- Voor de vulling
- 250 g gedroogde abrikozen
- 75 ml amandellikeur
- 2 el bloem
- Voor het beslag
- 250 g amandelspijs zelfgemaakt of gekocht
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- rasp van ¾ sinaasappel
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 1½ tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
- 150 g poedersuiker
- 1½-2 el sinaasappelsap
Deze heerlijke amandeltulband is gevuld met stukjes abrikoos. Het cakebeslag in dit tulband recept is heel rijk, door de toevoeging van amandelspijs. Dat in combinatie met de frisse abrikozen levert een onwijs lekkere amandelcake op! Dit recept komt uit Masterclass Cakes, waarmee ik de Delicious. publieksprijs 2019 won. Wil je meer cakerecepten? Kijk dan hier voor meer informatie over Masterclass Cakes!
Amandeltulband bakken
Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en meng deze met de amandellikeur. Laat de abrikozen een nacht wellen.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het vanille-extract, de sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop het geheel romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng er vervolgens de bloem, het bakpoeder en het kaneelpoeder door. Meng de gewelde abrikozen met 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag. Schep het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Test of de tulband gaar is door in het midden een satéprikker te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.
Laat de amandeltulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.
Meng de poedersuiker met het sinaasappelsap tot een glad glazuur en sprenkel dit over de abrikozentulband.
Foto: Saskia Lelieveld





