Ingrediëntenlijst
  • Voor de appelflappen
  • 6 tot 8 grote goudrenetten
  • kaneel, om de appels te bestuiven
  • 200 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 250 ml bier
  • 1 ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • poedersuiker, om te bestuiven
sloffen banner desktop
sloffen banner mobiel

De één noemt het appelflappen, de ander appelbeignets. Eén ding is zeker: ze zijn heerlijk en mogen zeker niet ontbreken naast de oliebollen. Je kunt ook beignets maken van ander fruit, denk hierbij aan abrikozen (vers of gedroogd en geweld), plakken ananas, pruimen, stukken banaan, kwarten peer of klaargemaakte stoofpeertjes in kwarten. Het recept daarvoor vind je hier! Zorg dat al het fruit goed droog is voordat je ze met kaneel bestuift en door het beslag haalt. Eventueel kun je de kaneel ook met wat bloem mengen en de vruchten hiermee ‘paneren’; zo zijn ze echt goed droog. Geniet van deze heerlijke zelfgebakken appelflappen met dit appelflappen recept!

appelflappen-2

Appelbeignet maken

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in schijven van een kleine centimeter dikte. Bestuif de appels met kaneel naar smaak en zorg ervoor dat dit gelijkmatig verdeeld is.

Meng voor het beslag de bloem en het zout in een kom. Voeg geleidelijk aan het bier toe en mix dit tot een glad beslag. Voeg als laatste het ei toe en meng dit nog kort door.

Appelbeignets bakken

Haal de appelschijven door het beslag zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Laat de schijven met behulp van twee vorken in de hete olie glijden. Bak de beignets 4 tot 6 minuten tot ze goudgeel zijn en keer ze halverwege.

Laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier en serveer ze (lauw)warm, bestoven met poedersuiker. Afgekoelde appelbeignets kun je kort opwarmen in de oven op 160 °C.

Foto’s: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Ria 2021-12-31 18:57:00

Top recept! Voor het eerst een eitje door het beslag gedaan. Heerlijk krokant van buiten!

Beantwoorden
RI
Jeanine 2021-12-31 12:12:37

Hai Rudger,allereerst dankjewel voor dit geweldige recept.de appelbeignets zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen.ga zo door met je geweldige recepten. Alvast een fijne jaarwisseling

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-01-04 14:29:44

Wat leuk! Dankjewel! Jij ook een heel mooi 2022!

Beantwoorden
Hans 2021-12-29 14:28:22

waarom ge3en bakpoeder er door of met zelfrijzend bakmeel? Doe ik altijd en beslag aanmaken met oud bruin bier

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-12-31 11:32:31

Dat kan ook, doe ik zelf nooit eigenlijk.

Beantwoorden
Elly 2021-12-26 17:52:57

wat bij mij nooit goed lukt is dat overal om de plak appel het deeg zit, het lijkt dan gewoonweg niet te pakken, wat is hier de oorzaak van? en hoe verhelp is dat?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-27 13:57:11

Het is altijd wel een beetje kliederen> Je kunt de appels met behulp van 2 vorken of gewoon met je vingers door het beslag halen.

Beantwoorden
Martine 2021-12-27 17:54:00

Waarschijnlijk komt dat door het vocht uit de appels, je appels eerst even een klein beetje van bloem voorzien voordat je ze door je beslag haalt wil wel een helpen.
Groetjes Martine

Beantwoorden
MA
Raymond 2021-12-28 20:19:17

Je kan er door de kaneel halen

Beantwoorden
RA
Margret 2021-12-23 17:35:38

vraagje, wij draaien de beignets altijd een paar keer om als ze liggen uit te lekken op het keukenpapier, is dat een goed idee of beter op een plek laten liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-24 09:20:12

Dat kan prima!

Beantwoorden
Thea 2021-09-20 18:47:05

Alpelbeineis haal je normaal gesproken door de kaneelstokje en niet met poedersuiker ,heb jaren in een bakkerij gewerkt daar werden ze ook altijd gemaakt,een oliebol is met poedersuiker

Beantwoorden
TH
Catharina 2021-01-03 12:08:32

Wel jammer dat je tussen haakjes APPELFLAPPEN zet.
Want dat zijn het niet.
Appelflappen zijn van bladerdeeg.
Uit de oven of gefrituurd...

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-01-11 10:59:01

Klopt, al noemen sommigen ze toch wel zo. Daarom staat het er wel bij :)

Beantwoorden
Wilma 2021-12-31 13:23:49

Wij hebben ons hele leven lang deze lekkernijen appelflappen genoemd. Ik ga ze zo hopelijk net zo lekker maken als mijn moeder altijd deed. Fijne jaarwisseling!

Beantwoorden
WI
linda 2021-01-02 16:56:59

Lekker zoet beslag dat licht krokant wordt na het bakken. Had nog kaneelsuiker over uit een pak mix, dus de appels hierdoor gehaald. Poedersuiker is dan wel echt overbodig daarna ;-). 36 grote appelbeignets gebakken en misschien doe ik volgend jaar weer dit recept ipv uit het pak. Makkelijk te bereiden

Beantwoorden
LI
linda 2021-01-02 16:59:52

p.s. wel tussendoor het beslag ff doorroeren, want bij mij mij zat er onderin aan het eind dikker en iets klonterig beslag. Kon nog wel ff doorgeroerd worden waardoor ik wel de laatste appels erin af kon bakken.

Beantwoorden
LI
Elizabeth 2021-01-01 12:14:46

Ik weet niet of mijn beslag te dik is, maar ik heb altijd moeite om de appels goed te bedekken met het beslag. Glijdt er steeds van af. Graag een tip.

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-11 11:25:16

Ik denk dat het vooral komt doordat de appels te nat zijn. Je kunt de appels eerst nog droog deppen met wat keukenrol en dan bestuiven met kaneel. Het beslag zal dan beter blijven hangen.

Beantwoorden
Arja 2020-12-31 17:40:26

Bij ons zijn ze super goed gelukt, ze zijn echt heerlijk. ik denk dat ze twaalf uur niet gaan halen.

Beantwoorden
AR
Arjan 2020-12-31 15:17:52

Slecht recept zeg, sorry. De oliebollen zijn geweldig maar dit worden echt de allerlelijkste die ik ook gezien heb.

Beantwoorden
AR
Sara 2021-01-01 13:05:16

Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zagen er bij mij ook vreselijk uit. En soort witte laag aan de buitenkant. Ik denk dat het door het bier komt? (Het kwam iig niet door het vet, in zonnebloem olie gebakken en de oliebollen waren perfect). Ik miste ook wel de suiker aan de binnenkant.

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-01-11 11:07:08

Heel gek. De witte laag kan ik niet plaatsen, geen idee hoe dat zou komen. Dit is een redelijk standaard recept voor de beignets, en bier wordt daar ook vaak voor gebruikt.

Beantwoorden
Rutger 2021-01-11 11:31:22

Hoi Arjan. Heel jammer om te horen, wat ging er precies mis? De appelflappen op de foto (zoals wij ze ieder jaar bakken) zijn echt hetzelfde recept.

Beantwoorden
Margot 2020-12-31 11:03:54

Hoi Rutger,

Wij wonen in frankrijk en wij houden ned. Tradities hoig, dus bakjen maar vandaag.
Dank voorjouw recept.

Beantwoorden
MA
Michelle 2020-12-31 05:54:45

Hoi Rutger,
Kun je dit ook zonder ei maken? Heb je tips voor vervanging?
Groetjes, Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-11 11:38:46

Daar heb ik voor dit recept geen vervanger voor.

Beantwoorden
Maritha 2020-12-30 20:46:36

Super recept!! Heb twee kleine aanpassingen gedaan. Omdat ik alleen speltbloem in huis had die gebruikt. En de appelschijven om droger te maken niet door de bloem gehaald maar door poeder voor banketbakkersroom van de bakker, smullen!!

Beantwoorden
MA
Wendy 2021-12-31 00:44:05

Of custard .. dat is ook heerlijk

Beantwoorden
WE
Marjolein 2020-12-30 18:09:07

Ipv 2 vorken gebruikt mijn vader een gebogen breinaald! (aan de onderkant als een soort vishaak ) vis je ze zo door het beslag en in de pan en ook weer zo eruit.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:41:31

Super handig! Fijne tip!

Beantwoorden
Lidy 2021-12-31 19:12:04

Bedankt voor deze super handige tip. Nog nooit ging het bakken van appelflappen zo makkelijk.
Heerlijk beslag ook Rutger!

Beantwoorden
LI
Wil 2020-12-30 13:30:30

Ik scheid de eieren en klop he eiwit stijf. Dat meng ik voorzichtig met het beslag. Daardoor blijft het beslag beter aan de appel hangen en zakt deze niet naar de bodem van de pan.

Beantwoorden
WI
Heleen 2020-12-28 16:42:16

Hoi,
Er staat in je beschrijving niets over de tijd die het beslag vantevoren klaargemaakt moet worden. Kun je het direkt gebruiken of is het beter dat het nog even rust voor je de appelflappen bakt? Van vroeger kan ik me herinneren dat het beslag altijd nog een tijdje met theedoek stond te rusten alvorens de appelflappen werden gebakken. Gr Helern

Beantwoorden
HE
G. S 2020-12-30 00:00:39

Laten rijzen was voor de oliebollen bij ons stond het voor de kachel met een theedoek er inderdaad over heen

Beantwoorden
G.
Rutger 2020-12-30 09:37:48

Hoi! Het is niet perse nodig om het beslag te laten rusten, maar het kan ook geen kwaad.

Beantwoorden
Kartini 2020-12-31 10:58:02

Dat is alleen voor beslag dat moet rijzen, zoals oliebollen beslag. Dit beslag direct gebruiken en bij langer stilstaan even voor gebruik weer goed doorroeren.

Beantwoorden
KA
maria 2020-12-28 13:29:48

maak het uit welk bier je gebruikt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 09:39:21

Dat maakt niet heel veel uit.

Beantwoorden
Rudi 2021-12-26 05:01:56

Dat maakt zeker veel uit. Hemelsbreed verschil tussen pils en trappist.

Beantwoorden
RU
Edith 2021-12-30 22:49:36

Welk bier zal je adviseren?

Beantwoorden
ED
Marjolijn 2020-12-27 13:25:06

Ik maak eigenlijk sinds een jaar of 3 iedere oudjaarsdag jouw oliebollen en appelbeignets. Altijd een groot succes! Alleen dit jaar ben ik zwanger en voorzichtiger met alcohol in mijn eten. In dit beslag zit bier, kan dit vervangen worden door iets anders?

Beantwoorden
MA
Anna 2020-12-30 01:20:45

0.0 bier gebruiken

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 09:44:01

Je kunt ook (karne)melk gebruiken. Voeg dan wel ook een klein beetje bakpoeder toe.

Beantwoorden
Wilma 2020-12-30 12:27:07

Hoeveel is een beetje en kan je de hoeveelheid melk in zelfde verhouding als bier doen?
Moet je de melk dan ook lauwwarm zijn?

Beantwoorden
WI
Greet 2021-12-27 20:45:39

Je kan gewoon bier gebruiken. Als de appel beignets klaar zijn is de alcohol allang verdampt

Beantwoorden
GR
H van Dijk 2020-12-15 19:58:13

Voor hoeveel appelflappen is dit recept?

Beantwoorden
H
H van Dijk 2020-12-15 21:12:39

Zie het antwoord al staan

Beantwoorden
H
linda 2021-01-02 16:50:20

36 grote appelbeignets

Beantwoorden
LI
Barbara 2020-12-11 12:41:03

Toch een beetje verwarrend: als je zegt dat de één dit appelflappen noemt en de ander appelbeignets, dan zouden die twee zoete lekkernijen hetzelfde zijn....
En dat is natuurlijk niet zo.
Een appelflappen worden zover ik weet met bladerdeeg als korst gemaakt (en dan in de oven gebakken) terwijl bij appelbeignets de schijven appel in een beslag worden gedompeld, daarna worden ze in olie of vet gebakken.
Jouw recept is dus voor appelbeignets!

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-12-13 13:11:53

Dat klopt. Het is verwarrend. Om te zorgen dat mensen dit recept wel kunnen vinden via google heb ik wel beide benamingen gebruikt. En hoe je het ook noemt, ze zijn allebei heerlijk :)

Beantwoorden
Gea 2021-12-27 14:33:28

In Groningen noemen we al zolang ik weet ( ben 65 )
Noemen we het Appelflappen!

Beantwoorden
GE
Femke 2021-12-29 20:53:36

Hier ook! Omgeving Rotterdam. En inderdaad: de bladerdeeg versie noemen we ook zo. Gevalletje homoniem ;-)

Beantwoorden
FE
Tineke 2021-12-30 19:08:54

Wij noemen deze variant ook appelflappen, net als de driehoeken van bladerdeeg uit de oven
Een appelbeignet is bij ons een appelschijf tussen twee rondjes bladerdeeg met in het gat van de appelschijf wat amandelspijs.

Beantwoorden
TI
Beatrix Hulshoff 2020-11-15 15:30:22

With memories of my Mom making these for my boys, I used your recipe this morning. Great recipe!!! It's 1968 again.

I'll take these to church and let my Virginia friends try them.

Hartelyk bedankt.🙂
Beatrix Hulshoff.

Beantwoorden
BE
Julliët 2018-12-29 14:11:32

Hoeveel aopelbeignets haal je ongeveer uit dit recept?

Beantwoorden
JU
Rutger 2019-01-06 16:56:57

Zo'n 30-40 stuks.

Beantwoorden
emmie 2018-01-01 12:15:09

Ik maak ze met roomboter. 1 pak oliebollenmix, 62 gr. roomboter, 2 eieren en ongeveer 750 ml melk en ongeveer 8 a 9 appels. Smelt de boter, mix dit door de oliebollenmix voeg de eieren toe en beetje bij beetje de melk totdat het de goede dikte heeft. Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appelsin plakken. Meng suiker met kaneel en haal daar de appels door dan door het beslag en dan in de olie van ong. 180 graden. Als de onderkant bruin is dan keren. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze even uitlekken. Deze appelflappenblijven niet aan elkaar plakken. Eet smakelijk.

Beantwoorden
EM
Josien 2017-12-30 17:03:09

De appelflappen gedaan volgens recept en nog nooit zulke mooie appelflappen gehad. En dat na 30 jaar!!

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-01-02 08:13:49

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Henk 2016-12-30 14:45:46

50 gram suiker, 1 theelepel gemalen kaneel, 4 goudreinetten, 3 cl. Rum of tequilla 125 gr. Bloem 3/4 theelepel bakpoeder, snufje zout, 2 eierdooiers, 3/4 kopje pils bier, 2 eiwitten
Suiker en kaneel mengen, appelen schillen, klokhuis eruit plakken 0,75- 1 cm. Besprenkel plakken met kaneel suiker mengsel en rum laat dit intrekken en bedruip de appels telkens met sap wat eruit komt.
Bloem bakpoeder zeven, zout eierdooiers erdoor en eetlepel olie, bier langzaam door beslag, eiwitten stijfkloppen en erdoor scheppen voorzichtig! Olie 180 graden 8-10 minuten erin .
Dan heb je echte super fijne appelflappen.

Beantwoorden
HE
Janneke 2016-12-28 19:37:55

Hoi Rutger, ik maak voor appelbeignets altijd een beslag met gist. Weet jij of het effect erg verschilt van jouw beslag?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-12-29 10:39:48

Om eerlijk te zijn heb ik ze nog nooit met gist gemaakt, het verschil durf ik je dus niet echt te zeggen.

Beantwoorden
Willem 2020-12-28 12:09:13

Als je ze met gist maakt, gebruik je waarschijnlijk geen bier. In Rutger's recept werkt het bier als gist (bier bevat gist).

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-12-30 09:40:33

Het bier zorgt er inderdaad voor dat het beslag luchtig is. Maar ook in een beslag waar wel gist wordt gebruikt kun je prima bier als vloeistof gebruiken.

Beantwoorden
Irma 2016-12-28 17:29:18

Ik maak ze eigenlijk al heel lang zelf aangezien de bakkers het al heel lang niet meer op deze manier bakken. Bedankt weer voor je recept! Ik maak ook altijd een paar ananasbeignets... zeker zo lekker!

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-12-29 10:40:26

Dat is ook heel lekker ja! Het is overigens met veel vruchten lekker, ook met banaan of gewelde gedroogde abrikozen.

Beantwoorden
Rita Polman 2016-12-28 17:28:06

Ik doe vlak voor het bakken de appelschijven in de kaneelsuiker. Ook gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Maar......1.waarschijnlijk door de suiker spetterd het tijdens het bakken ongelooflijk!! 2.vind het deegomhulsel niet geweldig. Ga nu eens jouw recept proberen.

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-12-29 10:41:58

Hoi! Omdat er na het bakken nog poedersuiker overheen gaat en de appels ook al zoet zijn voeg ik nooit extra suiker toe. Ik denk niet dat je het mist, ze zijn al goed genoeg. In mijn beslag zorgen het bier en ei voor de rijzende werking van het deeg. Ik hoor graag wat je er van vindt!

Beantwoorden