- Voor de chocolade cupcakes
- 190 gr bloem
- 220 gr fijne suiker
- 40 gr cacaopoeder
- 1½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 115 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr zure room
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 1½ tl vanille-extract
- 75 pure chocolade, gehakt
Een goed recept voor chocolade cupcakes is onmisbaar. Deze chocolade cupcakes zijn heel makkelijk om te maken en vol van smaak. De fijne smaak komt onder andere doordat er zowel cacaopoeder als gehakte chocolade door het cakebeslag gaat. Dat zorgt voor een heerlijke intense chocoladesmaak. Na het bakken kun je de cakejes op verschillende manieren afwerken. Bestrijk ze bijvoorbeeld met een laag ganache, garneer ze met een toef chocolade-botercrème of maak juist een mooie swirl met frambozen botercrème. Allemaal superlekker en feestelijk. Om het helemaal af te maken kun je de cupcakes nog garneren met wat chocoladeschaafsel, stukken karamelschots , cocaonibs of verse frambozen. Bak je liever naturel cupcakes? Check dan hier mijn vanille cupcakes recept.

Bereiding: Chocolade cupcakes
Bekleed een cupcakevorm met papieren caises en verwarm de oven voor op 175 °C.
Doe de bloem, suiker, het cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de boter, zure room, het ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en mix alles in ongeveer 1 minuut tot een gladde massa. Meng tot slot de stukjes gehakte chocolade door het cupcakebeslag.
Vul de papieren vormpjes me behulp van een ijslepel voor 2/3 met het beslag en bak de cupcakes in 21-27 minuten gaar. Haal de chocolade cupcakes na het bakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk












