- Voor de bladerdeeg bakjes
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg à 270 gram
- 1 ei, losgeklopt
- 4 el suiker
- Voor de vulling
- 400 ml slagroom
- 40 gr suiker
- 80 gr lemon curd
- vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, kersen, aalbessen
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Deze bakjes van bladerdeeg zijn gevuld met een frisse citroenslagroom en heel veel vers zomerfruit. De knapperige textuur van het bladerdeeg gaat perfect samen met de romige vulling en het verse fruit. Gebruik vooral het fruit dat op dit moment in het seizoen is. Naast rood fruit kun je de bakjes ook afmaken met bijvoorbeeld partjes perzik, nectarine of mango.

Voor de bladerdeeg schelpen heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Doordat dit al uitgerold is tot een grote lap kun je het makkelijk verwerken. Nadat je de hele lap bladerdeeg bestreken hebt met ei en bestrooid met wat suiker hoef je het deeg alleen nog op maat snijden en over de onderkant van een cupcakevorm te leggen. Dat kost je al met al nog geen 10 minuten. De oven doet verder het werk, het enige dat jij nog hoeft te doen is de bladerdeegbakjes halverwege van de vorm af te halen, zodat ze superlekker krokant bakken.

Het leuke van deze bladerdeeg schelpen is dat je met de vulling volop kunt variëren. Vul ze bijvoorbeeld ook eens met banketbakkersroom en verse aardbeien of met karamelslagroom en gekaramelliseerde appel. Ook kun je deze gesuikerde schelpen van bladerdeeg vullen met een bolletje ijs of enkel vullen met een verse fruitsalade. Met dit recept maak je 12 gevulde bladerdeegbakjes.

Bereiding: Bladerdeeg bakjes met zomerfruit
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de onderkant van een cupcakevorm in met boter.
Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi daar de suiker over. Snijd het deeg zo dat er 12 gelijke vierkanten ontstaan. Prik de deegplakjes meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat ze te bol gaan staan tijdens het bakken. Leg de deegplakjes over de onderkanten van de vormpjes en bak ze in 15-20 minuten goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 150 °C. Haal de bladerdeegbakjes van de vorm af. Sommige zullen wat tegen elkaar gebakken zijn, die kun je voorzichtig lostrekken. Leg de bladerdeegbakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze nog 10-15 minuten, zodat het bladerdeeg goed knapperig wordt. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Klop de slagroom met de suiker op tot stijve pieken. Voeg de lemon curd toe en klop dit tot een luchtig geheel. Verdeel het mengsel over de schelpen en garneer dit met het zomerfruit. Bestuif de gevulde bladerdeegbakjes voor het serveren licht met poedersuiker.
Tip: Maak de schelpen zo kort mogelijk voor het serveren af. Door het vocht uit de vulling wordt het bladerdeeg minder knapperig. Wil je het toch eerder doen, bestrijk de schelpen dan aan de binnenkant met een dun laagje gesmolten witte chocolade.




Foto’s: Erik Spronk



