- Voor de koekjes
- 5 eiwitten
- ¼ tl zout
- 170 gr suiker
- 140 gr amandelmeel
- 60 gr poedersuiker
- 35 gr bloem
- 60 gr amandelschaafsel
- Voor de vulling
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 40 gr poedersuiker
- ¼ (150 gr) recept banketbakkersroom
- 1½ el likeur, naar keuze, optioneel (bijvoorbeeld koffie- of amandellikeur)
- Verder nodig
- 250 gr pure chocolade, getempereerd
Bokkenpootjes: een echt oud-Hollands koekje, maar nog steeds razend populair. Het is niet zo gek dat veel mensen gek zijn op deze koekjes, ze zijn maar lastig te weerstaan. Heerlijk voor bij de koffie of thee, of gewoon als koekje tussendoor. Zelfgemaakte bokkenpootjes zijn mijn favoriet, ze zijn veel lekkerder dan wanneer je ze in de supermarkt koopt. En gelukkig is zelf bokkenpootjes maken heel leuk en helemaal niet zo moeilijk als je dit recept gebruikt.
Je maakt ongeveer 30 van deze heerlijke koekjes met dit bokkenpootjes recept. Dat lijkt misschien veel, maar hier thuis zijn ze zo op!
Bij mij houden de koekjes het dus nooit lang vol, maar je kunt ze ongeveer 4-5 dagen bewaren. Je kunt de bokkenpootjes het beste bewaren in de koelkast. Haal ze ongeveer een half uur voor het serveren uit de koelkast, dan zijn ze het lekkerst.
Wat zijn bokkenpootjes?
De meeste mensen kennen deze lekkere bokkenpootjes wel, maar wat zijn het precies voor koekjes? Bokkenpootjes bestaan uit twee amandelkoekjes (ook wel amandelschuimpjes of -meringues genoemd) met een heerlijke crème in het midden en de uiteinden van het koekje hebben een lekker krokant laagje van chocolade.
De bokkenpoot is een echt oud-Hollands koekje en is volgens de verhalen halverwege de 19e eeuw bedacht door een bakker in Tuitjenhorn, in opdracht van een dominee. Het koekje zou symbool staan voor de duivel en door dit koekje te eten, zou je de overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals. Of dit nu de echte oorsprong is van de bokkenpoot of niet: deze smakelijke koekjes zijn ontzettend leuk om zelf te maken én heel lekker om vervolgens zelf op te eten!
Welke vulling voor bokkenpootjes?
De traditionele bokkenpootjes waren gevuld met ouderwetse abrikozengelei, maar tegenwoordig worden bokkenpootjes vooral met een vulling van botercrème gegeten. De vulling die ik in dit bokkenpootjes recept heb gebruikt, is een rijke botercrème met een scheutje likeur voor een extra lekkere smaak.
Wil je eens wat anders proberen? Je kunt de bokkenpootjes ook vullen met een (op smaak gebrachte) ganache, zoals ik heb gedaan bij deze pistache bokkenpootjes of bokkenpootjes met sinaasappel.
Getempereerde chocolade voor bokkenpootjes
Ook bij zelfgemaakte bokkenpootjes mag een laagje chocolade aan de uiteinden van de koekjes natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hiervoor het beste getempereerde chocolade gebruiken in plaats van gewone gesmolten chocolade. Door de chocolade te tempereren, stolt het beter én je krijgt een knapperig en glanzend resultaat. In mijn artikel over stap voor stap chocolade tempereren leg ik uit wat tempereren precies is en hoe je dit zelf doet met behulp van een marmeren plaat. Voor een snellere en makkelijkere optie kun je ook mijn artikel over tempereren in de magnetron gebruiken.
Stap voor stap bokkenpootjes maken – Recept
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Amandelkoekjes maken voor bokkenpootjes
Doe het eiwit met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Meng in een andere kom het amandelmeel, de poedersuiker en de patentbloem. Spatel dit mengsel beetje bij beetje door het opgeklopte eiwit en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.
Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 60 staafjes van ongeveer 6 centimeter lang. Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Bestrooi de staafjes met de geschaafde amandelen en bak de koekjes 14 tot 19 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn.
Botercrème vulling maken voor bokkenpootjes
Klop de boter met de poedersuiker romig en voeg dit vervolgens geleidelijk aan de banketbakkersroom toe. Als het mengsel gaat schiften is het iets te koud; verwarm dan de kom even au bain-marie en klop vervolgens verder. Voeg als laatste eventueel de likeur toe en klop dit goed door de crème.
Bokkenpootjes opbouwen
Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het op de platte kanten van de helft van het aantal staafjes. Plak de andere helften erop en laat de vulling kort opstijven in de koelkast.
Doop de bokkenpootjes met beide uiteinden in de getempereerde chocolade en leg ze op bakpapier om hard te laten worden.
Foto: Harold Pereira











