Ingrediëntenlijst
  • Voor een cakevorm van 25 centimeter
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor een cakevorm van 30 centimeter
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Zelf cake bakken? Cake is voor de meeste thuisbakkers één van de populairste baksels. Dit cake recept verveelt nooit en je kunt er eindeloos veel verschillende smaken en vormen aan geven. Toch moet je het bakken van een cake niet onderschatten. Een goed gebakken cake vraagt de nodige kennis en ervaring. Maar met dit basisrecept voor cake en een beetje liefde en geduld maak je de perfecte cake!

Welke smaken voeg jij graag toe?

Bereiding: Cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Kijk hier voor bakhulp bij cakeproblemen!

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen