Twee weken geleden heb ik samen met kinderboekenschrijver Mark Haayema ’t Verrukkelijke kinderbakboek gepresenteerd! In dit kinderbakboek vind je naast recepten ook verhalen, versjes, leuke bakweetjes en illustraties. Een kijkje achter de schermen en meer leuke weetjes over ons boek vind je in dit artikel.

Rozijnenbolletjes

Vandaag deel ik met jullie één van de recepten uit ons bakboek; heerlijke rozijnenbolletjes. Deze rozijnenbroodjes zijn heel leuk om te bakken en misschien nog wel leuker om op te smullen! Zoals bij ieder recept in ons boek wordt het recept ingeleid met de familie Bakker.

Rozijnenbolletjes verhaal

Met dit recept bak je 16 heerlijke rozijnenbroodjes. En met de vulling kun je trouwens het beste de dag van tevoren beginnen!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 350 gr donkere rozijnen
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf rozijnenbollen bakken

Doe een avond van tevoren de rozijnen in een kom en schenk daar water bij tot ze allemaal kopje-onder gaan. Laat ze 15 minuten staan. Laat ze daarna tot de volgende dag in een zeef of vergiet uitlekken en drogen aan de lucht.

Doe de volgende dag alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten goed door, tot een soepel brooddeeg. Dit kun je doen door het deeg op je werkblad te leggen, uit te duwen en dubbel te vouwen.

Kneed de laatste minuut de rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat en laat ze nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes daarmee. Bak de bolletjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt intussen de boter in een steelpannetje. Bestrijk de broodjes gelijk uit de oven met wat gesmolten boter, zodat ze mooi gaan glimmen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar ’t Verrukkelijke kinderbakboek? Kijk dan hier voor meer informatie!

Verrukkelijke kinderbakboek

Foto: Saskia Lelieveld

Illustraties: Emanuel Wiemans

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (21)
Len 2019-11-01 18:37:25

Hoi Rutger ik ben grote fan van je,heb al heel veel recepten uit je bakboeken
gemaakt,net je kinderbakboek aangeschaft, erg leuk,met kleindochter de chocoladekoekjes
gebakken was groot succes.

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-11-04 09:07:03

Heel erg leuk om te horen! Heel veel bakplezier samen!

Beantwoorden
Jos 2019-11-02 19:46:58

Ik heb ze vandaag gebakken. Bij de eerste bolletjes die ik had gevormd zaten veel rozijnen aan de bovenkant. Na een paar bolletjes heb ik goed gekeken waar de minste rozijnen zaten. Dat had ik als middelpunt genomen. Vanaf dat midden had ik het deeg omgeplooid naar de buitenkant en weggestopt onder het bolletje. (Is het nog te volgen?) Bij deze laatste bolletjes zijn de rozijnen niet zo droog of zwart geworden.

Beantwoorden
JO
Nienke 2019-11-03 13:36:33

Met gemaakt, helft van het recept, was echt hee makkelijk en het resultaat is heerlijk, echt top!

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-11-04 09:04:34

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
L. Twilt 2019-11-05 08:00:11

Hoi, Rutger, heb al veel genoten van je recepten, maar wat verandert er aan de ingredientenlijst als ik i.pl.v witte bloem, volkorenmeel gebruik.Dit I.v.m. omdat volkorenmeel veel gezonder is dan witte bloem. Hartelijke groet Lucia.

Beantwoorden
L.
Rutger 2019-11-11 13:14:16

Volkorenmeel maakt het eindresultaat minder luchtig. Je kunt het gebruiken, maar de bolletjes worden dan steviger en minder zacht.

Beantwoorden
Nicoletta Verheijen. 2019-11-16 08:58:45

Helaas geen ingredientenlijst vermeld overal op geklopt en getikt.Alleen Bol.com kwam te voorschijn.En ik heb zo n zin in krentenbolletjes,ik woon op Rhodos,en ze zijn hier niet te koop.

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-11-22 11:48:19

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
Kathleen 2019-11-16 10:10:17

Hallo Rutger.
Ik bak deze bolletjes vandaag voor de tweede keer. Ze zijn superlekker !
Dank je voor het recept.
Gr
Kathleen

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-11-22 11:47:58

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Tamara 2020-05-23 17:28:58

Hoi Rutger,

Kan je ook lichte rozijnen gebruiken i.p.v. de donkere?

Groeten,
Tamara

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-05-25 18:44:51

Zeker! Dat kan prima!

Beantwoorden
Van den broek heidi 2020-08-01 08:09:29

hoi rutger
Welke bloem gebruik je het best .kan gewone tarwebloem ?

Beantwoorden
VA
Rutger 2020-08-02 10:03:33

Dat kan prima, patentbloem is ook heel geschikt.

Beantwoorden
Rianne 2021-01-18 20:21:59

Wouwww echt super lekker!
Ik woon in het buitenland, en had zoveel zin in krentebollen.
Ze zijn ech super lekker gelukt!
Bedankt

Beantwoorden
RI
anna 2021-06-25 14:26:15

Kan je ze ook de hele nacht laten rijzen en in de ochtend vormen en afbakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-27 12:44:00

Dat kan prima, laat ze dan wel afgedekt in de koelkast rijzen de tweede keer.

Beantwoorden
Inge 2021-09-19 18:56:01

Deze bolletjes gisteren gemaakt met lactose vrije melk voor onze dochter. Ze zijn heel goed gelukt en zijn erg lekker!

Beantwoorden
IN
Petra 2022-01-10 12:10:02

Lekker ik ga deze veganzeren

Beantwoorden
PE
Danielle 2022-03-14 18:54:21

Beste Petra,
Is dit gelukt? Zo ja: mag ik vragen waar je het ei mee vervangen hebt? Mijn dochtertje is dol op bakken en op krenten/rozijnenbollen, maar heeft een ei-allergie, dus ik ben heel benieuwd!
Groeten,
Daniëlle

Beantwoorden
DA
Annet 2022-01-10 14:45:18

Waarmee kan melk vervangen ivm een koemelkallergie.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-11 09:08:37

Je kunt ook een plantaardige melkvervanger gebruiken, bijvoorbeeld amandelmelk. Of gebruik water.

Beantwoorden
Chrissy Donsbach 2022-01-13 13:17:35

Zojuist gebakken! Heel goed gelukt! Mijn zoon zegt; lekkerder dan in Nederland. 😃

Beantwoorden
CH
Claudina 2022-01-17 07:53:25

Deze heerlijke bolletjes gebakken samen met mijn zoon.Alleen hoe houd ik ze zacht voor de volgende dag?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-01-17 07:58:10

Goed luchtdicht verpakken en op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze nog langer vers houden, vries ze dan luchtdicht verpakt in.

Beantwoorden
Miny 2022-01-19 16:54:42

Kun je hier bloem t65 voor gebruiken of toch beter patentbloem, heb beide.

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-01-22 12:33:29

Beide kan prima.

Beantwoorden
Caroline Szalata 2022-02-20 10:49:01

Ik heb de rozijnenbollen voor het eerst gebakken. Ze zijn heerlijk. Ik heb als ‘ extra touch’ kaneel toegevoegd.

Beantwoorden
CA
Marion 2022-02-24 12:24:53

Beste Rutger, kan ik ze ook afbakken op hete lucht met bv 40% stoom? Groet Marion.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-01 09:34:35

Volgens mij kan dat prima. Zelf heb ik geen ervaring met een stoomoven.

Beantwoorden
Gaby 2022-02-24 22:10:44

Hallo Rutger,
Als ik geen basterdsuiker heb kan ik dan ook gewone kristal suiker gebruiken?
Is de hoeveelheid van het suiker hetzelfde?

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-03-01 09:30:24

Dat kan prima. Dan het liefst fijne suiker en anders gewone suiker. De hoeveelheid blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Gonda 2022-04-16 14:59:13

Best krentenbol ever.

We wonen al jaren in het buitenland, en soms is het verlangen naar een echte krentenbol daar.
Ik heb verschillende recepten al uitgeprobeerd, maar deze is de allerbeste.
Ik heb er iets minder rozijnen ingedaan, maar verder het recept gevolgd.
Gebakken heb ik ze niet op de bakplaat, maar in de crown baker. Daar passen 8 grote bolletjes in
Het resultaat was fantastisch. De volgende keer neem ik tweederde van het recept zodat de bolletje iets kleiner worden

Beantwoorden
GO
Rutger 2022-04-21 10:01:03

Wat leuk om te lezen!

Beantwoorden
Tera 2022-05-28 11:43:29

Hoi Rutger, kan ik ook speltbloem gebruiken ivm gluten intolerantie?

Beantwoorden
TE
Rutger 2022-05-29 20:51:52

Dat levert wel wat compactere broodjes op. Broodjes met enkel speltbloem rijzen minder hoog/luchtig.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.