Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 20 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr boter op kamertemperatuur
  • 40 ml gembersiroop
  • 165 ml melk, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 160 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
  • 15 gr boter, gesmolten
  • ¾ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • witte basterdsuiker, voor de vorm
  • 25 gr boter, gesmolten
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Wil je zelf suikerbrood maken? Met dit recept kun je zelf een heerlijk Fries suikerbrood (Fryske sûkerbôle) bakken! Het brood wordt gebakken in een cakevorm in plaats van een broodvorm. De sneden worden daardoor iets minder breed en hebben lekker veel gekaramelliseerde buitenkant. Zelf vind ik dat namelijk echt het lekkerste gedeelte van suikerbrood. Dit recept voor suikerbrood kun je zonder broodbakmachine maken. Wil je zeker weten dat je brood goed gaar is vanbinnen? Check dan tegen het einde van de baktijd met een thermometer de kerntemperatuur van het brood. Het brood is gaar als de temperatuur 95 °C is. Van dit suikerbrood recept kun je 10-15 sneden snijden.

Suikerbrood

Parelsuiker is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels, bijvoorbeeld hier bij Baktotaal Bouwhuis. De grootte van parelsuiker wordt aangegeven in maat P. Voor suikerbrood vind ik parelsuiker P3 en/of P4 het beste werken. Als je er niet aan kunt komen zijn suikerklontjes een prima alternatief. Doe de klontjes in een plastic zakje en sla er een paar keer stevig op met een deegroller zodat je mooie suikerstukjes krijgt.

Fries suikerbrood recept

Meng voor de vulling de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter, zodat alle suiker omhult is met een dun laagje.

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Kneed tegen het einde van de kneedtijd de parelsuiker door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bestrooi dit met witte basterdsuiker, zodat de zijkanten van de vorm bedekt zijn met een dun laagje suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm.

Neem het gerezen deeg uit de vorm en druk dit voorzichtig plat. Rol het deeg vervolgens op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Suikerbrood bakken

Verwarm de oven tijdens het rijzen voor op 200 °C.

Plaats een rooster onderin de oven en zet de bakvorm daar op. Bak het suikerbrood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Bedek de vorm met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant tijdens het bakken te donker dreigt te worden.

Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm en stort het op een rooster. Let op, de gesmolten suiker aan de zijkanten is heet! Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en laat het brood verder afkoelen.  

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Anna 2020-05-17 10:40:39

Doe je de vulling er dan gelijk bij het kneden bij? Dankjewel!

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-20 11:24:47

Deze doe je er tegen het einde van de kneedtijd bij.

Beantwoorden
Anna 2020-05-17 13:42:59

Ik zie het al staan, slecht gelezen. Sorry!

Beantwoorden
AN
Marieke 2020-05-17 10:48:37

Suikerbrood, heerlijk.....wordt hier ook met enige regelmaat zelf gemaakt. En inderdaad met een lekkere plakkerige buitenkant. Het hete brood uit de vorm halen met de gekarameliseerde suiker erom blijft toch wel een dingetje. Daar heb ik het volgende op bedacht: de cakevorm helemaal bekleden met bakpapier en voor het brood erin gaat het bakpapier insmeren met een mengseltje van gembersiroop, gesmolten boter en wat suiker. Gewoon voor 80% laten afkoelen in de vorm, en kleverige buitenkant gegarandeerd :-)

Beantwoorden
MA
Renate 2020-06-13 16:33:10

Ik heb bij de AVEVE (België) hele handige wegwerp broodvormen gevonden. Na het bakken openknippen en verwijderen. Werkt ook heel goed😊

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-05-20 11:24:31

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Brenda 2020-05-17 11:06:45

Tip voor parelsuiker: dit is, hoe gek het ook klinkt, te koop bij Welkoop!

Beantwoorden
BR
Anouk 2020-05-17 16:38:31

Kan je de gembersiroop ook weglaten ? Dat is iets dat veel mensen niet in huis hebben.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-20 11:23:39

Het kan, maar geeft wel echt een heel subtiel smaakje aan het brood dat typisch is voor suikerbrood. Heb je het niet, vervang het dan door eenzelfde hoeveelheid melk.

Beantwoorden
Mariska 2020-05-17 17:19:07

Hoi Rutger,
Een praktische vraag voor mij, kun je in alle recepten waarin boter of melk is opgenomen, deze klakkeloos vervangen door lactosevrije melk en margarine? Ivm een lactose intolerantie ben ik zoekende naar lekkere recepten. In de winkel is wel lactosevrij te koop, maar meestal bommetje vol suiker of ze kieperen overal chocola door. Vandaar mijn vraag...

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-20 11:23:05

Hoi. Zelf heb ik hier niet heel veel ervaring mee. De reactie van Janka is erg fijn. Dank daarvoor!

Beantwoorden
Janka 2020-05-17 21:12:21

Hoi Mariska, ik bak veel en heb een zoon met lactose intolerantie. Melk vervangen door lv melk is geen enkel probleem voor het resultaat van welk recept dan ook (ik gebruik wel lv koemelk, geen soja). Boter vervangen door margarine kan wel, maar proef je wel. Overigens bak ik nog steeds met roomboter. Omdat er in roomboter 0.5-1.0 gram lactose zit per 100 gram boter (in melk ruim 4,5 gram per 100 gram melk) en je over het algemeen minder boter nodig hebt kom je per consumptie op een minimale hoeveelheid lactose uit. Dat gaat hier nooit mis. Overigens zou ik als je net op lv dieet bent dit nog niet direct doen, maar als je niet 100% lactose intolerant bent (iets wat we door proberen uitgevonden hebben), dan kun/durf je misschien iets met deze tip. Anders gewoon margarine.

Beantwoorden
JA
Renate 2020-06-13 16:36:23

Hallo Rutger,
Is het ook mogelijk om dit brood al ‘s avonds voor te bereiden en dan de laatste rijzing in de koelkast overnacht te doen? Vind dit brood vooral bij ontbijt zo lekker en ‘s morgens versgebakken lijkt me helemaal zalig 😋

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-06-20 12:01:26

Dat kan heel goed. Laat het na het vormen een half uur rijzen in de vorm en zet deze vervolgens afgedekt in de koelkast.

Beantwoorden
Marijke 2021-12-23 10:24:46

Hoi Rutger,
Als je hem sochtends uit de koelkast haalt laat je hem dan eerst op kamertemperatuur komen voordat je hem afbakt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-24 09:45:28

Dat geeft wel het lekkerste resultaat ja.

Beantwoorden
Judith 2020-06-14 15:07:27

Hi Rutger, ik heb het suikerbrood inmiddels gebakken en was heerlijk. Ik vroeg me alleen af waarom je in de mini suikerbroodjes een ei verwerkt en en in dit brood niet?
Groetjes,
Judith

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-06-20 11:58:02

Voor de kleinere broodjes vind ik een iets rijkere structuur van het deeg lekkerder, voor deze grote versie is dit mijn favoriet. Maar je kunt daar altijd meer variëren natuurlijk.

Beantwoorden
Bert 2021-05-19 13:12:08

Hoi Rutger, ik heb je afgelopen weekend (?) Een vraag gesteld waar ik graag een antwoord op wil.

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-05-31 11:10:59

Ik probeer zo snel mogelijk en zo vaak mogelijk te antwoorden, maar ik kan het helaas niet elke dag doen.

Beantwoorden
Bert 2021-05-31 06:30:38

Hoi Rutger, ik zie dat mijn vraag niet doorgekomen is, daarom nogmaals. Bij mij wordt de buitenkant van mijn suikerbrood erg donker en hard. De bovenkant dek ik af met alu folie, dus dat gaat wel goed. Zelfs als ik de bakvorm bekleed met bakpapier en daar de boter en de suiker op aanbreng blijft dit probleem Zich voordoen. Ik bak op 200 graden in een hetelucht oven.

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-05-31 10:14:34

Hoi. Met hete lucht wordt de buitenkant inderdaad te snel donker en hard. Probeer onder- en bovenwarmte te gebruiken of zet de temperatuur lager.

Beantwoorden
Wies 2021-06-05 08:29:03

Hallo Rutger
Ik zag dit recept en heb t uitgeprobeerd,HeERLIJK, bak sindsdien laatste 2 jaar ook zelf brood en dat bevalt prima. Deze molenaar draait zelf en dat proef je !
Ik ga zeker meer aan de slag met jouw recepten !
Met vr groet , wies

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-06-06 13:02:47

Wat leuk om te horen! Geniet er van en heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Wies 2021-06-05 10:01:56

Ik bedoelde ,de molen waar ik mijn meel koop draait nog zelf en heeft Nederlandse producten dusbij deze het foutje hersteld!

Met vr groet Wies

Beantwoorden
WI
Wies 2021-06-05 10:05:11

Het meel dat ik koop haal ik hier bij de molen , die zelf t meel maalt .,van Nederlandse bodem !
Dus hoop ik dat t foutje hersteld is.
GroetenWies

Beantwoorden
WI
Marieke 2021-06-18 21:46:25

Hoi Rutger,

Vandaag dit recept geprobeerd! Het brood is heerlijk geworden alleen de bodem van het suikerbrood bleef aan de cake vorm plakken. Heb je hier een tip voor?

Alvast bedankt!
Groetjes

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:24:38

Had je de vorm goed ingevet? Eventueel kun je eerst een stukje bakpapier op de bodem leggen.

Beantwoorden
Marijke 2021-10-06 15:36:45

Is er ook een recept voor suikerbrood voor de broodbakmachine?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-13 10:55:37

Dat heb ik helaas niet. Ik heb zelf geen ervaring met een broodbakmachine.

Beantwoorden
Hennie 2021-11-12 22:06:12

Hallo Rutger,

Wat voor soort bloem gebruik je in suikerbrood!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-11-16 13:04:47

Patentbloem is hier het beste voor.

Beantwoorden
Loes 2021-11-15 12:01:02

Hoi Rutger,

Dit recept is heerlijk !
Heb je misschien ook een idee hoe ik het brood wat luchtiger kan maken ?

Dankjewel alvast !

Beantwoorden
LO
Netty 2022-11-08 13:07:37

Suikerbrood hoort niet heel luchtig te zijn hoor! Besmeer het eens met een lekkere lik roomboter… net een gebakje!

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-11-16 12:43:49

Hoi! Je zou het deeg iets langer kunnen laten rijzen of iets meer gist kunnen toevoegen. Maar let wel op, als het deeg te luchtig is, dan kan het tijdens of na het bakken inzakken.

Beantwoorden
Mathilde 2022-01-21 09:55:01

Leuk om zelf te maken. Alleen heb iets heel geks. Bij het zelf maken van suikerbrood ervaren mijn man en kind nu voor de tweede keer een lijmsmaak. Ik snap niet goed waar dit door kan komen. Ik denk aan de gember, zout, te droog/taai, of karamelisatie van de suiker. Ik ga een aantal variaties uitproberen, maar heb je misschien een idee of tip?

Beantwoorden
MA
Ilse 2022-10-09 15:01:15

Vandaag suikerbrood gemaakt en wij ervaren hetzelfde als de reageerder hierboven. Het is de lijm die je bij de schoenmaker ruikt. Het is zowel de binnen- als buitenkant van het brood.

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-10-11 08:02:17

Dat is heel gek, geen idee waar dat door komt. Er zit niets raars in het suikerbrood.

Beantwoorden
Rutger 2022-01-22 12:24:19

Hoi. Wat gek. Probeer inderdaad eerst de gembersiroop eens weg te laten (voeg dan wel wat extra vocht toe). Een andere mogelijkheid kan ik zo snel niet bedenken.

Beantwoorden
Sanne 2022-02-05 11:16:05

Hoi, welke gist gebruik je?
Ik heb van die Italiaanse gedroogde biergist gebruikt maar het brood was totaal niet gerezen.
Bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-02-07 18:29:23

Hoi. Ik gebruik gewoon de gedroogde (instant) gist die je in de supermarkt bij de bakspullen kunt kopen.

Beantwoorden
Maartje 2022-02-09 13:58:23

Wat een lekker recept! Meteen goed gelukt de eerste keer.. Deze ga ik vaker maken!

Beantwoorden
MA
Alinda 2022-03-10 10:23:43

Ik heb een aantal keer dit recept gemaakt. En opzich smaakt het suikerbrood lekker. Maar de dag daarna is hij eigenlijk een beetje droog en niet zo zacht en smeuig meer als bij suikerbrood hoort. Wat kan daar de reden van zijn?

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-03-13 12:46:35

Met zelfgebakken brood is het altijd lastig om dit lang vers te houden, omdat er geen broodverbeteraars inzitten. Het beste kun je het gelijk (gesneden) invriezen en dan uit de vries halen wanneer je er van wilt genieten.

Beantwoorden
Sanne 2022-04-08 17:11:00

Hallo ik heb een vraagje.
Ik woon in Frankrijk kan je voor deze suiker brood of rozijnen brood type bloem 55 gebruiken of moet dat met type bloem 65 . Alvast bedankt sanne

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-10 10:11:27

Hoi. Beide bloemsoorten kun je prima gebruiken voor dit brood.

Beantwoorden
Katrien Van Bogaert 2022-05-29 16:27:15

Vandaag weer een suikerbrood gemaakt maar als ik het deeg kneed, dan wordt dat heel snel een.plakkerige brij.bij.mij, hoe komt dit? Gebruik wel verse gist maar het is echt zo plakkerig ik doe er dan.nog wat bloem op omdat het echt onhandelbaar is, aan wat kan.dit toch liggen? Heb trouwens luxe brood deeg van bij ons Aveve verkoopt dat. Is speciaal vr suiker rozijnenbrood,... groeten Katrien

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-05-29 20:42:23

Hoi. Die bloem van Aveve ken ik niet. Als je (Amerikaanse) patentbloem gebruikt dan moet het deeg na een tijdje kneden minder plakkerig worden.

Beantwoorden
Anneli Groen 2022-09-29 19:25:31

Welk verschil maakt het gebruiken van melk hier ten opzichte van water? Bij veel andere broodrecepten zie ik dat ze water gebruiken namelijk. Heeft dat vooral met smaak te maken? Hartelijke groet, Anneli

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-11 08:52:10

Met melk wordt het brood iets rijker en voller van smaak.

Beantwoorden
A 2022-11-08 09:35:59

Heerlijk recept, bedankt! Ik maak het deeg met de broodbakmachine, werkt top! Daarna zelf de suiker erdoorheen kneden en in de vorm voor de 2e rijs.

Beantwoorden
A
Jackie 2022-11-12 12:52:34

Hoi Rutger, ik kan helemaal niets met het beslag zo plakt het. Het is na een uur rijzen ook niet gerezen. Het bakblik is nu nog niet halfvol alles plakt aan mijn handen en aan het werkblad.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-11-19 08:57:16

Hoi. Heb je alles goed afgewogen? En het deeg echt lang genoeg gekneed? Met de hand moet je het zeker 10-15 minuten kneden. Daardoor gaat het minder plakken en zal het uiteindelijk ook mooi rijzen.

Beantwoorden
Henk Jan 2022-11-22 12:09:55

ik zie ook recepten waarbij ze het eerst laten rijzen, dan uitrollen, suiker erover en erin rollen.

Maakt dat nog verschil?

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-12-01 15:49:34

Dan is de suikervulling als een spiraal terug te vinden in je plak brood, dat is ook een methode inderdaad.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.