Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 275 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 300 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 30 gr walnoten, in stukjes gebroken

Zelf carrot cake maken

Een taart met wortel klinkt misschien gek, maar het is onwijs lekker. Met dit basisrecept maak je de beste worteltaart. De geraspte wortel zorgt namelijk voor een heerlijk smeuïge carrot cake. Deze simpele carrot cake is gevuld met rozijnen en walnoten. Maak de taart af met een carrot cake topping van fris roomkaasglazuur. Deze topping smaakt heerlijk bij de smeuïge carrot cake.

Ben je op zoek naar een extra feestelijke carrot cake topping? Kijk dan hier hoe je zelf worteltjes van marsepein of fondant kunt maken!

Wist je dat: we in Nederland carrot cake ook wel worteltaart en worteltjestaart noemen. Hoe noem jij deze lekkernij?

Voor dit worteltaart recept gebruik je een ronde springvorm van 24 centimeter. Wil je mooie vierkante stukken snijden van de worteltaart? Gebruik dan een hoge vierkante vorm van 20-22 centimeter. Je maakt met dit recept carrot cake voor 10-12 personen.

Worteltaart recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Worteltaart maken

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit ongeveer 3 minuten door met een (hand)mixer met garde(s). Voeg de eieren toe en mix alles nog kort door. Doe daarna de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer het door. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en gebroken walnoten door het carrot cake beslag.

Worteltaart bakken

Schep het beslag in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55 tot 65 minuten. Test of de worteltaart gaar is met behulp van een satéprikker. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de taart gaar. Laat de worteltaart afkoelen in de vorm.

Topping worteltaart maken

Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom. Mix dit enkele minuten met een handmixer met gardes, totdat je een romig glazuur hebt. Bestrijk de afgekoelde carrot cake met het glazuur. Strooi tenslotte wat gebroken walnoten over de carrot cake topping.

Tip: vervang de walnoten voor pistachenoten of maak een carrot cake met banaan en walnoten. Wat mag er niet ontbreken in jouw carrot cake recept?

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Tamara 2020-11-16 03:13:38

Hi Rutger!

Vandaag de cake gebakken, maar.....na 30 min. keek ik even en heel de bovenkant was verbrand!!! :(
Gelijk eruit gehaald en de bovenkant eraf gehaald.
Gelukkig hebben we er nog van kunnen genieten, erg lekker!
Ik begrijp dus niet dattie zo verbrand is.
Ik zie trouwens vergelijkbare recepten van carrot cake met bv een baktijd van ongeveer 30 min. ook op 180 gr of een baktijd van ongeveer 60 min. op 150 gr.
Het verschilt wel erg veel van elkaar, hoe kan dit?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-11-16 08:28:52

Hoi Tamara. Dat is heel gek. Het lijkt erop dat je oven veel heter was. 180 graden klopt wel echt. Heb je met hete lucht gebakken? Dat zorgt er vaak voor dat de buitenkant veel donkerder wordt. Anders is het wellicht eens handig om een losse oventhermometer voor een paar euro te kopen, om te checken of je oven niet veel heter wordt dan dat je instelt.

Beantwoorden
Ca 2020-11-15 13:17:14

Hoi Rutger,
In welk boek van jou staat dit recept voor worteltaart?
Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-11-16 08:31:56

Hoi. Die staat ook in mijn nieuwste boek: Rutger bakt de 100 allerbeste recepten.

Beantwoorden
henni van dijk 2020-11-02 12:41:53

Hee Rutger, vandaag de herkansing van je worteltaart. Ik ben geen handige bakkerd, dus de eerste keer ging het fout, toen ik de taart in de oven zette, zag ik het bakje met de suiker nog op tafel staan ha ha. Deeg terug in de deegkom en alsnog de suiker toegevoegd, en weer in de oven. De smaak was geweldig! Vandaag dus nog een keer. Ik heb hem met five spice ipv speculaaskruiden gemaakt, en een klein beetje extra kaneel toegevoegd. Benieuwd hoe het er straks uit ziet en vooral hoe de taart smaakt!

Beantwoorden
HE
Rita 2020-09-16 09:05:36

Hallo Rutger,

Kan ik de taart ook in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-09-21 12:34:04

Dat kan heel goed! Wel zou ik het roomkaasglazuur er pas op doen als de taart ontdooid is.

Beantwoorden
Geraldien 2020-06-15 19:38:36

Dank voor het recept. Ik vond 225 gram suiker wel genoeg, en 60 gram poedersuiker door de topping. De rozijnen heb ik weggelaten, en 25 gram extra walnoten gebruikt. Omdat ik geen speculaas kruiden had heb ik 2 tl kaneel, mispunt witte peper, koriander en heel weinig kruidnagel poeder gebruikt. Dus behoorlijk mijn eigen draai, vond 50 minuten in de oven ook wel genoeg. Oja, en ik had zelfrijzend bakmeel IPV bloem en bakpoeder. Hahaha. Maar toch jouw recept als basis.

Beantwoorden
GE
Eric 2020-06-05 09:56:18

Hoe lang blijft de cake met de roomkaasglazuur goed?

Beantwoorden
ER
Rutger 2020-06-20 12:22:45

In de koelkast zeker 4-5 dagen.

Beantwoorden
Cecile 2020-05-13 13:44:56

Héérlijk!

Beantwoorden
CE
Nannev 2020-05-04 20:25:56

Top recept!
De 2e taart in m’n leven gemaakt en het was direct raak. Ik heb 150 gr. wortels gebruikt ipv 300 omdat ik dacht dat het teveel zou zijn, maar zou de volgende keer toch de 300 nemen :-)
Bedankt!

Beantwoorden
NA
Marian 2020-04-26 17:47:16

I.v.m. de sociale beperkingen door de Corona nu weinig aanloop, dus een kleine carrotcake net de helft van de ingrediënten in een bakvorm van 20 cm in 35 minuten gebakken. Hij is heerlijk geworden 😁

Beantwoorden
MA
Yasmine 2020-04-14 19:58:46

Hoi Rutger, bedankt voor het delen van dit recept! Ik ga hem deze week nog maken, maar nu vroeg ik mij af of ik ook arachideolie kan gebruiken ipv de zonnebloemolie? Alvast bedankt groetjes

Beantwoorden
YA
Rutger 2020-04-20 15:40:37

Dat kan prima!

Beantwoorden
Elin 2020-04-09 11:16:15

Je bent er laat bij met dit recept, iedereen kent carrot cake natuurlijk al lang. Ik zou het zo fijn vinden als je ook wat proces foto's zou delen, maakt de boel net wat leuker om te lezen. Zeker tussen alle reclame die wel met foto's werkt. Verder ga ik van he weekend hiermee aan de slag. Ben benieuwd hoe dit recept zich houdt naast alle anderen.

Beantwoorden
EL
Martine 2020-04-10 15:48:48

Nou Elin dat is inderdaad laat, heel goed dat je dat benoemt. Ik zag op deze site zelfs een recept voor appeltaart, alsof iedereen dat nog niet kent. En zelfs daar ook reclamefoto's, heel gek...

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:42:23

Grappig dat je dat zegt. Appeltaart is één van de meest bezochte recepten, dus blijkbaar kent nog niet iedereen die. En zoals gezegd, om de tijd die ik in mijn site, recepten en foto's steek te kunnen betalen zijn advertenties nodig om ergens inkomsten uit te halen.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:41:06

Hoi. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten carrot cake en is elk recept weer anders. Dit is mijn favoriet. De reclame is nodig om al mijn tijd die ik in de site steek ook enigszins betaalbaar te maken. Een video waarin ik de carrot cake maak vind je hier www.grando.nl/rutgerbakt

Beantwoorden
Manja 2020-04-08 22:20:03

Beste Rutger,

Kun je dit recept gebruiken om cupcakes mee te maken en hoe lang moeten ze dan in de oven.

Groetjes Manja

Beantwoorden
MA
Martine 2020-04-10 15:51:45

Ja cupcakes gaat heel goed! Ik bak ze ongeveer 20 minuten, maar check even met een prikker of ze gaar zijn omdat ovens best veel van elkaar verschillen.

Beantwoorden
MA
Bettina 2020-11-12 10:17:13

Hoeveel cupcakes haal je uit dit beslag?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-11-16 08:45:03

Dat heb ik nooit geprobeerd. Wel heb ik ook een recept voor carrot cupcakes: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/cupcake/recept-makkelijke-carrot-cupcakes-clementine/

Beantwoorden
Marieke 2020-04-08 13:57:44

Dit weekend toevallig de carrot cake uit het cakeboek gemaakt (bijna hetzelfde maar wat kleiner ;-) ). Wat een heerlijke, smeuige cake, totaal niet droog. Een grote twijfelaar over wortelcake is hier om!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:52:44

Heel leuk om te horen! Geniet er nog vaak van!

Beantwoorden