- Voor de parfait
- 300 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 1 ei
- 100 gr suiker
- snuf zout
- 75 ml amaretto
- 100 gr amaretti
- Verder nodig
- 1 recept gekaramelliseerde appel
Parfait is eigenlijk gewoon ijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. De parfait kun je al enkele dagen van tevoren bereiden. Dat bespaart je een hoop stress voor en tijdens het diner zelf. De amaretto en ameretti (italiaanse amandelkoekjes, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar) combineren prachtig in de romige parfait en met de gekarameliseerde appel. Je kunt de parfait ook in individuele (siliconen) vormpjes invriezen, bijvoorbeeld minitulbandjes.
Bereiding: Amarettoparfait met gekarameliseerde appel
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie of gebruik een siliconen vorm naar keuze.
Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Doe de eidooiers, het ei, de suiker en een snuf zout in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn.
Haal de kom van het kokende water en blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de amaretto door het eimengsel en daarna de opgeklopte slagroom. Meng tot slot de amaretti door het mengsel en doe alles in de vorm. Zet de parfait minimaal 1 nacht in de vriezer.
Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vries en verwijder de vorm voorzichtig. Snijd de parfait in plakken en serveer deze met de lauwwarme gekarameliseerde appel.
Foto’s: Erik Spronk





