiven
  • Voor de slofjes met gekarameliseerde peer
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 4-5 peren, geschild en in stukjes
  • 25 gr boter
  • 50 gr suiker
  • kaneelpoeder of gemalen kardemom, naar smaak
  • Voor de slofjes met mascarpone en bosvruchten
  • 250 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr bosvruchtenjam
  • 350-450 gr verse bosvruchten, om te garneren

Ik hou van sloffen! Het is echt één van mijn favoriete soorten gebak. Met dit recept bak je zelf mini-slofjes in drie verschillende varianten: met aardbeien, met gekarameliseerde peer en met mascarpone en bosvruchten. De hoeveelheden voor de topping zijn steeds voor de totale hoeveelheid mini-slofjes, dat zijn er zo’n 16. Wil je dus meerdere soorten, dan kun je de hoeveelheden voor de topping verminderen. Naast de drie genoemde slofsoorten kun je nog heel veel variëren, eigenlijk is iedere soort fruit wel lekker! Of wat denk je van deze karamelslof in het klein? En wil je het bakken nog makkelijker maken? Gebruik dan de sloffendeegmix van Molen de Hoop en/of roompoeder voor de banketbakkersroom.

Mini-slofjes bakken

De sloffenringen die ik voor dit recept heb gebruikt komen van Baktotaal Bouwhuis. Naast een ruim assortiment aan gewone sloffenringen hebben zij ook deze schattige bakringen voor mini-slofjes. Deze mini sloffen ga ik zeker vaker bakken, ze zien er geweldig uit, zijn heerlijk en waren vooral heel snel op (helaas!).

Mini-slofjes bakken Mini-slofjes bakken

Wat is jouw favoriete slof? Of van welke slof zou je nog een recept willen hebben?

Mini-slofjes bakken

Bereiding: Mini-slofjes

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal  1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 5 millimeter dik. Druk met een sloffenringetje plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige sloffenringetjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de deegplakjes in de sloffenringen. Verdeel het spijsmengsel met behulp van een spuitzak over het midden van de deegplakjes. Zorg dat je de zijkanten vrijhoudt, zodat het deeg daar tijdens het bakken mooi kan rijzen. Bak de sloffenbodempjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Voor de aardbeienslofjes

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Bedek de room met de aardbeien, bestuif deze licht met poedersuiker en garneer de aardbeienslofjes met een toefje slagroom.

Voor de slofjes met gekaramelliseerde peer

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de perenstukjes, suiker en de kaneel of kardemon toe en meng alles door elkaar. Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur, tot deze goudbruin gekarameliseerd is. Laat de peer vervolgens afkoelen. Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de slofjes. Garneer het tot slot met een toefje slagroom.

Voor de slofjes met bosvruchten en mascarpone

Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop deze tot zachte pieken. Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop het geheel door. Het mengsel moet wat stevig zijn voordat je de jam toevoegt. Klop die jam er als laatste kort door. Verdeel het mascarponemengsel over de sloffenbodems, garneer het met de bosvruchten en spuit er tot slot een toefje slagroom op.

Dit bericht is gesponsord door Baktotaal Bouwhuis

Mini-slofjes bakken

Foto’s: Erik Sponk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Monique 2018-11-19 17:18:45

Hoi Rutger,

Kan ik de slofjes de dag voor gebruik opspuiten ?

Gr monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-11-26 11:31:40

Hoi! Dat kan, al zijn ze het lekkerste al je het de dag zelf doet.

Beantwoorden
Natascha 2018-10-13 17:23:46

dit recept ziet er heel goed uit ik wil ze ook gaan maken waar kan ik de tweede bakvorm kopen ???

alvast bedankt !

Natascha

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-10-15 10:22:37

Hoi! Alle vormpjes vind je op baktotaal.com

Beantwoorden
Eline 2018-05-09 14:48:00

Hoi rutger,

Wat is de maat van de mini-sloffenring van jou?
Die van bouwhuis zijn 11x4 is dat niet een beetje groot voor een 1persoonsgebakje?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-05-14 21:13:30

Dat zijn de mijne ook en voor mij is dat prima :) Het is een lekkere maat vind ik en in vergelijking met een moorkop of bavarois punt valt het formaat wel mee hoor.

Beantwoorden
Paula 2018-02-25 16:38:30

Hai Rutger, je aardbeienslof was hier een megasucces! Heerlijk! Ik vind deze kleintjes ook erg leuk! Ik wilde eens petitfours maken (3 cm doorsnee) met een sloffenbodem, maar heb geen idee hoe lang ik die dan moet bakken en op welke temperatuur. Ik probeerde het laatst, maar ze waren te slap. Heb jij toevallig enig idee? Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-02-26 10:33:46

Hoi! Voor petit fourtjes rol je het deeg tot 5-6 mm uit en bak je ze 14-18 minuten.

Beantwoorden
Annie 2017-11-22 19:44:45

Hallo Rutger
Kan je ook een muffin bakvorm gebruiken ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-27 07:54:37

Dat kan. Vet de vormpjes dan wel goed in om er zeker van te zijn dat de bodempjes er goed uit komen.

Beantwoorden
Annie 2017-11-28 17:55:32

Hallo Rutger
Heb ze gebakken in de muffins vorm.
Dat gaat prima . Ze Zijn wel wat kleiner uitgevallen .
Erg lekker .bedankt .
Annie

Beantwoorden
AN
Chantal 2017-10-30 18:31:51

Hi rutger! Voor hoeveel mini slofjes is dit recept?

Op de foto zie ik er 8, je maakt topping voor 16? Ben het even kwijt.

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-11-02 12:14:24

Klopt. Het recept is voor 16, maar dat werd een beetje teveel op de foto. Vandaar dat er slechts 8 op de foto staan.

Beantwoorden
Joyce 2017-10-16 19:38:36

De slofjes zijn top! Heb ze gemaakt en iedereen was helemaal tevreden. Ga ze snel weer maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Nu is mijn vraag hoe lang van te voren kan ik de slofjes bodems maken? Kan dit ook een dag of 2 dagen van te voren? En later opspuiten.
En kun je de slofjes bodems ook invriezen?
Alvast bedankt voor het antwoord ☺️

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-17 10:55:41

Hoi! Wat leuk om te horen! Je kunt ze prima 2 dagen van tevoren maken. Als je ze luchtdicht verpakt gaat dat heel goed. En de bodempjes invriezen gaat ook goed. Zo kun je ze extra lang van tevoren maken. Wel zo makkelijk!

Beantwoorden
Joyce 2017-10-17 13:58:05

Super bedankt voor je antwoordt! Ga ik dat zeker proberen ☺️ En ze zullen hier nog vaak op tafel komen!

Beantwoorden
JO
Aukje 2017-10-02 12:13:41

Gebruik je deze hoeveelheid (12 mini's) bodem ook voor een grote slof? En welke maar grote slof zou je adviseren?

Beantwoorden
AU
Rutger 2017-10-02 13:07:18

Hoi Aukje. Het recept voor een grote slof vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/

Beantwoorden
Simone 2017-09-30 00:04:30

Voor hoeveel grote sloffen of kleine slofjes is dit recept?

Beantwoorden
SI
Arja 2017-09-29 19:15:02

Wat een leukerds, mij lijkt een versie met pompoen wel wat, en cranberry voor de kerst.Kan je daar wat leuke slofjes van maken? :-)

Beantwoorden
AR
Tessa 2017-09-29 18:52:13

Hey Rutger, kan je in dit recept ook onrijpe peren gebruiken?

Beantwoorden
TE
Cor 2017-09-29 11:32:12

Hoi Rutger,

Leuk idee, welke maat ringen gebruik je?

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-10-02 13:13:18

Ik heb deze ringetjes gebruikt: https://www.bouwhuis.com/sloffenring-rvs-mini-11x5x4cm

Beantwoorden
Cor 2017-10-02 13:56:28

Dank je wel, zijn besteld!

Beantwoorden
CO
Rianne 2017-09-29 06:49:51

Hoi Rutger,

Wat een schattige slofjes!
Ik ben wel benieuwd wat het grote recept is, voor 2 sloffen.
En ik heb in de vakantie een slof geproefd:
Bodem van koekjesdeeg met laagje amandelspijs
Kwark en vers fruit met laagje gelei.
Heb je voor de kwark een recept?

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-10-02 13:15:27

Het recept voor een grote slof vind je onder andere hier: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/ Het recept voor de kwarkulling heb ik (nog) niet.

Beantwoorden