Bladerdeeg en amandelspijs zijn een veelgebruikte combinatie met een rijke geschiedenis. Naast de welbekende banketletters en banketstaven is ook dit amandelbroodjes recept een bewijs van deze gouden combi. Het fijne aan dit recept is dat je zelf bepaalt hoeveel werk je er van wilt maken. Je kunt kiezen voor zelfgemaakte amandelspijs en ook het bladerdeeg zelf maken. Zelfgemaakt zijn deze amandelbroodjes natuurlijk het allerlekkerst. Maar heb je weinig tijd of geen zin om wat langer in de keuken te staan? Koop beide ingrediënten dan in de winkel, zodat het maken van deze amandelbroodjes een stuk minder tijd kost.

Amandelbroodjes

Met dit recept maak je 6 amandelbroodjes. 

Wist je dat er ook andere lekkernijen zijn met een vergelijkbare naam? Bekijk bijvoorbeeld mijn recept voor pain d’amande. Meer bakken met bladerdeeg samen met amandelspijs? Probeer dan ook eens dit banketstaaf recept, een echte klassieker onder banketbakkers. 

Amandelbroodjes maken met bladerdeeg

Zoals eerder gezegd, kun je dit recept zowel met zelfgemaakt als kant-en-klaar bladerdeeg maken. Koop je het bladerdeeg, dan kun je zowel een rol koelvers als plakjes diepvries bladerdeeg gebruiken. 

Kies je ervoor om zelf bladerdeeg te maken voor de amandelbroodjes, dan kan je alsnog verschillende kanten op. Ga aan de slag met mijn traditionele bladerdeeg recept, waarmee je bladerdeeg op de Franse methode maakt. Of kies voor mijn snelle bladerdeeg recept als je weinig tijd hebt, maar wel zelfgemaakt deeg wilt gebruiken.

Amandelbroodjes

Hoe laat je amandelbroodjes glanzen?

Voor een mooie glanzende afwerking kun je de amandelbroodjes na het bakken kort karamelliseren. Dat doe je door de gebakken broodjes heel kort onder de hete grill te plaatsen. De grill zorgt ervoor dat de suiker smelt en dat het gaat karamelliseren. 

Loop tijdens het karamelliseren niet weg van de oven en verlies de amandelbroodjes geen moment uit het oog. Binnen een paar seconden kunnen de broodjes te donker worden en dan is al je moeite voor niets geweest. Deze methode gebruik ik ook in mijn krakelingen recept.  

Let op: gekaramelliseerde amandelbroodjes trekken eerder vocht aan en blijven daardoor minder lang knapperig. 

Amandelbroodjes bewaren 

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur blijven deze zelfgemaakte amandelbroodjes zeker een week goed. Je kunt ze eventueel voor het serveren nog kort oppiepen in een oven van 180°C. Je kunt de amandelbroodjes ook 2-3 maanden invriezen. Ook dan is het lekker om ze na het ontdooien nog kort knapperig te maken in de oven. 

Amandelbroodjes
Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • suiker, voor bovenop
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf amandelbroodjes maken

Doe het amandelspijs met het ei in een kom en kneed dit door elkaar, tot een smeuïge massa. Doe het amandelspijs in een spuitzak met een spuitmondje van 1½ centimeter. 

Bladerdeeg klaarmaken

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ruim 24×36 centimeter. Als je koelvers bladerdeeg gebruikt, kun je het deeg rechtstreeks uit de verpakking gebruiken. Snijd het deeg in de lengte eenmaal doormidden, zodat je twee banen van 12 centimeter hebt. Gebruik je plakjes diepvriesbladerdeeg, leg die dan naast elkaar, zodat je de amandelspijsvulling in een lange baan over het deeg kunt verdelen. 

Amandelbroodjes vullen

Spuit een baan van het amandelspijs in de lengte van het bladerdeeg. Bestrijk het deeg aan één kant van de vulling licht met water en vouw het deeg over de vulling heen. Druk de naad goed aan. Snijd elke deegreep in 3 stukken, van elk zo’n 12 centimeter breed. Bestrijk de amandelbroodjes bovenop licht met water en druk ze vervolgens op z’n kop in de suiker, zodat de bovenkant bedekt is met een laagje suiker. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat de uiteinden (dus daar waar het spijs zit) tegen elkaar aan liggen. Laat de broodjes een ½ uur rusten voordat je ze gaat bakken.  

Amandelbroodjes bakken

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak de amandelbroodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Als je tegen het einde merkt dat de broodjes te donker worden, dan kun je de oventemperatuur verlagen naar 180 °C. Laat de amandelbroodjes na het bakken afkoelen op een rooster. 

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Christine 2023-04-01 10:13:28

Dag Rutger,
Een vraagje. Ik zie vaak dat in recepten amandelspijs is gebruikt. Is dit hetzelfde al gewone marsepein of is dit nog iets anders. Hier bij ons in België kennen we dit niet.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Christine.

Beantwoorden
CH
Rutger 2023-04-03 06:51:30

Hoi Christine. Amandelspijs is net iets anders dan marsepein. Hier vind je een recept, zodat je het zelf kunt maken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.